SAD "ispustile" krunu: Meksiko "drži" Sjevernu Ameriku!

Ženska fudbalska reprezentacija je ipak uspešnija. . .  Prejaki za Amere: Dos Santosova majstorija za novo slavlje Sombrerosa! Meksikanci se okitili još jednom titulom šampiona Severne Amerike.

Fudbal 08.07.2019 | 11:48
SAD "ispustile" krunu: Meksiko "drži" Sjevernu Ameriku!
Amerikancima bi bilo puno da su u istom danu osvojili tri takmičenja!

Prvo su fudbalerke Sjedinjenih Država "odbranile" trofej Svetskog prvenstva pobedom nad Holandijom u Lionu, potom su mladi košarkaši SAD trijumfovali protiv Malija na Mundobasketu u Grčkoj, ali slavlje nisu upotpunili i fudbaleri...

Meksiko je slavio u finalu CONCACAF Gold kupa održanom u Čikagu, a igrač odluke bio je Džonatan dos Santos, strelac pobedonosnog gola u 73. minutu.

SAD - MEKSIKO 0:1 (0:0)

Ovo je ukupno osmi trofej za Meksikance na prvenstvu Severne Amerike, dok im je pre dve godine izmakla i borba za trofej nakon neuspeha protiv Jamajke u polufinalu, kada su SAD stigla do šestog pehara - i na ovom turniru mogla da izjednači taj odnos.

Meksiko je inače "protutnjao" kroz grupnu fazu, a potom posle penala prošao Kostariku, produžeci su im bili neophodni da "izbace" Haiti...

S druge strane, Amerikanci su bili bez poraza do finala, ali su u Čikagu odigrali najslabiji meč.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Raul Himenez (Vulverhempton), najbolji strelac bio je kanadski fudbaler Džonatan Dejvid (Gent), a najbolji mladi igrač Kristijan Pulišić (Čelsi).

Selekcija Meksika okitila se noćas osmom krunom kontinentalnog prvaka Severne Amerike i to trijumfom nad reprezentacijom SAD-a od 1:0 u Čikagu. Finalni okršaj Gold kupa odigran na čuvenom Soldžer Fildu pred 62.500 gledalaca rešio je Džonatan dos Santos prelepim udarcem u 73. minutu.

Time su Meksikanci kaznili Amere za brojne promašaje, posebno u prvom poluvremenu kada su se obrukali Kristijan Pulišić i Džozi Altidor promašajima u uvodnih osam minuta igre. I Džordan Moris je zamalo matirao Giljerma Očou, ali su Sombrerosi nekako izbacili loptu sa gol-linije u tom 51. minutu. 

Sjajni pogodak Dos Santosa na pas petom Raula Himeneza usledio je u trenutku potpune dominacije ekipe Herarda Tate Martina.

Nisu u prvom poluvremenu novi šampioni KONKAKAF-a blistali, samo jedan konkretan napad i pokušaj Andresa Gvardada u 16. minutu bio je sve što su pokazali. Amerikanci su bili bolji i početkom drugog dela, a Meksiko se probudio tek posle već pomenute šanse za Morisa i iz prve prave prilike u nastavku stigao do trijumfa.

Sjajan udarac nekadašnjeg prvotimca Barse i Viljareala koji fudbalski 'lebac zarađuje u američkoj MLS ligi u dresu Galaksija ispostavio se kao presudan.

Meksiko je ovim trijumfom i osmom titulom potvrdio status najkvalitetnije fudbalske nacije u Severnoj Americi, a američki novinari su već jutros u nekim tesktovima podvukli kako bi možda selekcija Sombrerosa trebalo da se okuša na Kopa Amerika, a kako bi i njihovi ljubimci mogli da uživaju u dominaciji.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar