Vlada će pomoći opštini Srbac

Predsjednik Vlade Republike Srppske Radovan Višković  danas je posjetio opštinu Srbac  gdje se u razgovoru sa  načelnikom Mladjanom Dragosavljević  upoznao sa razmjerama nezapamćenog nevremena koje je u nedjelju popodne  zahvatilo ovu opštinu i pričinilo višemilionske štete na stambenim, javnim i drugim gradjevinskim objektima,  elektro-mreži, komunalnim objektima i poljoprivrednim usjevima.

Republika Srpska 09.07.2019 | 15:56
Vlada će pomoći opštini Srbac
Premijer je obećao pomoć svim opštinama pogodjenim olujnim nevremenom.

„Dogovorili smo se da što prije saniramo ove štete. Evo radovi su u toku. Vlada će doznačiti potrebna finansijska sredstva da se ovo završi. Što se tiče šteta u poljoprivredi, to će se raditi putem opštinskih komisija i resornog ministarstva. Sada smo fokusirani na štete na  objektima.  Zbog velikih potreba, dogovorili smo da se Elektrokrajina uključi u sanaciju  elektro-energetske mreže preko drugih radnih jedinica, Kotor Varoši i Laktaša, koje su već prisutne u Srpcu“, rekao je Višković. 



On je ipak priznao da se ne može nadoknaditi  sva šteta u punom iznosu koja je višemilionska.

"Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava", naglasio je Višković.

U razgovoru je  dotaknuto i pitanje subvencioniranja  osiguranja poljoprivrednim domaćinstvima kod osiguravajućih kuća.



Višković je rekao da je Vlada već u podsticajima za poljoprivredu išla u tom pravcu. „Naš apel poljoprivrednicima  jeste da  iskoriste podsticaje za osiguranje, što ćemo regulisati i pravilnikom, da značajnija, velika poljoprivredna gazdinstva moraju ići na osiguranje, jer nas na to nagone i ove klimatske promjene.

„Evo za nekoliko mjeseci od kad sam na čelu Vlade, dogodile su se čak četiri elementarne nepogode,  što znači da moramo naći načina da što više te proizvodnje i dobara osiguramo i da naši poljoprivrednici na neki način budu zaštićeni“,  naglasio je  Višković prilikom današnje posjete opštini Srbac.

Načelnik opštine Srbac je rekao da je još uvijek na snazi vanredna situacija i da su sve aktivnosti usmjerene na rormalizaciji stanja.

„Težište aktivnosti je na saniranju kvarova na elektro mreži. Nakon dovodjenja u red visokonaponske mreće, sada se radi na otklanjanju oštećenja na nisko-naponskoj mreži jer trećina stanovništva opštine nema električnu energiju, što će potrajati nekoliko dana. Oko 400 domaćinstava nema ni uredno snabdjevanje vodom za piće, a očekujemo da se voda stići do kraja dana ili u toku noći.“, kaže Dragosavljević.



On dodaje da je nevremenom zahvaćeno više od hiljadu domaćinstava i da su štete ogromne, kako na objektima, tako i u poljoprivredi, posebno u plasteničkoj proizvodnji. Narednih dana slijedi izlazak komisija na teren kako bi se procijenila šteta.

„U prioritetu je saniranje krovova na javnim ustanovama, školama i Domu zdravlja i zgradi Vatrogasnog doma, kako bi se spriječilo propadanje objekata od novih padavina“, kaže načelnik Srpca. Na pitanje kojim se to sredstvima radi i ima li opština novac, Dragosavljević je izrazio nadu da će, kao i uvijek u ovakvim i sličnim situacija, u pomoć priteći vlada, jer opština nema dovoljno vlastitih sredstava za ovu namjenu.

(BN/S.K.)

  

 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Sokolac

09.07.2019 14:02

Hoće li vlada pomoći i Cicku Bjelici? I on je oštećen.

ODGOVORITE
Name

Gavra

09.07.2019 15:37

Samo se ugradjujte i dijelite, kako radili tako vam Bog pomogao.??

Name

Pero

09.07.2019 14:21

Vidjecemo dali će ispuniti obećanje ili će lagati kao dodik. Dodik laže za Ginisovu knjigu rekorda. Po laganju je daleko prvi u RS - u.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

09.07.2019 15:08

Iz ovoga se vidi da ni Bog ne moze toliko brzo unustiti,koliko brzo Radovan moze sanirati..,a narod i dalje bleji.

ODGOVORITE
Name

Miso

09.07.2019 15:31

Bravo za premijera...

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

09.07.2019 16:09

Vidim Mišo,ti ili si u komisiji ili u Njemačku,ili na budžetu.

Name

RE

09.07.2019 16:42

VIŠKOVIĆ BI POMOGO SIGURNO DA SE IŠTA PITA. ČOVJEK MORA SAMO POTPISI VATI ZA HELIKOPTER, PROINTER, AGAPE, ZELJKOVIĆE.

Name

Dijana

09.07.2019 15:44

Ne lažimo se..!!!!čovjek je balvan....

ODGOVORITE
Name

Za dijanu

09.07.2019 16:06

Ko i tvoja pamet

Name

...

10.07.2019 07:23

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić vjeruje samo bliskim rođacima pa je za svog savjetnika uzeo sestrića Aleksandra Jelisića, a nakon što je prethodno na raznim pozicijama zaposlio troje drugih rođaka

Name

re

10.07.2019 13:35

e i ti si mi ga puno pametan,ne izvlačiš se iz tuđe guzice....

Name

Budala kao i ti

09.07.2019 16:07

Najbolje će proći ova komisija.

ODGOVORITE
Name

reaper

09.07.2019 16:32

imam pitanje za nadlezne za zastitu na radu na ovoj prvoj slici gdje su dva covjeka na krovu , bez ikakve vidne zastite ???

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.07.2019 21:44

Hoce, kao kad su bile poplave. Ko dobije, dobio Je.

ODGOVORITE
Name

Srbac

10.07.2019 04:07

Vodećim ljudima opštine Srbac ove nesreće idu u prilog, jer oni ništa neznaju i nemogu uraditi bez pomoći sa strane. Poplave, oluje, daj malo ogrebi se od Vladu na račun naroda i opet čekaj nešto treće. Jedino što su samostalno uradili je da su u dva navrata vrlo uspješno "prihranili" komarce. Glume stručne i zamišljenje ljude a u stvari duduk do duduka. Za zadnjih par godina ništa samostalno nisu uradili samo čekaju na pare od Vlade , na pomoć Srbije... Jadno.

ODGOVORITE
Name

Od cega

10.07.2019 15:48

A čime da naprave? Sa 6 miliona duga koji se mora odmah platiti i 13 miliona kredita. Pa sa čime da naprave. Šta je Drago napravio? Godinu bez ovjerene knjižice, bez stipendija, ugašena rasvjeta a o investicijama da se ne računa.

Name

Srbac

11.07.2019 04:00

A ko je napravio dug, i zašto se knjižice nisu mogle ovjeriti? Drago bije uzeo ni marke kredita, trebao bi to znati kada već sve znaš? Znaš ti i ko je napravio dug za struju i ostalo samo imaš slabo pamćenje. Ko je uzeo 13 miliona kredita? Reci pametni...