LŠ: Krenulo je! Pobjede za Astanu i Arart!

Počele kvalifikacije - pobijedio Rukavina! Astana želi ponovo u grupnu fazu. . .  Astani gol prednosti, Kluž užasan na startu kvalifikacija! U Almatiju. . .  Ararat postoji samo dve godine, a već piše pobede u trci za Ligu šampiona! Jermenski prvak savladao AIK - 2:1.

Fudbal 09.07.2019 | 18:28
LŠ: Krenulo je! Pobjede za Astanu i Arart!
Počela je borba za mjesta u evropskim klupskim takmičenjima!

Utakmicom u Kazahstanu između Astane i Kluža (1:0) zvanično je "otvoreno" 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, iako je i prije toga bilo fudbala u Evropi - doduše u onim najslabijim zemljama - pošto se za njih organizuje i takozvana "preliminarna runda".

Astana je slavila minimalnim rezultatom koji je u 68. minutu postavio Postnikov, a šampion Rumunije tako nije na najslavniji način počeo kvalifikacije.

Kluž je bio i rival koga je Crvena zvezda željela da izbegne u 1. kolu kvalifikacija, i žrijeb ih je spojio sa Suduvom s kojom igraju od 20 časova, ali još jednom se pokazalo koliko je nezgodno odlaziti na istok gdje su uglavnom lige u toku.

Za šampiona Kazahstana igrao je i srpski reprezentativac Antonio Rukavina koji je odigrao svih 90 minuta.

Bilo je ono pretkolo, ali oni koji imaju iole ozbiljnije evropske ambicije kreću baš danas. Crvena zvezda od 20.00 u Litvaniji, dok je prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona započelo još istočnije, na dalekom Kazahstanu, gde je Astana pokazala da nije tim za potcenjivanje, iako mu se mnogi navijači iz Srbije nadaju kao protivniku crveno-belih u trećoj rundi takmičenja. Kako bilo, Astana – Kluž 1:0!

Astana je sve vreme bila bolji rival na terenu, mada su gosti iz Rumunije u prvom poluvremenu imali konkretnije šanse u napadu. Štaviše, prosto je neverovatno kako je Bilal Omrani uspeo da još u prvom poluvremenu promaši prazan gol sa deset metara.

Kako je utakmica odmicala, domaći su sve više preuzimali inicijativu što je negde i logično jer je u Kazahstanu prvenstvo uveliko u toku, dok Rumuni tek treba da krenu. I to su zamke evropskih kvalifikacija, mada je utisak da je prošlo vreme kad su uvodnim fazama takmičenja rumunski klubovi predstavljali “najgore što možeš da izvučeš“.

Astana se nije uplašila i polako je pojačavala pritisak, svesna da kapital mora da traži na domaćem terenu. Čekala je šansu i dočekala u 68. minutu. Prizeman centaršut iz kornera sa desne strane, prosto je neverovatno kako su Klužovi štoperi dozvolili da lopta dva puta odskoči pre no što je na suprotnoj stativi dočekao usamljeni Jevgenij Postinkov – 1:0.

Klužu ostaje da žali za promašenim šansama iz prvog dela igre. I da se nada da će u revanšu u Rumuniji uspeti da nadoknadi minus iz prvog meča sa Astanom. Da ne zaboravimo: Antonio Rukavina je odigrao svih 90 minuta za pobednički tim, kao što rekosmo, jednog od potencijalnih rivala Crvene zvezde u možda i ključnom, trećem kolu kvalifikacija.

Po mnogima, da ponovimo opet, jedan od poželjnijih, jer tu su i Ajaksa, zagrebački Dinamo, Seltik, Kopenhagen... Pod pretpostavkom da niko ne ispadne još ranije. U evropskim kvalifikacijama nije to tako raritetna pojava. Pogledajte samo Kluž. Prošle godine ih je izbacio luksemburški Didelanž, sad im preti eliminacije od prvaka Kazahstana.

Ararat postoji samo dve godine, a već piše pobede u trci za Ligu šampiona! Jermenski prvak savladao AIK - 2:1.

Klub postoji samo dve godine, a već je uspeo da postane prvak svoje zemlje i da uzme prvi „skalp“ na evropskoj sceni! Ararat-Jermenija je klub koji je stvoren 2017. godine i nije „onaj“ Ararat koji je svojevremeno mučio i Bajern u četvrtfinalu Kupa šampiona.

Ne, ovaj Ararat-Jermenija, koji se pre godinu dana zvao Ararat-Moskva je čedo milionera Samvela Karapetjana, a danas je tukao švedski AIK u Jerevanu u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona – 2:1 (2:1).

Neverovatno je i za balkanske okvire da klub koji je stvoren 2017. kao Avan Akademi, sa „pokupljenim“ talentima nekadašnjeg prvaka Pjunika, za tako kratko vreme postane prvoligaš i šampion i igra kvalifikacije za Ligu šampiona.

Ali, jermenski prvak, doduše malo uz pomoć Šveđana, koji su ostali sa igračem manje već u 13. minutu, kada je Lundstrum dobio drugi žuti karton, upisao je prvi trijumf u prvoj utakmici na međunarodnoj sceni.

Istorija će pamtiti, makar onoliko koliko ovaj klub bude postojao, da je Petros Avetisjan postigao prvi gol za Ararat-Jermenija na evropskoj premijeri. Iz penala. A, i drugi je njegovo delo, samo iz igre.

AIK je bio favorit pre ove prve utakmice, ali će u Stokholmu morati da juri minimalni zaostatak.

1. KOLO KVALIFIKACIJA LIGA ŠAMPIONA:

utorak

Astana - Kluž 1:0 (0:0)
/Postnikov 68/

Ararat – AIK 2:1 (2:1)
/Avetisjan 3p, 45 – Obasi 39/

Helsinki - Toršavn (18.00)
Nome Kalju - Škendija
Sarajevo - Seltik (19.45)
Dudelanž - Valeta (20.00)
Suduva - Crvena zvezda
TNS - Feronikeli

srijeda

Partizani - Karabag (17.30)
BATE Borisov - Pjast (19.00)
Šerif - Saburtalo
Ferencvaroš - Ludogorec (20.00)
Slovan - Sutjeska (20.15)
Dandalk - Riga (20.45)
Linfild - Rozenborg
Valur - Maribor

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar