Српске трансфер бомбе: Ови преласци су шокирали све!

Прва реакција на ове преласке сигурно вам је била: "Како је то могуће?!" Направили смо списак неких трансфера који су били највећа изненађења за овдашње љубитеље фудбала.

Фудбал 09.07.2019 | 23:45
Српске трансфер бомбе: Ови преласци су шокирали све!
Прелазак Ивана Шапоњића из Бенфике у Атлетико Мадрид одјекнуо је као права трансфер "бомба", која је дошла апсолутно неочекивано за све љубитеље фудбала у Србији и шире.

"Јорганџије" у Партизановом ђаку виде добро решење за резервну опцију у нападу и одабрале су га упркос чињеници да за три године у Бенфици није дебитовао за први тим.

На стадиону "Ванда Метрополитано" очигледно виде оно што у Лисабону нису препознали, а време ће показати да ли ће освајач светске титуле са "орлићима" на Новом Зеланду успети да у Мадриду покаже таленат и да докаже вредност.

Овај трансфер је без дилеме један од најизненаднији прелазак наших играча у неке од највећих клубова континента. 

А, било је још неколико сензационалних прелазака који су изненадили многе. Не због неупитног квалитета ових фудбалера, већ због звучности клуба који је у датом тренутку одлучио да их доведе директно у своју свлачионицу.

Неке од тих трансфера издвојили смо у топ листи.

ПРЕДРАГ СПАСИЋ - РЕАЛ МАДРИД



Мало старији љубитељи фудбала дефинитивно памте прелазак Предрага Спасића (54) у Реал Мадрид 1990. године.

Снажни дефанзивац Партизана био је стандардни члан репрезентације СФР Југославије која је тог лета играла елиминације на Светском првенству у Италији, а потом је отишао директно из Хумске у "краљевски клуб".

Мадриђани су у њему видели важно решење за своју одбрану, а колико су били одлучни да га доведу говори и тадашње ограничење на само три странца у саставу.

Спасић је у Реалу провео једну сезону, није оставио дубок траг (постигао аутогол на Ноу Кампу), па је наредног лета отишао у Осасуну, за коју је играо три године.

ЗОРАН ТОШИЋ - МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД



Када је 2007. године из зрењанинског Пролетера долазио у Партизан, Зоран Тошић (32) није ни слутио да ће после само годину и по дана обући дрес једног од највећих клубова - Манчестер јунајтеда.

Нису веровали ни навијачи, упркос томе што је популарни "Бамби" за кратко време израстао у једног од лидера шампионске генерације "парног ваљка".

Увелико се причало о трансферу Адема Љајића на Олд Трафорд, кога је сер Алекс Фергусон означио као приоритетни циљ у прелазном року зиме 2009. године. Међутим, за око му је запао и омалени крилни нападач црно-белих. Већ 20. јануара седео је на клупи Јунајтеда на мечу Лига купа против Дерби Каунтија...

Неколико дана касније, 24. јанауара, заменио је Кристијана Роналда у 72. минуту утакмице са Тотенхемом (на слици), а дрес "црвених ђавола" раздужио је годину касније, када је отишао у Келн. Потом је изградио сјајну каријеру наступајући годинама за ЦСКА. 

Између осталог, играо је и против Јунајтеда, био стрелац против Манчестер ситија...

НЕМАЊА МАТИЋ - ЧЕЛСИ



Покушаји да још у млађим категоријама изгради каријеру у Црвеној звезди и Партизану били су неуспешни. Тренери два наша најтрофејнија клуба нису имали око за таленат Немање Матића (30), вижљастог момка из Врела код Уба.

Матић се после кратке епизоде у Колубари, отиснуо у иностранство. Одлуку да пређе у Кошице многи су оценили као очајничку и последњи покушај 19-годишњака, и без велике наде да буде примећен.

Међутим...

После само две сезоне у Словачкој, на адресу клуба стигла је понуда ни мање - ни више него од Челсија, клуба највећих амбиција на свим фронтовима. На клупи плаваца тада је седео Карло Анћелоти...

Трансфер је износио милион и по фунти за четири године. За Челси ситница, за Матића велики корак у каријери. Можда и највећи!

Иако испрва није изборио своје место на "Бриџу", српски везиста је отишао у Бенфику, па се на Мурињово инсистирање 2014. године вратио у Лондон за 25 милиона евра. Био је то један од кључних потеза у прављењу шампионског тима те године...

МИЛОШ ЈОЈИЋ - БОРУСИЈА ДОРТМУНД



У зиму 2014. године, везиста Милош Јојић (27) био је један од устаљених носилаца игре Партизана, најбољих играча Суперлиге и стрелац гола за титулу у "вечитом дербију" сезону раније. Укратко, дефинитивно тражен играч. 

Међутим, мало ко је могао да види да му се "иза угла" спрема селидба у редове тадашњег вицешампиона Европе, Борусију Дортмунд.  

Јирген Клоп послао је у Хумску обештећење између два и три милиона евра и купио Партизановог ђака који је већ у фебруару 2014. постигао гол на свом дебију, за само 14 секунди. Ниједан новајлија у Бундесу није погодио брже од њега...

Те сезоне "милионери" су били други, наредне су били тек седми, па је Клоп отишао са Вестфанела у Ливерпул, а екипа доживела значајне промене. Јојић је после 29 наступа и четири гола за Дортмунд отишао у Келн, одакле је прошлог лета прешао у турски Башакшехир, где је прошлог месеца умало освојио титулу.

МАРКО ГРУЈИЋ - ЛИВЕРПУЛ



Немачки стручњак Јирген Клоп заслужан је и за следећи трансфер са овог списка - селидбу Марка Грујића (23) из Црвене звезде у Ливерпул.

Иако је Звездин ђак у лето 2015. био члан златних "орлића", светских првака са Новог Зеланда, а потом имао одличну полусезону у црвено-белом, као бомба је одјекнула информација да Немац баш у њему види играча кога ће првог довести на Енфилд.

У трансферу од седам милиона евра, Грујић је у зиму 2016. прихватио позив из Енглеске, одбивши интересовање и понуде других италијанских и енглеских клубова.

Био је то трансфер какав Звезда није реализовала годинама раније, а Грујић је у Ливерпул стигао наредног лета.

Иако је на припремама наговестио добру форму, Клоп му за годину и по сарадње није пружио значајну шансу у Премијер лиги (14 наступа), па је у зиму 2018. отишао на позајмицу у Кардиф, а прошлог лета је одабрао Херту, где је "оживео" каријеру и где ће остати - такође као позајмљен играч актуелног шампиона Европе.

Наравно, ако бисмо проширили овај списак на њему би било још имена и трансфера.

Пре свега, било је наших играча и раније у највећим шпанским клубовима, али су Дејан "Рамбо" Петковић (Реал), Драган Ћирић (Барселона) или Перица Огњеновић (Реал) ипак били увелико пројектовани за највише домете, па интересовање гиганата није толико изненадило, без обзира на успех њихових епизода на "Бернабеуу" и "Ноу Кампу".

Било је и значајних трансфера из домаћих клубова који нису "вечити", па је Александар Коларов као млади репрезентативац отишао из ОФК Београда у Лацио, одакле је и Милан Родић прешао у Зенит Санкт Петербург, Ненад Крстичић у Сампдорију, а Марко Павловски, капитен златних "Литванаца" у Порто истовремено када и Петар Голубовић у Рому.



Уз то, у актуелном шампиону Европе, Ливерпулу, заиграо је и Милан Јовановић, мада тада "Редси" нису били на садашњем нивоу, док је он био један од најбољих играча Србије у квалификацијама за Светско првенство (и стрелац за победу против Немачке у Јужној Африци).

Сви наведени клубови су освајали велике, европске трофеје, а иако не може у то друштво, енглески Вотфорд такође је направио изненађење када је прошлог лета нашао појачање у Филипу Ступаревићу из Вождовца...

Који трансфер домаћег играча који је вас највише изненадио?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар