ЛШ: Кренуло је! Побједе за Астану и Арарт!

Почеле квалификације - побиједио Рукавина! Астана жели поново у групну фазу. . .  Астани гол предности, Клуж ужасан на старту квалификација! У Алматију. . .  Арарат постоји само две године, а већ пише победе у трци за Лигу шампиона! Јерменски првак савладао АИК - 2:1.

Фудбал 09.07.2019 | 18:28
ЛШ: Кренуло је! Побједе за Астану и Арарт!
Почела је борба за мјеста у европским клупским такмичењима!

Утакмицом у Казахстану између Астане и Клужа (1:0) званично је "отворено" 1. коло квалификација за Лигу шампиона, иако је и прије тога било фудбала у Европи - додуше у оним најслабијим земљама - пошто се за њих организује и такозвана "прелиминарна рунда".

Астана је славила минималним резултатом који је у 68. минуту поставио Постников, а шампион Румуније тако није на најславнији начин почео квалификације.

Клуж је био и ривал кога је Црвена звезда жељела да избегне у 1. колу квалификација, и жријеб их је спојио са Судувом с којом играју од 20 часова, али још једном се показало колико је незгодно одлазити на исток гдје су углавном лиге у току.

За шампиона Казахстана играо је и српски репрезентативац Антонио Рукавина који је одиграо свих 90 минута.

Било је оно претколо, али они који имају иоле озбиљније европске амбиције крећу баш данас. Црвена звезда од 20.00 у Литванији, док је прво коло квалификација за Лигу шампиона започело још источније, на далеком Казахстану, где је Астана показала да није тим за потцењивање, иако му се многи навијачи из Србије надају као противнику црвено-белих у трећој рунди такмичења. Како било, Астана – Клуж 1:0!

Астана је све време била бољи ривал на терену, мада су гости из Румуније у првом полувремену имали конкретније шансе у нападу. Штавише, просто је невероватно како је Билал Омрани успео да још у првом полувремену промаши празан гол са десет метара.

Како је утакмица одмицала, домаћи су све више преузимали иницијативу што је негде и логично јер је у Казахстану првенство увелико у току, док Румуни тек треба да крену. И то су замке европских квалификација, мада је утисак да је прошло време кад су уводним фазама такмичења румунски клубови представљали “најгоре што можеш да извучеш“.

Астана се није уплашила и полако је појачавала притисак, свесна да капитал мора да тражи на домаћем терену. Чекала је шансу и дочекала у 68. минуту. Приземан центаршут из корнера са десне стране, просто је невероватно како су Клужови штопери дозволили да лопта два пута одскочи пре но што је на супротној стативи дочекао усамљени Јевгениј Постинков – 1:0.

Клужу остаје да жали за промашеним шансама из првог дела игре. И да се нада да ће у реваншу у Румунији успети да надокнади минус из првог меча са Астаном. Да не заборавимо: Антонио Рукавина је одиграо свих 90 минута за победнички тим, као што рекосмо, једног од потенцијалних ривала Црвене звезде у можда и кључном, трећем колу квалификација.

По многима, да поновимо опет, један од пожељнијих, јер ту су и Ајакса, загребачки Динамо, Селтик, Копенхаген... Под претпоставком да нико не испадне још раније. У европским квалификацијама није то тако раритетна појава. Погледајте само Клуж. Прошле године их је избацио луксембуршки Диделанж, сад им прети елиминације од првака Казахстана.

Арарат постоји само две године, а већ пише победе у трци за Лигу шампиона! Јерменски првак савладао АИК - 2:1.

Клуб постоји само две године, а већ је успео да постане првак своје земље и да узме први „скалп“ на европској сцени! Арарат-Јерменија је клуб који је створен 2017. године и није „онај“ Арарат који је својевремено мучио и Бајерн у четвртфиналу Купа шампиона.

Не, овај Арарат-Јерменија, који се пре годину дана звао Арарат-Москва је чедо милионера Самвела Карапетјана, а данас је тукао шведски АИК у Јеревану у првом мечу првог кола квалификација за Лигу шампиона – 2:1 (2:1).

Невероватно је и за балканске оквире да клуб који је створен 2017. као Аван Академи, са „покупљеним“ талентима некадашњег првака Пјуника, за тако кратко време постане прволигаш и шампион и игра квалификације за Лигу шампиона.

Али, јерменски првак, додуше мало уз помоћ Швеђана, који су остали са играчем мање већ у 13. минуту, када је Лундструм добио други жути картон, уписао је први тријумф у првој утакмици на међународној сцени.

Историја ће памтити, макар онолико колико овај клуб буде постојао, да је Петрос Аветисјан постигао први гол за Арарат-Јерменија на европској премијери. Из пенала. А, и други је његово дело, само из игре.

АИК је био фаворит пре ове прве утакмице, али ће у Стокхолму морати да јури минимални заостатак.

1. КОЛО КВАЛИФИКАЦИЈА ЛИГА ШАМПИОНА:

уторак

Астана - Клуж 1:0 (0:0)
/Постников 68/

Арарат – АИК 2:1 (2:1)
/Аветисјан 3п, 45 – Обаси 39/

Хелсинки - Торшавн (18.00)
Номе Каљу - Шкендија
Сарајево - Селтик (19.45)
Дуделанж - Валета (20.00)
Судува - Црвена звезда
ТНС - Фероникели

сриједа

Партизани - Карабаг (17.30)
БАТЕ Борисов - Пјаст (19.00)
Шериф - Сабуртало
Ференцварош - Лудогорец (20.00)
Слован - Сутјеска (20.15)
Дандалк - Рига (20.45)
Линфилд - Розенборг
Валур - Марибор

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар