Влада ће помоћи општини Србац

Предсједник Владе Републике Срппске Радован Вишковић  данас је посјетио општину Србац  гдје се у разговору са  начелником Младјаном Драгосављевић  упознао са размјерама незапамћеног невремена које је у недјељу поподне  захватило ову општину и причинило вишемилионске штете на стамбеним, јавним и другим градјевинским објектима,  електро-мрежи, комуналним објектима и пољопривредним усјевима.

Република Српска 09.07.2019 | 15:56
Влада ће помоћи општини Србац
Премијер је обећао помоћ свим општинама погодјеним олујним невременом.

„Договорили смо се да што прије санирамо ове штете. Ево радови су у току. Влада ће дозначити потребна финансијска средства да се ово заврши. Што се тиче штета у пољопривреди, то ће се радити путем општинских комисија и ресорног министарства. Сада смо фокусирани на штете на  објектима.  Због великих потреба, договорили смо да се Електрокрајина укључи у санацију  електро-енергетске мреже преко других радних јединица, Котор Вароши и Лакташа, које су већ присутне у Српцу“, рекао је Вишковић. 



Он је ипак признао да се не може надокнадити  сва штета у пуном износу која је вишемилионска.

"Најважније је да није било људских жртава", нагласио је Вишковић.

У разговору је  дотакнуто и питање субвенционирања  осигурања пољопривредним домаћинствима код осигуравајућих кућа.



Вишковић је рекао да је Влада већ у подстицајима за пољопривреду ишла у том правцу. „Наш апел пољопривредницима  јесте да  искористе подстицаје за осигурање, што ћемо регулисати и правилником, да значајнија, велика пољопривредна газдинства морају ићи на осигурање, јер нас на то нагоне и ове климатске промјене.

„Ево за неколико мјесеци од кад сам на челу Владе, догодиле су се чак четири елементарне непогоде,  што значи да морамо наћи начина да што више те производње и добара осигурамо и да наши пољопривредници на неки начин буду заштићени“,  нагласио је  Вишковић приликом данашње посјете општини Србац.

Начелник општине Србац је рекао да је још увијек на снази ванредна ситуација и да су све активности усмјерене на рормализацији стања.

„Тежиште активности је на санирању кварова на електро мрежи. Након доводјења у ред високонапонске мреће, сада се ради на отклањању оштећења на ниско-напонској мрежи јер трећина становништва општине нема електричну енергију, што ће потрајати неколико дана. Око 400 домаћинстава нема ни уредно снабдјевање водом за пиће, а очекујемо да се вода стићи до краја дана или у току ноћи.“, каже Драгосављевић.



Он додаје да је невременом захваћено више од хиљаду домаћинстава и да су штете огромне, како на објектима, тако и у пољопривреди, посебно у пластеничкој производњи. Наредних дана слиједи излазак комисија на терен како би се процијенила штета.

„У приоритету је санирање кровова на јавним установама, школама и Дому здравља и згради Ватрогасног дома, како би се спријечило пропадање објеката од нових падавина“, каже начелник Српца. На питање којим се то средствима ради и има ли општина новац, Драгосављевић је изразио наду да ће, као и увијек у оваквим и сличним ситуација, у помоћ притећи влада, јер општина нема довољно властитих средстава за ову намјену.

(БН/С.К.)

  

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Соколац

09.07.2019 14:02

Хоће ли влада помоћи и Цицку Бјелици? И он је оштећен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавра

09.07.2019 15:37

Само се уградјујте и дијелите, како радили тако вам Бог помогао.??

Name

Перо

09.07.2019 14:21

Видјецемо дали ће испунити обећање или ће лагати као додик. Додик лаже за Гинисову књигу рекорда. По лагању је далеко први у РС - у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

09.07.2019 15:08

Из овога се види да ни Бог не мозе толико брзо унустити,колико брзо Радован мозе санирати..,а народ и даље блеји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

09.07.2019 15:31

Браво за премијера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

09.07.2019 16:09

Видим Мишо,ти или си у комисији или у Њемачку,или на буџету.

Name

РЕ

09.07.2019 16:42

ВИШКОВИЋ БИ ПОМОГО СИГУРНО ДА СЕ ИШТА ПИТА. ЧОВЈЕК МОРА САМО ПОТПИСИ ВАТИ ЗА ХЕЛИКОПТЕР, ПРОИНТЕР, АГАПЕ, ЗЕЉКОВИЋЕ.

Name

Дијана

09.07.2019 15:44

Не лажимо се..!!!!човјек је балван....

ОДГОВОРИТЕ
Name

За дијану

09.07.2019 16:06

Ко и твоја памет

Name

...

10.07.2019 07:23

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић вјерује само блиским рођацима па је за свог савјетника узео сестрића Александра Јелисића, а након што је претходно на разним позицијама запослио троје других рођака

Name

ре

10.07.2019 13:35

е и ти си ми га пуно паметан,не извлачиш се из туђе гузице....

Name

Будала као и ти

09.07.2019 16:07

Најбоље ће проћи ова комисија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реапер

09.07.2019 16:32

имам питање за надлезне за заститу на раду на овој првој слици гдје су два цовјека на крову , без икакве видне застите ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.07.2019 21:44

Хоце, као кад су биле поплаве. Ко добије, добио Је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

10.07.2019 04:07

Водећим људима општине Србац ове несреће иду у прилог, јер они ништа незнају и немогу урадити без помоћи са стране. Поплаве, олује, дај мало огреби се од Владу на рачун народа и опет чекај нешто треће. Једино што су самостално урадили је да су у два наврата врло успјешно "прихранили" комарце. Глуме стручне и замишљење људе а у ствари дудук до дудука. За задњих пар година ништа самостално нису урадили само чекају на паре од Владе , на помоћ Србије... Јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од цега

10.07.2019 15:48

А чиме да направе? Са 6 милиона дуга који се мора одмах платити и 13 милиона кредита. Па са чиме да направе. Шта је Драго направио? Годину без овјерене књижице, без стипендија, угашена расвјета а о инвестицијама да се не рачуна.

Name

Србац

11.07.2019 04:00

А ко је направио дуг, и зашто се књижице нису могле овјерити? Драго бије узео ни марке кредита, требао би то знати када већ све знаш? Знаш ти и ко је направио дуг за струју и остало само имаш слабо памћење. Ко је узео 13 милиона кредита? Реци паметни...