Хиљаде убијених због наркотика

Незаконита и некажњена убиства настављају се на Филипинима и послије три године рата против дроге, док држава не показује жељу да истражи акције полиције која их наводно изводи, наводи Ројтерс.

Свијет 08.07.2019 | 10:15
Хиљаде убијених због наркотика
Амнести интернешнел у извјештају под називом "Они само убијају" апелује на Савјет Уједињених нација за људска права да усвоји резолуцију у којој би позвао на истрагу на Филипинима, гдје су илегалне егзекуције и полицијска бруталност, како се наводи, постале "опасно уобичајене".

Гласање Савјета се очекује током ове недјеље. 

Тачан број погинулих у рату предсједника Родрига Дутертеа против дроге није могуће утврдити, али Ројтерс наводи да је убијено више хиљада људи, од којих више од 6.000 у операцијама у којима су, према тврдњама полиције, осумњичени били наоружани и опирали се хапшењу.

Влада је више пута одбацила оптужбе да је полиција убијала кориснике дроге и дилере и истицала да породице погинулих могу да поднесу тужбе против полиције.

Амнести тврди да власти намјерно заташкавају и дезинформишу јавност како би онемогућиле да се утврди који је тачан број жртава, међу којима је највише сиромашних и припадника маргинализованих група, чије породице немају новца за правну борбу против полиције.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар