Нове заврзламе око "Алумине"

Пуномоћници парничних странака ЈП “Србијагас” и ДОО “Павгорд” изјавили су на данашњем рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини да су сагласни да Суд донесе одлуку о предложеној мјери која се односи на приговор о надлежностина на сљедећем рочишту и да, уколико буде надлежан и даље у овом поступку, предложи доказе за одлучивање судских мјера за обезбјеђење.

Република Српска 09.07.2019 | 13:47
Нове заврзламе око "Алумине"
Јавно предузеће “Србијагас” упућено је од стране Извршног суда у Зворнику да због доказивања личног права покрене посебну парницу, јер је ово предузеће изњело одређене приговоре у извршном поступку који води ДОО "Павгорд" против Фабрике глинице "Бирач" над удјелима у сестринским фирмама "Алумина" и "Механика", што је надлежни суд одбио, упућујући их на парнични поступак.

На посљедњем рочишту, адвокатски заступници "Павгорда" сматрају да Окружни привредни суд није надлежан у овом поступку.

Александар Сајић из Адвокатске канцеларије “Сајић” из Бањалуке, пуномоћник Д.О.О. “Павгорда”, сматра да за овај поступак може да буде само надлежан Основни суд Зворник или Окружни привредни суд Требиње, по сједишту туженог.

ДОО "Павгорд" сматра да је читав овај поступак неоснован и да је приједлог ЈП "Србијагас" за одређивање судских мјера обезбјеђења беспотребан, јер не постоје докази да тужилац има већа права над имовином која је предмет извршења "Павгорда", а која се односи на Фабрику глинице "Бирач", у чијем власништву није била "Алумина" и "Механика" у вријеме покретања стечајног поступка, него је накнадно стечена, путем заложеног права.

Затупник "Павгорда" Александар Сајић каже да та права нису успорена, према томе, као заложни повјерилац, Павгорд има далеко већа права него "Србијагас", која је обични повјерилац Фабрике глинице "Бирач".

Са друге стране, "Србијагас" остаје при ставу да је Фабрика глинице "Бирач" на незаконит начин стекла право над удјелом у "Алумини" и "Механици" и да јој је циљ продаја имовине по умањеној вриједности како би онемогућила призната потраживања, која за "Бирач" тренутно износе 5,9 милиона марака.

Због тога је на данашњем рочишту поднесен приговор који се односи на надлежност Окружног привредног суда у овом поступку, а који ће накнадно донијети рјешење о одлуци приговора.

Сајић истиче да је бесмислено водити даље овај поступак, ако се накнадно утврди да овај суд није стварно надлежан , из тих разлога, судија ће прво одлучити о том нашем приговору посебним рјешењем, а онда ће приговор ићи на усвајање, са правом жалбе незадвољне стране.

Уколико Окружни привредни суд и даље буде надлежан у овом поступку, накнадно ће предложити доказе за одлучивање судских мјера за обезбјеђење.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Привредни развој???

09.07.2019 13:05

Ово је само једна од битака у борби до последњег Србина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2019 14:21

Имам осјећај да се све поткрада као да ћемо отићи са ови терена.

Name

Батагон (БГ)

09.07.2019 13:11

Ово треба потковати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

09.07.2019 13:45

Сад це то да ријеси Милан Тегелтија и Тодоровицка док додју са одмора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

09.07.2019 16:28

Шта је то привреда у републици српској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

09.07.2019 17:55

Где је лова ту је и грабеж. .....Да није ликвидна фабрика и да није уносан бизнис не би се отимали око ње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВО ВЕЦ

09.07.2019 20:52

ТОЛИКО И ТАКО ПРЕЛАЗИ У ДОСАДУ ЈЕР ЈАДНО ЈЕ ОДАВНО, РАЗБУЦАЛИ СТЕ НЕСТО СТО ЈЕ ВЕЦ ЈЕДНОМ НЕ ТАКО ДАВНО ПОСТАВЉЕНО НА НОГЕ И ПРОТЈЕРАЛИ ОНЕ КОЈИ СУ ЗАСЛУЗНИ ЗА ТО, САД СЕ ГЛОЗЕТЕ КО ХИЈЕНЕ И НИКАД ДОСТА ПРОКЛЕТНИЦИ ЈЕДНИ, МА СВЕ БИХ ЈА ВАС У ЦУЗУ А ПОКРАДЕНО ОДУЗЕТИ ПА ДА ВИДИМО ДА ЛИ БИ СЕ И ТАМО ПРЕПУЦАВАЛИ И РАСТЕЗАЛИ СТВОРОВИ ПРОКЛЕТИ, ЈЕР ЉУДИ НИСТЕ НИТИ ЦЕТЕ ИКАД БИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грабеж лесинара Српских

09.07.2019 21:50

Ко је та фирма Павгорд? Коју имовину и капитал имају? Хоће ли неко то да објави да видимо и тај јад од фирме. Створена фиктивно за грабеж из Алумине и за муљање адвоката за велике паре. Сви траже милионске износе а све го лопов и криминалац а уз све то цути ко заливени Тузиластво РС као да је умрло. Нико се не бори за РС и овај јад од радника, нико да крене у обрацун са овом мафијом невидјеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.07.2019 12:48

Алумина, а са њом и Бирац, након Алуминија, нова је катастрофа у најави. Алумина је продавала глиницу Алуминију. Привреда Српске, сто се тице рудног богатства, повезана је са привредом Федерације.

ОДГОВОРИТЕ