Љетне инфекције

Летње врућине су идеално време за размножавање бактерија, јер им топла и влажна клима веома погодује развоју. Због тога би сваки појединац требало да посвети више пажње деловима тела који су подложни инфекцијама. Треба обратити пажњу и на УВ зрачење, умерено сунчање и младеже.

Здравље 08.07.2019 | 13:12
Љетне инфекције
Топлота и влага, чиме се посебно карактерише ово лето, одговарају бактеријама и гљивицама, које у ово доба године највише муче грађане.

Доктор Александар Адамовић, директор Градског завода за кожне и венеричне болести, објашњава да су током лета посебно изражене такозване сезонске болести, највише захваљујући томе што се мења микрофлору наше коже, па се чак и микроорганизми на нашој кожи размножавају неконтролисано.

Према његовим речима, они који иду на базене треба да обрате посебну пажњу, јер ако ходају боси могу лако покупити одређене гљивице.

„Током ових месеци људи често носе патике. Та обућа није добра, јер тера ноге да се зноје више, а када се нокат навлажи онда добијате плодно тло за гљивичне инфекције“, објашњава Адамовић.

Такође, када се оде на море или базен, у зависности од температуре воде, људи често добијају уринарне инфекције. Најчешће се ради, како каже, о бактеријама које долазе из цревног тракта, а против њих су веома ефикасни антибиотици, као и антисептички чајеви.

Када су очи у питању, колико су инфекције могуће, толико су и алергијске реакције на средства којима се дезинфикују базени.

Све чешће су и алергијске реацкије на УВ зраке, а Адамовић објашњава да је главна ствар, као и код сваке алергије, да се људи не излажу алергену, а у овом случају су то сунчеви зраци.

„Не треба се сунчати. Постоје и неке друге терапије, попут коришћења антихистамина 10 до 15 дана пред одлазак на море, као и кортиклостероида. Тиме се неће потпуно уклонити, али ће се ублажити реакције“, наводи Адамовић.

Ипак, препорука је да се не излажу сунцу, а ако се излажу онда обавезно под УВ заштитом.

УВ зрачење се данас сматра јединим фактором настанка малигнитета на кожи.

„Они који имају велики број младежа би требало много више да се штите од УВ зрачења, попут коришћења крема током сваког излагања сунцу. Што је фототип коже мањи, то је фактор потребне заштите већи. И што је већи број младежа то је већи ризик да могу довести до малигнитета“, истиче Адамовић.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар