Srpske transfer bombe: Ovi prelasci su šokirali sve!

Prva reakcija na ove prelaske sigurno vam je bila: "Kako je to moguće?!" Napravili smo spisak nekih transfera koji su bili najveća iznenađenja za ovdašnje ljubitelje fudbala.

Fudbal 09.07.2019 | 23:45
Srpske transfer bombe: Ovi prelasci su šokirali sve!
Prelazak Ivana Šaponjića iz Benfike u Atletiko Madrid odjeknuo je kao prava transfer "bomba", koja je došla apsolutno neočekivano za sve ljubitelje fudbala u Srbiji i šire.

"Jorgandžije" u Partizanovom đaku vide dobro rešenje za rezervnu opciju u napadu i odabrale su ga uprkos činjenici da za tri godine u Benfici nije debitovao za prvi tim.

Na stadionu "Vanda Metropolitano" očigledno vide ono što u Lisabonu nisu prepoznali, a vreme će pokazati da li će osvajač svetske titule sa "orlićima" na Novom Zelandu uspeti da u Madridu pokaže talenat i da dokaže vrednost.

Ovaj transfer je bez dileme jedan od najiznenadniji prelazak naših igrača u neke od najvećih klubova kontinenta. 

A, bilo je još nekoliko senzacionalnih prelazaka koji su iznenadili mnoge. Ne zbog neupitnog kvaliteta ovih fudbalera, već zbog zvučnosti kluba koji je u datom trenutku odlučio da ih dovede direktno u svoju svlačionicu.

Neke od tih transfera izdvojili smo u top listi.

PREDRAG SPASIĆ - REAL MADRID



Malo stariji ljubitelji fudbala definitivno pamte prelazak Predraga Spasića (54) u Real Madrid 1990. godine.

Snažni defanzivac Partizana bio je standardni član reprezentacije SFR Jugoslavije koja je tog leta igrala eliminacije na Svetskom prvenstvu u Italiji, a potom je otišao direktno iz Humske u "kraljevski klub".

Madriđani su u njemu videli važno rešenje za svoju odbranu, a koliko su bili odlučni da ga dovedu govori i tadašnje ograničenje na samo tri stranca u sastavu.

Spasić je u Realu proveo jednu sezonu, nije ostavio dubok trag (postigao autogol na Nou Kampu), pa je narednog leta otišao u Osasunu, za koju je igrao tri godine.

ZORAN TOŠIĆ - MANČESTER JUNAJTED



Kada je 2007. godine iz zrenjaninskog Proletera dolazio u Partizan, Zoran Tošić (32) nije ni slutio da će posle samo godinu i po dana obući dres jednog od najvećih klubova - Mančester junajteda.

Nisu verovali ni navijači, uprkos tome što je popularni "Bambi" za kratko vreme izrastao u jednog od lidera šampionske generacije "parnog valjka".

Uveliko se pričalo o transferu Adema Ljajića na Old Traford, koga je ser Aleks Ferguson označio kao prioritetni cilj u prelaznom roku zime 2009. godine. Međutim, za oko mu je zapao i omaleni krilni napadač crno-belih. Već 20. januara sedeo je na klupi Junajteda na meču Liga kupa protiv Derbi Kauntija...

Nekoliko dana kasnije, 24. janauara, zamenio je Kristijana Ronalda u 72. minutu utakmice sa Totenhemom (na slici), a dres "crvenih đavola" razdužio je godinu kasnije, kada je otišao u Keln. Potom je izgradio sjajnu karijeru nastupajući godinama za CSKA. 

Između ostalog, igrao je i protiv Junajteda, bio strelac protiv Mančester sitija...

NEMANJA MATIĆ - ČELSI



Pokušaji da još u mlađim kategorijama izgradi karijeru u Crvenoj zvezdi i Partizanu bili su neuspešni. Treneri dva naša najtrofejnija kluba nisu imali oko za talenat Nemanje Matića (30), vižljastog momka iz Vrela kod Uba.

Matić se posle kratke epizode u Kolubari, otisnuo u inostranstvo. Odluku da pređe u Košice mnogi su ocenili kao očajničku i poslednji pokušaj 19-godišnjaka, i bez velike nade da bude primećen.

Međutim...

Posle samo dve sezone u Slovačkoj, na adresu kluba stigla je ponuda ni manje - ni više nego od Čelsija, kluba najvećih ambicija na svim frontovima. Na klupi plavaca tada je sedeo Karlo Anćeloti...

Transfer je iznosio milion i po funti za četiri godine. Za Čelsi sitnica, za Matića veliki korak u karijeri. Možda i najveći!

Iako isprva nije izborio svoje mesto na "Bridžu", srpski vezista je otišao u Benfiku, pa se na Murinjovo insistiranje 2014. godine vratio u London za 25 miliona evra. Bio je to jedan od ključnih poteza u pravljenju šampionskog tima te godine...

MILOŠ JOJIĆ - BORUSIJA DORTMUND



U zimu 2014. godine, vezista Miloš Jojić (27) bio je jedan od ustaljenih nosilaca igre Partizana, najboljih igrača Superlige i strelac gola za titulu u "večitom derbiju" sezonu ranije. Ukratko, definitivno tražen igrač. 

Međutim, malo ko je mogao da vidi da mu se "iza ugla" sprema selidba u redove tadašnjeg vicešampiona Evrope, Borusiju Dortmund.  

Jirgen Klop poslao je u Humsku obeštećenje između dva i tri miliona evra i kupio Partizanovog đaka koji je već u februaru 2014. postigao gol na svom debiju, za samo 14 sekundi. Nijedan novajlija u Bundesu nije pogodio brže od njega...

Te sezone "milioneri" su bili drugi, naredne su bili tek sedmi, pa je Klop otišao sa Vestfanela u Liverpul, a ekipa doživela značajne promene. Jojić je posle 29 nastupa i četiri gola za Dortmund otišao u Keln, odakle je prošlog leta prešao u turski Bašakšehir, gde je prošlog meseca umalo osvojio titulu.

MARKO GRUJIĆ - LIVERPUL



Nemački stručnjak Jirgen Klop zaslužan je i za sledeći transfer sa ovog spiska - selidbu Marka Grujića (23) iz Crvene zvezde u Liverpul.

Iako je Zvezdin đak u leto 2015. bio član zlatnih "orlića", svetskih prvaka sa Novog Zelanda, a potom imao odličnu polusezonu u crveno-belom, kao bomba je odjeknula informacija da Nemac baš u njemu vidi igrača koga će prvog dovesti na Enfild.

U transferu od sedam miliona evra, Grujić je u zimu 2016. prihvatio poziv iz Engleske, odbivši interesovanje i ponude drugih italijanskih i engleskih klubova.

Bio je to transfer kakav Zvezda nije realizovala godinama ranije, a Grujić je u Liverpul stigao narednog leta.

Iako je na pripremama nagovestio dobru formu, Klop mu za godinu i po saradnje nije pružio značajnu šansu u Premijer ligi (14 nastupa), pa je u zimu 2018. otišao na pozajmicu u Kardif, a prošlog leta je odabrao Hertu, gde je "oživeo" karijeru i gde će ostati - takođe kao pozajmljen igrač aktuelnog šampiona Evrope.

Naravno, ako bismo proširili ovaj spisak na njemu bi bilo još imena i transfera.

Pre svega, bilo je naših igrača i ranije u najvećim španskim klubovima, ali su Dejan "Rambo" Petković (Real), Dragan Ćirić (Barselona) ili Perica Ognjenović (Real) ipak bili uveliko projektovani za najviše domete, pa interesovanje giganata nije toliko iznenadilo, bez obzira na uspeh njihovih epizoda na "Bernabeuu" i "Nou Kampu".

Bilo je i značajnih transfera iz domaćih klubova koji nisu "večiti", pa je Aleksandar Kolarov kao mladi reprezentativac otišao iz OFK Beograda u Lacio, odakle je i Milan Rodić prešao u Zenit Sankt Peterburg, Nenad Krstičić u Sampdoriju, a Marko Pavlovski, kapiten zlatnih "Litvanaca" u Porto istovremeno kada i Petar Golubović u Romu.



Uz to, u aktuelnom šampionu Evrope, Liverpulu, zaigrao je i Milan Jovanović, mada tada "Redsi" nisu bili na sadašnjem nivou, dok je on bio jedan od najboljih igrača Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo (i strelac za pobedu protiv Nemačke u Južnoj Africi).

Svi navedeni klubovi su osvajali velike, evropske trofeje, a iako ne može u to društvo, engleski Votford takođe je napravio iznenađenje kada je prošlog leta našao pojačanje u Filipu Stupareviću iz Voždovca...

Koji transfer domaćeg igrača koji je vas najviše iznenadio?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar