Plenarna sesija šefova delegacija

Na Jahorini je jutros plenarnom sesijom šefova delegacija i uvodnim obraćanjem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova Šefika Džaferovića i Željka Komšića počeo samit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/.

Republika Srpska 09.07.2019 | 10:06
Plenarna sesija šefova delegacija
Dodik rekao je da današnji samit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/ predstavlja potvrdu da saradnja u jugoistočnoj Evropi nije samo diplomatska fraza nego kompletna i sadržajna aktivnost.

Dodik je u uvodnom obraćanju na plenarnoj sesiji šefova delegacija učesnica samita SEECP istakao potrebu nastavka regionalne saradnje, navodeći da je ovaj skup prilika da se razmijene mišljenja o najvažnijim pitanjima regiona, posebno o stanju evropskih i evroatlantskih integracija.

On je naveo da mnogi aktuelno stanje u jugoistočnoj Evropi ocjenjuju da nije onakvo kakvo se željelo prije 23 godine, kada je formiran SEECP, te dodao da je uglavnom saglasan s tom ocjenom, zbog čega je SEECP važan i potreban kao forum na kome će se stvarati uslovi za rješavanje brojih pitanja.

"Učinimo to i danas i ovdje", poručio je Dodik učesnicima sastanka, navodeći da je SEECP autohtona inicijativa iz jugoistočne Evrope koju treba održati.

Dnevnim redom ovog skupa predviđeno je usvajanje agende samita SEECP-a, a potom i obraćanje šefova delegacija učesnica samita, te usvajanje deklaracije. 

Među učesnicima samita su predsjednik Turske Redžip Tajip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Iljir Meta, premijer Bugarske Bojko Borisov. 

Samitu prisustvuju i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, te ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac, predstavnik Moldavije Oleg Culea, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu i zamjenik generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angelina Ajhorst. 

(BN/Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Svakim danom, u svakom pogledu..

09.07.2019 08:57

Najvaznije da Srbi imaju vjerodostojne predstavnike: Milo Djukanovic i Milorad Dodik. Pametnom dovoljno!

ODGOVORITE
Name

Re

09.07.2019 14:45

Ti sa tim pametnom dovoljno..ispadas mnogo glup

Name

Vec vidjeno

09.07.2019 09:24

To je prica za danas. Jedno pricaju, drugo misle a sasvim trece rade. Na zalost!

ODGOVORITE
Name

TT

09.07.2019 16:46

OVAJ FORUM MAZANJE OČIJU. ŠTA ĆE PERO SIMIĆ I BILJANA BOKIĆ U STAVU MIRNO DOK DODIK ČITA NJIHOVU PISANIJU NARIKAČU. ETO ČIJE TEKSTOVE PRENOSI SPUTNKIK. SVE ISPOD TEPIHA.