Nove zavrzlame oko "Alumine"

Punomoćnici parničnih stranaka JP “Srbijagas” i DOO “Pavgord” izjavili su na današnjem ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini da su saglasni da Sud donese odluku o predloženoj mjeri koja se odnosi na prigovor o nadležnostina na sljedećem ročištu i da, ukoliko bude nadležan i dalje u ovom postupku, predloži dokaze za odlučivanje sudskih mjera za obezbjeđenje.

Republika Srpska 09.07.2019 | 13:47
Nove zavrzlame oko "Alumine"
Javno preduzeće “Srbijagas” upućeno je od strane Izvršnog suda u Zvorniku da zbog dokazivanja ličnog prava pokrene posebnu parnicu, jer je ovo preduzeće iznjelo određene prigovore u izvršnom postupku koji vodi DOO "Pavgord" protiv Fabrike glinice "Birač" nad udjelima u sestrinskim firmama "Alumina" i "Mehanika", što je nadležni sud odbio, upućujući ih na parnični postupak.

Na posljednjem ročištu, advokatski zastupnici "Pavgorda" smatraju da Okružni privredni sud nije nadležan u ovom postupku.

Aleksandar Sajić iz Advokatske kancelarije “Sajić” iz Banjaluke, punomoćnik D.O.O. “Pavgorda”, smatra da za ovaj postupak može da bude samo nadležan Osnovni sud Zvornik ili Okružni privredni sud Trebinje, po sjedištu tuženog.

DOO "Pavgord" smatra da je čitav ovaj postupak neosnovan i da je prijedlog JP "Srbijagas" za određivanje sudskih mjera obezbjeđenja bespotreban, jer ne postoje dokazi da tužilac ima veća prava nad imovinom koja je predmet izvršenja "Pavgorda", a koja se odnosi na Fabriku glinice "Birač", u čijem vlasništvu nije bila "Alumina" i "Mehanika" u vrijeme pokretanja stečajnog postupka, nego je naknadno stečena, putem založenog prava.

Zatupnik "Pavgorda" Aleksandar Sajić kaže da ta prava nisu usporena, prema tome, kao založni povjerilac, Pavgord ima daleko veća prava nego "Srbijagas", koja je obični povjerilac Fabrike glinice "Birač".

Sa druge strane, "Srbijagas" ostaje pri stavu da je Fabrika glinice "Birač" na nezakonit način stekla pravo nad udjelom u "Alumini" i "Mehanici" i da joj je cilj prodaja imovine po umanjenoj vrijednosti kako bi onemogućila priznata potraživanja, koja za "Birač" trenutno iznose 5,9 miliona maraka.

Zbog toga je na današnjem ročištu podnesen prigovor koji se odnosi na nadležnost Okružnog privrednog suda u ovom postupku, a koji će naknadno donijeti rješenje o odluci prigovora.

Sajić ističe da je besmisleno voditi dalje ovaj postupak, ako se naknadno utvrdi da ovaj sud nije stvarno nadležan , iz tih razloga, sudija će prvo odlučiti o tom našem prigovoru posebnim rješenjem, a onda će prigovor ići na usvajanje, sa pravom žalbe nezadvoljne strane.

Ukoliko Okružni privredni sud i dalje bude nadležan u ovom postupku, naknadno će predložiti dokaze za odlučivanje sudskih mjera za obezbjeđenje.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Privredni razvoj???

09.07.2019 13:05

Ovo je samo jedna od bitaka u borbi do poslednjeg Srbina!

ODGOVORITE
Name

Ре

09.07.2019 14:21

Имам осјећај да се све поткрада као да ћемо отићи са ови терена.

Name

Batagon (BG)

09.07.2019 13:11

Ovo treba potkovati!

ODGOVORITE
Name

Zvornicanin

09.07.2019 13:45

Sad ce to da rijesi Milan Tegeltija i Todorovicka dok dodju sa odmora

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

09.07.2019 16:28

Šta je to privreda u republici srpskoj?

ODGOVORITE
Name

Herc

09.07.2019 17:55

Gde je lova tu je i grabež. .....Da nije likvidna fabrika i da nije unosan biznis ne bi se otimali oko nje...

ODGOVORITE
Name

OVO VEC

09.07.2019 20:52

TOLIKO I TAKO PRELAZI U DOSADU JER JADNO JE ODAVNO, RAZBUCALI STE NESTO STO JE VEC JEDNOM NE TAKO DAVNO POSTAVLJENO NA NOGE I PROTJERALI ONE KOJI SU ZASLUZNI ZA TO, SAD SE GLOZETE KO HIJENE I NIKAD DOSTA PROKLETNICI JEDNI, MA SVE BIH JA VAS U CUZU A POKRADENO ODUZETI PA DA VIDIMO DA LI BI SE I TAMO PREPUCAVALI I RASTEZALI STVOROVI PROKLETI, JER LJUDI NISTE NITI CETE IKAD BITI.

ODGOVORITE
Name

Grabež lesinara Srpskih

09.07.2019 21:50

Ko je ta firma Pavgord? Koju imovinu i kapital imaju? Hoće li neko to da objavi da vidimo i taj jad od firme. Stvorena fiktivno za grabež iz Alumine i za muljanje advokata za velike pare. Svi traže milionske iznose a sve go lopov i kriminalac a uz sve to cuti ko zaliveni Tuzilastvo RS kao da je umrlo. Niko se ne bori za RS i ovaj jad od radnika, niko da krene u obracun sa ovom mafijom nevidjenom.

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.07.2019 12:48

Alumina, a sa njom i Birac, nakon Aluminija, nova je katastrofa u najavi. Alumina je prodavala glinicu Aluminiju. Privreda Srpske, sto se tice rudnog bogatstva, povezana je sa privredom Federacije.

ODGOVORITE