Hiljade ubijenih zbog narkotika

Nezakonita i nekažnjena ubistva nastavljaju se na Filipinima i poslije tri godine rata protiv droge, dok država ne pokazuje želju da istraži akcije policije koja ih navodno izvodi, navodi Rojters.

Svijet 08.07.2019 | 10:15
Hiljade ubijenih zbog narkotika
Amnesti internešnel u izvještaju pod nazivom "Oni samo ubijaju" apeluje na Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava da usvoji rezoluciju u kojoj bi pozvao na istragu na Filipinima, gdje su ilegalne egzekucije i policijska brutalnost, kako se navodi, postale "opasno uobičajene".

Glasanje Savjeta se očekuje tokom ove nedjelje. 

Tačan broj poginulih u ratu predsjednika Rodriga Dutertea protiv droge nije moguće utvrditi, ali Rojters navodi da je ubijeno više hiljada ljudi, od kojih više od 6.000 u operacijama u kojima su, prema tvrdnjama policije, osumnjičeni bili naoružani i opirali se hapšenju.

Vlada je više puta odbacila optužbe da je policija ubijala korisnike droge i dilere i isticala da porodice poginulih mogu da podnesu tužbe protiv policije.

Amnesti tvrdi da vlasti namjerno zataškavaju i dezinformišu javnost kako bi onemogućile da se utvrdi koji je tačan broj žrtava, među kojima je najviše siromašnih i pripadnika marginalizovanih grupa, čije porodice nemaju novca za pravnu borbu protiv policije.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar