Пленарна сесија шефова делегација

На Јахорини је јутрос пленарном сесијом шефова делегација и уводним обраћањем предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и чланова Шефика Џаферовића и Жељка Комшића почео самит Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/.

Република Српска 09.07.2019 | 10:06
Пленарна сесија шефова делегација
Додик рекао је да данашњи самит Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/ представља потврду да сарадња у југоисточној Европи није само дипломатска фраза него комплетна и садржајна активност.

Додик је у уводном обраћању на пленарној сесији шефова делегација учесница самита СЕЕЦП истакао потребу наставка регионалне сарадње, наводећи да је овај скуп прилика да се размијене мишљења о најважнијим питањима региона, посебно о стању европских и евроатлантских интеграција.

Он је навео да многи актуелно стање у југоисточној Европи оцјењују да није онакво какво се жељело прије 23 године, када је формиран СЕЕЦП, те додао да је углавном сагласан с том оцјеном, због чега је СЕЕЦП важан и потребан као форум на коме ће се стварати услови за рјешавање бројих питања.

"Учинимо то и данас и овдје", поручио је Додик учесницима састанка, наводећи да је СЕЕЦП аутохтона иницијатива из југоисточне Европе коју треба одржати.

Дневним редом овог скупа предвиђено је усвајање агенде самита СЕЕЦП-а, а потом и обраћање шефова делегација учесница самита, те усвајање декларације. 

Међу учесницима самита су предсједник Турске Реџип Тајип Ердоган, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Србије Ана Брнабић, предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски, предсједник Албаније Иљир Мета, премијер Бугарске Бојко Борисов. 

Самиту присуствују и румунски министар истраживања Николае Хурдук, државни секретар у хрватском Министарству иностраних и европских послова Здравка Бушић, те амбасадори Грчке у БиХ Георгиос Илиопулос и Словеније Зорица Букинац, представник Молдавије Олег Цулеа, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ Мајлинда Брегу и замјеник генералног директора Европске службе за спољне активности Ангелина Ајхорст. 

(БН/Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сваким даном, у сваком погледу..

09.07.2019 08:57

Највазније да Срби имају вјеродостојне представнике: Мило Дјукановиц и Милорад Додик. Паметном довољно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2019 14:45

Ти са тим паметном довољно..испадас много глуп

Name

Вец видјено

09.07.2019 09:24

То је прица за данас. Једно прицају, друго мисле а сасвим треце раде. На залост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТТ

09.07.2019 16:46

ОВАЈ ФОРУМ МАЗАЊЕ ОЧИЈУ. ШТА ЋЕ ПЕРО СИМИЋ И БИЉАНА БОКИЋ У СТАВУ МИРНО ДОК ДОДИК ЧИТА ЊИХОВУ ПИСАНИЈУ НАРИКАЧУ. ЕТО ЧИЈЕ ТЕКСТОВЕ ПРЕНОСИ СПУТНКИК. СВЕ ИСПОД ТЕПИХА.