KAN: Gana opet u suzama!

Ništa od trofeja ni posle 37 godina! Tunis ide u četvrtfinale! Ovo su parovi četvrtfinala Kupa Afrike! Prva runda "nokaut" faze završena je pobedom Tunisa nad Ganom na penale. . .

Fudbal 09.07.2019 | 10:32
KAN: Gana opet u suzama!
Gana je ponovo u suzama. Ni posle 37 godina Crne zvezde neće prekinuti post. Tačno toliko prošlo je od njihove poslednje titule na Kupu afričkih nacija. Ove godine, sa završnog turnira u Egiptu, eliminisao ih je Tunis, koji je slavio posle velike drame i penal-ruleta. Ovo je prvi put da su Tunižani uspeli da tuku Ganu na Kupu afričkih nacija, čime su kompletirani svi parovi četvrtfinala. 

I dok su napadač Tunižana Taha Kenisi (strelac vodećeg gola u 73. minutu), te rezervni golman Ben Mustafa (ušao na samom kraju drugog produžetka, pa kasnije odbranio udarac Ekubana u trećoj seriji), odnosno strelac odlučujućeg pogotka sa penala Farjana Sasi, apsolutni junaci svoje nacije, u Gani će proklinjati arbitra Gomeza iz Južne Afrike. Ako je nekome očajnički bio potreban VAR, onda je to ovaj sudija. Na njegovu žalost - i svih kojima je Gana u srcu, naravno - video analiza na ovom turniru koristi se tek od naredne runde. Gomez je brljao od početka do kraja utakmice, loše je vodio čitav meč, međutim posebno se istakao kada je u 42. minutu poništio čist pogodak za vođstvo Gane - zbog igranja rukom kog nije bilo - odnosno u 69. minutu, kada nije video očigledan penal za Tunis. Kenisi je šutirao, a Nuhu igrao rukom na zemlji i promenio pravac lopti koja je išla pravo u gol. Naravno, Tunižani će brzo zaboraviti ovu kardinalnu grešku, ali Crne zveze i njihovi navijači svakako neće onu prvu. 

Gana bila bolja sve do 20 minuta pre kraja susreta. Imala više šansi, kontrolisala utakmicu i pitanje je kako bi se sve završilo da je tada priznat pogodak Andre Ajua.   

A epitet tragičara, verovatno većeg od sudije Gomeza, išao bi u ruke nesrećnog Rami Beduija da je kojim slučajem Gana uspela da preokrene. Taj momak kročio je na teren u 90. minutu i u prvom kontaktu sa loptom, nepunih šezdesetak sekundi kasnije, nespretno matirao svog čuvara mreže. 

Nakon što je Sasi pogodio peti penal Bedui je verovatno bio najsrećniji čovek na svetu... 

Ovo je prvi put posle sedam šampionata Afrike na kome Gane neće biti u polufinalu. 

KUP AFRIČKIH NACIJA - OSMINA FINALA

Petak

Maroko - Benin 1:1 (nakon penala 1:4)
/En Nesri 76 - Adilehu 53/

Uganda - Senegal 0:1
/Mane 14/

Subota

Nigerija - Kamerun 3:2 (1:2)
/Igalo 19, 63, Ivobi 66 – Bahoken 41, N’Žije 44/

Egipat - Južna Afrika 0:1 (0:0)
/Lorč  85/

Nedelja

Madagaskar - DR Kongo - penalima 4:2 (2:2, 1:1)
/Amada 9, Andrijatsima 77 - Bukambu 21, Mbemba 90/

Alžir - Gvineja 3:0 (1:0)
/Belali 24, Marez 57, Una 82/

Ponedeljak

Mali - Obala Slonovače 0:1 (0:0)
/Zaha 76/

Gana - Tunis - penalima 4:5 (1:1, 0:0)
/Bedui 90+1 - Kenisi 73/

Maratonski Kup Afrike, koji se od 21. juna do 19. jula održava u Egiptu, polako ali sigurno ulazi u završnicu.

U ponedeljak uveče kompletirana je osmina finala, prolazom dalje Tunisa i Obale Slonovače.

Tunis je u 90. minutu ispustio pobedu nad Ganom, kada je Rami Bedui efektnim autogolom omogućio protivniku da izjednači na 1:1 i izbori produžetke.

Pogodaka više nije bilo, pa se pristupilo izvođenju penala. Neuspešan je bio samo napadač Gane Kaleb Ekuban u trećoj seriji, pa je Tunis pobedio rezultatom 5:4.

U četvrtfinale se ranije plasirala Obala Slonovače, zahvaljujući snalažljivosti Vilfrida Zahe u 76. minutu utakmice protiv Malija - 1:0.

PAROVI

Senegal - Benin 10. jula
Nigerija - Južna Afrika 10. jula
Obala Slonovače - Alžir 11. jula
Madagaskar - Tunis 11. jula

Polufinala su na rasporedu 14. jula, meč za treće mesto 17. jula, a finale dva dana kasnije.

Kompletna završnica, osim meča Obala Slonovače - Alžir (Suec) igraće se u Kairu.



Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar