САД "испустиле" круну: Мексико "држи" Сјеверну Америку!

Женска фудбалска репрезентација је ипак успешнија. . .  Прејаки за Амере: Дос Сантосова мајсторија за ново славље Сомбрероса! Мексиканци се окитили још једном титулом шампиона Северне Америке.

Фудбал 08.07.2019 | 11:48
САД "испустиле" круну: Мексико "држи" Сјеверну Америку!
Американцима би било пуно да су у истом дану освојили три такмичења!

Прво су фудбалерке Сједињених Држава "одбраниле" трофеј Светског првенства победом над Холандијом у Лиону, потом су млади кошаркаши САД тријумфовали против Малија на Мундобаскету у Грчкој, али славље нису употпунили и фудбалери...

Мексико је славио у финалу ЦОНЦАЦАФ Голд купа одржаном у Чикагу, а играч одлуке био је Џонатан дос Сантос, стрелац победоносног гола у 73. минуту.

САД - МЕКСИКО 0:1 (0:0)

Ово је укупно осми трофеј за Мексиканце на првенству Северне Америке, док им је пре две године измакла и борба за трофеј након неуспеха против Јамајке у полуфиналу, када су САД стигла до шестог пехара - и на овом турниру могла да изједначи тај однос.

Мексико је иначе "протутњао" кроз групну фазу, а потом после пенала прошао Костарику, продужеци су им били неопходни да "избаце" Хаити...

С друге стране, Американци су били без пораза до финала, али су у Чикагу одиграли најслабији меч.

За најбољег играча турнира проглашен је Раул Хименез (Вулверхемптон), најбољи стрелац био је канадски фудбалер Џонатан Дејвид (Гент), а најбољи млади играч Кристијан Пулишић (Челси).

Селекција Мексика окитила се ноћас осмом круном континенталног првака Северне Америке и то тријумфом над репрезентацијом САД-а од 1:0 у Чикагу. Финални окршај Голд купа одигран на чувеном Солџер Филду пред 62.500 гледалаца решио је Џонатан дос Сантос прелепим ударцем у 73. минуту.

Тиме су Мексиканци казнили Амере за бројне промашаје, посебно у првом полувремену када су се обрукали Кристијан Пулишић и Џози Алтидор промашајима у уводних осам минута игре. И Џордан Морис је замало матирао Гиљерма Очоу, али су Сомбрероси некако избацили лопту са гол-линије у том 51. минуту. 

Сјајни погодак Дос Сантоса на пас петом Раула Хименеза уследио је у тренутку потпуне доминације екипе Херарда Тате Мартина.

Нису у првом полувремену нови шампиони КОНКАКАФ-а блистали, само један конкретан напад и покушај Андреса Гвардада у 16. минуту био је све што су показали. Американци су били бољи и почетком другог дела, а Мексико се пробудио тек после већ поменуте шансе за Мориса и из прве праве прилике у наставку стигао до тријумфа.

Сјајан ударац некадашњег првотимца Барсе и Виљареала који фудбалски 'лебац зарађује у америчкој МЛС лиги у дресу Галаксија испоставио се као пресудан.

Мексико је овим тријумфом и осмом титулом потврдио статус најквалитетније фудбалске нације у Северној Америци, а амерички новинари су већ јутрос у неким тесктовима подвукли како би можда селекција Сомбрероса требало да се окуша на Копа Америка, а како би и њихови љубимци могли да уживају у доминацији.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар