LŠ: Protiv Suduve se ne igra fudbal - Suduva se prolazi!

Gledajući prošlogodišnji dvomeč istih rivala Zvezdin pohod na Baltik morao bi da bude luk i voda. Međutim, pogled u reterovizor Milojevićevih evropskih ostvarenja nagoveštava nešto sasvim drugačije. . .

Fudbal 09.07.2019 | 16:14
LŠ: Protiv Suduve se ne igra fudbal - Suduva se prolazi!
Samo laici, zavaljeni u fotelje, mogu da pomisle da je Crvena zvezda stigla u, za ovo doba godine, prohladni Marijampolj da vožnjom u leru odradi posao i usklikne pred mnogo značajnije bitke: došli, videli – pobedili! Ne radi se ovde o onim klasičnim fudbalskim floskulama, o tome kako svi igraju fudbal i kako je potrebno pružanje maksimuma da bi se prvak Litvanije izbacio. Radi se o tome da se protiv ekipa kao što je Suduva (prvi meč večeras u 20 časova, RTS) ne igra fudbal, niti se ocrtavaju visoki dometi. Suduva se jednostavno – prolazi. Makar i posle teških muka. Jer leto, posebno rani jul, nije vreme kada se razlika u klasi očitava na terenu.

Kakav god rezultat bude večeras navijači Crvene zvezde ne bi trebalo da sude ekipi Vladana Milojevića. Pogled u prošlost pokazuje da evropska premijera ne može da bude predstavljena ni kao kolokvijum. Glavni ispiti su mnogo daleko, a tada će Crvena zvezda možda imati i druge protagoniste igre. I možda će izgledati sasvim drugačije, jer će se u tim integrisati Portugalac Tomane, Španac Kanjas i Brazilac Žander.

Gledajući prošlogodišnji dvomeč istih rivala Zvezdin pohod na Baltik morao bi da bude luk i voda. Međutim, pogled u reterovizor Milojevićevih evropskih ostvarenja nagoveštava nešto sasvim drugačije. U sezonama koje je prošarala učešćem u Ligi Evrope i Ligi šampiona, kada je na Marakani obarala Krasnodar, Keln i Liverpul, Crvena zvezda je imala vrlo problematičan start.

Bilo je leto 2017. godine. Lako je Crvena zvezda pobedila Florijanu u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope kao domaćin. Međutim, u revanšu je doživela raspad defanzivnog sistema. Tri gola primljena od predstavnika Malte naborala su čelo Vladana Milojevića. Crven u licu, Milojević je pričao o tome kako bi voleo da njegova ekipa ima ratnički karakter nalik Florijani. Nije slutilo na dobro. Malo bolje je bilo u sudaru sa Irtišom. A onda su došla pojačanja koje su promenila fizionomiju tima. Sa beogradskog aerodroma, odmah posle potpisa, u roster su uskočili Milan Borjan, Milan Rodić i Nemanja Radonjić. Sve je bilo drugačije, toliko različito da je Crvena zvezda počela da se igra brojkama. Tim koji je primio tri gola na Malti, postao je personifikacija savršene defanzive u grupnoj fazi. Bez primljenog gola na gostovanjima Kelnu, Arsenalu i BATE Borisovu, tada srpski vicešampion stigao je do proleća na sceni Starog kontinenta.

Malo bolje je sve to izgledalo 12 meseci kasnije. Zvezda je imala formiran tim, odlično gazila na pripremama u Austriji, ali u Rigi nije zamirisalo na Ligu šampiona. Pre se osećala memla starih vremena evropskih neuspeha.

Zvezda je imala inicijativu protiv Spartaksa, tek dve dobre prilike rezerviste Pavkova, a u 90. minutu Milan Borjan je posle greške Srđana Babića odbranio zicer. Krucijalni detalj dvomeča, jer je kasnije u Beogradu Spartaks uspeo da odoleva više od 75. minuta. Crveno-beli su ga slomili tek posle prekida, reakcije Pavkova i odličnog kretanja Bena.

Euforični navijači su ohlađeni, Zvezda je ofanzivno bila prilično impotentna, ali je Milojević ubrzo digao ekipu koja je na spremnost, spartanski duh i mig sreće stigla do Lige šampiona.

Razumljivo je što u taboru domaćina vlada blagi, skriveni optimizam. Veruju u Suduvi da Zvezdu mogu da uhvate u stanju uspavanih, krmeljivih očiju, kao pre 12 meseci kiparskog šampiona APOEL. Tim iz Nikozije platio je ceh potcenjivanju i improvizaciji. Posle pola sata igre u Marijampolju domaćin je imao 3:0. APOEL-u nije bilo povratka.

Trener Milojević pokušao je u poslednjih mesec dana da resetuje izgubljeni profesionalizam kod pojedinih igrača, o čemu je pričao u jednom od poslednjih intervjua. Bilo je labavih momenata na pripremama, ali je utakmica sa Zenitom otkrila na koji način Crvena zvezda može da se nada evropskom uspehu. Koktel agresije, taktičke discpline i defanzive bio je na zavidnom nivou protiv ruskog šampiona. Ti elementi i večeras bi bili dovoljni za dobar rezultat pred revanš u Beogradu. I da ponovimo - večeras je rezultat jedino važan.

Jer kako je rekao Vladan Milojević, Suduva je sada sasvim drugačiji tim. Domaćin je poslednjim uspesima u prvenstvu našpanovao samopouzdanje. Predvođen balkanskom kolonijom, u kojoj se ističu Švrljuga, Topčagić, Živković i Čađenovič, stručni štab Suduve sigurno gaji ambicije i veru da igraom u vazduhu, sa mnogo preskakanja, može da razbije sistem crveno-belih. Na Zvezdi je da ih razuveri. U narednih 180 minuta. I da prođe dalje.

Jer protiv Suduve se ne igra fudbal. Takvi timovi se samo prolaze.

SUDUVA – CRVENA ZVEZDA (20 ČASOVA, TV RTS)

Stadion: Arvi Arena
Kapacitet: 6500
Sudija: Jorgen Burhart

SUDUVA (3-5-2): Kardum – Jankunas, Živanović, Kerla – Švrljuga, Čađenović, Lasickas, Slavickas, Gotal – Tadić, Topčagić.

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan – Gobeljić, Milunović, Savić, Rodić – Jovičić, Jovančić, Ben, Ivanić, Marin – Boaći.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar