КАН: Гана опет у сузама!

Ништа од трофеја ни после 37 година! Тунис иде у четвртфинале! Ово су парови четвртфинала Купа Африке! Прва рунда "нокаут" фазе завршена је победом Туниса над Ганом на пенале. . .

Фудбал 09.07.2019 | 10:32
КАН: Гана опет у сузама!
Гана је поново у сузама. Ни после 37 година Црне звезде неће прекинути пост. Тачно толико прошло је од њихове последње титуле на Купу афричких нација. Ове године, са завршног турнира у Египту, елиминисао их је Тунис, који је славио после велике драме и пенал-рулета. Ово је први пут да су Тунижани успели да туку Гану на Купу афричких нација, чиме су комплетирани сви парови четвртфинала. 

И док су нападач Тунижана Таха Кениси (стрелац водећег гола у 73. минуту), те резервни голман Бен Мустафа (ушао на самом крају другог продужетка, па касније одбранио ударац Екубана у трећој серији), односно стрелац одлучујућег поготка са пенала Фарјана Саси, апсолутни јунаци своје нације, у Гани ће проклињати арбитра Гомеза из Јужне Африке. Ако је некоме очајнички био потребан ВАР, онда је то овај судија. На његову жалост - и свих којима је Гана у срцу, наравно - видео анализа на овом турниру користи се тек од наредне рунде. Гомез је брљао од почетка до краја утакмице, лоше је водио читав меч, међутим посебно се истакао када је у 42. минуту поништио чист погодак за вођство Гане - због играња руком ког није било - односно у 69. минуту, када није видео очигледан пенал за Тунис. Кениси је шутирао, а Нуху играо руком на земљи и променио правац лопти која је ишла право у гол. Наравно, Тунижани ће брзо заборавити ову кардиналну грешку, али Црне звезе и њихови навијачи свакако неће ону прву. 

Гана била боља све до 20 минута пре краја сусрета. Имала више шанси, контролисала утакмицу и питање је како би се све завршило да је тада признат погодак Андре Ајуа.   

А епитет трагичара, вероватно већег од судије Гомеза, ишао би у руке несрећног Рами Бедуија да је којим случајем Гана успела да преокрене. Тај момак крочио је на терен у 90. минуту и у првом контакту са лоптом, непуних шездесетак секунди касније, неспретно матирао свог чувара мреже. 

Након што је Саси погодио пети пенал Бедуи је вероватно био најсрећнији човек на свету... 

Ово је први пут после седам шампионата Африке на коме Гане неће бити у полуфиналу. 

КУП АФРИЧКИХ НАЦИЈА - ОСМИНА ФИНАЛА

Петак

Мароко - Бенин 1:1 (након пенала 1:4)
/Ен Несри 76 - Адилеху 53/

Уганда - Сенегал 0:1
/Мане 14/

Субота

Нигерија - Камерун 3:2 (1:2)
/Игало 19, 63, Ивоби 66 – Бахокен 41, Н’Жије 44/

Египат - Јужна Африка 0:1 (0:0)
/Лорч  85/

Недеља

Мадагаскар - ДР Конго - пеналима 4:2 (2:2, 1:1)
/Амада 9, Андријатсима 77 - Букамбу 21, Мбемба 90/

Алжир - Гвинеја 3:0 (1:0)
/Белали 24, Марез 57, Уна 82/

Понедељак

Мали - Обала Слоноваче 0:1 (0:0)
/Заха 76/

Гана - Тунис - пеналима 4:5 (1:1, 0:0)
/Бедуи 90+1 - Кениси 73/

Маратонски Куп Африке, који се од 21. јуна до 19. јула одржава у Египту, полако али сигурно улази у завршницу.

У понедељак увече комплетирана је осмина финала, пролазом даље Туниса и Обале Слоноваче.

Тунис је у 90. минуту испустио победу над Ганом, када је Рами Бедуи ефектним аутоголом омогућио противнику да изједначи на 1:1 и избори продужетке.

Погодака више није било, па се приступило извођењу пенала. Неуспешан је био само нападач Гане Калеб Екубан у трећој серији, па је Тунис победио резултатом 5:4.

У четвртфинале се раније пласирала Обала Слоноваче, захваљујући сналажљивости Вилфрида Захе у 76. минуту утакмице против Малија - 1:0.

ПАРОВИ

Сенегал - Бенин 10. јула
Нигерија - Јужна Африка 10. јула
Обала Слоноваче - Алжир 11. јула
Мадагаскар - Тунис 11. јула

Полуфинала су на распореду 14. јула, меч за треће место 17. јула, а финале два дана касније.

Комплетна завршница, осим меча Обала Слоноваче - Алжир (Суец) играће се у Каиру.



Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар