Марина отворено о опакој болести

Годинама нисам реаговала на симптоме болести, запустила сам своје здравље и умало дозволила да ме рак дојке савлада, каже у исповести наш најпознатији текстописац Марина Туцаковић (65)!

Забава 08.07.2019 | 22:06
Марина отворено о опакој болести
Опаки канцер дијагностикоиван јој је у фебруару 2018. године и одмах је због величине и озбиљности уклоњен. Лекари су јој спасли живот, али је пред њом дуг пут до коначног излечења. Здравље одржава исхраном, пре свега соковима од атоније и цвекле, а једини порок којег никако не може да се одрекне јесте пушење.

Одмакла болест

Марина каже да је и пре потврде лекара знала да се разболела и да има рак дојке.

"Приметила сам промене на дојци и осећала сам се јако лоше, чак сам почела и да мршавим, а то су били већ симптоми одмакле болести. Отишла сам код лекара, урадила основне анализе и одмах ми је потврђена дијагноза. Поред тога тада ми је откривен и дијабетес, за који нисам ни знала да га имам. Све то је додатно закомпликовало моје и онако тешко стање", рекла је Марина и открила детаље своје борбе са карциномом.

"Нисам, била изенађена када су ми рекли да имам рак и помирила сам се са тим сазнањем. Нисам бурно реговала реаговала нити правила драму, јер сам навикла да себе увек стављам на последње место. А и у животу ми се толико ружних и тешких ствари издешавало да сам навикла да реагујем па лоше вести. Једноставно, рекла сам себи да морам да се помирим са истином и да почнем да се борим. Одлучила сам да следим све препоруке лекара и мој кључни савет свакоме ко оболи јесте да управо то ради. Лекаре морате слушати", испричала је Туцаковићева. 

Тумор из дојке одстрањен јој је 13. фебруара 2018. године, а онда је уследела агонија и вишемесечни боравак у болници.



"Оперисана сам и лечила се на Институту за онкологију и радиологију у Београду. Након операције долазила сам и одлазила из болнице, и то је трајало месецима. Била сам у веома лошем стању, резултати су били катастрофални. Након операције појавила ми се и вода у плућима, што је додатно отежавало моје здравље ствено стање и правилно ми тегобе толико да је било воде да су ми урадили чак 20 пункција, извлачења воде шприцем. Првих годину дана била сам на хормонским таблетама, а затим је уследила и десет зрачења, па цитостатици. Сада сам почела са хемиотерапијама, превентивно, због неких секундарних промена. И све то изискује доста времена у болничком кревету. Али и на то сам се навикла, и због своје жеље за животом, али и због дивних лекара и сестара који ми дају вољу да се борим", објашњава Марина и додаје шта је све добро користити у фази лечења.

"Ништа посебно нисам ни јела ни пила, само сам повела рачуна о уносу шећера и масти, како због дијабетеса тако и због самог рака, јер пуно масног и слатког не прија", додала је Марина. 

"Јела сам доста воћа и поврћа, пила сок од цвекле и ароније. лшла сам и на метаботичке инфузије, јер ми баш пријају. Примила сам и две имуно-вакцине у Немачкој, а на јесен можда одем и по трећу. Једино цигарете нисам успела потпуности да оставим", искрена је Марина Туцаковић.



Епидемија рака

Марина и даље успешно води борбу са канцером дојке.

"Моје здравствено стање није идеално, алл је сто пута боље него на почетку. Зато саветујем свим женама да не иду мојим путем, већ да чим примете неку промену оду код лекара, јер је време лек. Болест нијде наивна, рак је као нека епидемија која напада све више младих. Ако сам преживела смрт свог сина, преживећу и болест.

Битно је никада не одустати

Марина каже да је најважније да неко ко оболи од карцинома никада не клоне духом и не падне у депресију, јер то води у сигурну смрт.

"Битно је да жене не одустану и да се не предају, већ да буду реалне и имају тај нагон за животом", рекла је Марина.

(Курир)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сена Мулалиц

08.07.2019 20:22

зелим вам брз опоравак.дивна зено,лавице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рак панкреас

08.07.2019 20:38

Дојтори га прекасно нађу. Пуно времена се губи на жучи јер је бллиизу. Смртност је велика. Требате писати више о раку и едуковати људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

09.07.2019 09:28

Не дај се желим ти брзо оздрављење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

09.07.2019 21:11

Бозе дај да брзо оздравите и написете јос много песама.Зена лавица и херој

Name

Мирсада

09.07.2019 16:35

Знам да је теско борити се стом опаком болести ал све похвале за оптимизам и упорност.сто брзи опоравак од срца зелим

ОДГОВОРИТЕ