ЛШ: Против Судуве се не игра фудбал - Судува се пролази!

Гледајући прошлогодишњи двомеч истих ривала Звездин поход на Балтик морао би да буде лук и вода. Међутим, поглед у ретеровизор Милојевићевих европских остварења наговештава нешто сасвим другачије. . .

Фудбал 09.07.2019 | 16:14
ЛШ: Против Судуве се не игра фудбал - Судува се пролази!
Само лаици, заваљени у фотеље, могу да помисле да је Црвена звезда стигла у, за ово доба године, прохладни Маријампољ да вожњом у леру одради посао и ускликне пред много значајније битке: дошли, видели – победили! Не ради се овде о оним класичним фудбалским флоскулама, о томе како сви играју фудбал и како је потребно пружање максимума да би се првак Литваније избацио. Ради се о томе да се против екипа као што је Судува (први меч вечерас у 20 часова, РТС) не игра фудбал, нити се оцртавају високи домети. Судува се једноставно – пролази. Макар и после тешких мука. Јер лето, посебно рани јул, није време када се разлика у класи очитава на терену.

Какав год резултат буде вечерас навијачи Црвене звезде не би требало да суде екипи Владана Милојевића. Поглед у прошлост показује да европска премијера не може да буде представљена ни као колоквијум. Главни испити су много далеко, а тада ће Црвена звезда можда имати и друге протагонисте игре. И можда ће изгледати сасвим другачије, јер ће се у тим интегрисати Португалац Томане, Шпанац Кањас и Бразилац Жандер.

Гледајући прошлогодишњи двомеч истих ривала Звездин поход на Балтик морао би да буде лук и вода. Међутим, поглед у ретеровизор Милојевићевих европских остварења наговештава нешто сасвим другачије. У сезонама које је прошарала учешћем у Лиги Европе и Лиги шампиона, када је на Маракани обарала Краснодар, Келн и Ливерпул, Црвена звезда је имала врло проблематичан старт.

Било је лето 2017. године. Лако је Црвена звезда победила Флоријану у првом колу квалификација за Лигу Европе као домаћин. Међутим, у реваншу је доживела распад дефанзивног система. Три гола примљена од представника Малте наборала су чело Владана Милојевића. Црвен у лицу, Милојевић је причао о томе како би волео да његова екипа има ратнички карактер налик Флоријани. Није слутило на добро. Мало боље је било у судару са Иртишом. А онда су дошла појачања које су променила физиономију тима. Са београдског аеродрома, одмах после потписа, у ростер су ускочили Милан Борјан, Милан Родић и Немања Радоњић. Све је било другачије, толико различито да је Црвена звезда почела да се игра бројкама. Тим који је примио три гола на Малти, постао је персонификација савршене дефанзиве у групној фази. Без примљеног гола на гостовањима Келну, Арсеналу и БАТЕ Борисову, тада српски вицешампион стигао је до пролећа на сцени Старог континента.

Мало боље је све то изгледало 12 месеци касније. Звезда је имала формиран тим, одлично газила на припремама у Аустрији, али у Риги није замирисало на Лигу шампиона. Пре се осећала мемла старих времена европских неуспеха.

Звезда је имала иницијативу против Спартакса, тек две добре прилике резервисте Павкова, а у 90. минуту Милан Борјан је после грешке Срђана Бабића одбранио зицер. Круцијални детаљ двомеча, јер је касније у Београду Спартакс успео да одолева више од 75. минута. Црвено-бели су га сломили тек после прекида, реакције Павкова и одличног кретања Бена.

Еуфорични навијачи су охлађени, Звезда је офанзивно била прилично импотентна, али је Милојевић убрзо дигао екипу која је на спремност, спартански дух и миг среће стигла до Лиге шампиона.

Разумљиво је што у табору домаћина влада благи, скривени оптимизам. Верују у Судуви да Звезду могу да ухвате у стању успаваних, крмељивих очију, као пре 12 месеци кипарског шампиона АПОЕЛ. Тим из Никозије платио је цех потцењивању и импровизацији. После пола сата игре у Маријампољу домаћин је имао 3:0. АПОЕЛ-у није било повратка.

Тренер Милојевић покушао је у последњих месец дана да ресетује изгубљени професионализам код појединих играча, о чему је причао у једном од последњих интервјуа. Било је лабавих момената на припремама, али је утакмица са Зенитом открила на који начин Црвена звезда може да се нада европском успеху. Коктел агресије, тактичке дисцплине и дефанзиве био је на завидном нивоу против руског шампиона. Ти елементи и вечерас би били довољни за добар резултат пред реванш у Београду. И да поновимо - вечерас је резултат једино важан.

Јер како је рекао Владан Милојевић, Судува је сада сасвим другачији тим. Домаћин је последњим успесима у првенству нашпановао самопоуздање. Предвођен балканском колонијом, у којој се истичу Шврљуга, Топчагић, Живковић и Чађенович, стручни штаб Судуве сигурно гаји амбиције и веру да играом у ваздуху, са много прескакања, може да разбије систем црвено-белих. На Звезди је да их разувери. У наредних 180 минута. И да прође даље.

Јер против Судуве се не игра фудбал. Такви тимови се само пролазе.

СУДУВА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (20 ЧАСОВА, ТВ РТС)

Стадион: Арви Арена
Капацитет: 6500
Судија: Јорген Бурхарт

СУДУВА (3-5-2): Кардум – Јанкунас, Живановић, Керла – Шврљуга, Чађеновић, Ласицкас, Славицкас, Готал – Тадић, Топчагић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-1-4-1): Борјан – Гобељић, Милуновић, Савић, Родић – Јовичић, Јованчић, Бен, Иванић, Марин – Боаћи.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар