КА: Бразил је шампион Јужне Америке!

Жезус бриљирао, па побеснео – Бразил је шампион Јужне Америке! Фудбалери Бразила победили су Перу резултатом 3:1 у финалу Копа Америке.  Жезус за радост и стрепњу, Ришарлисон за титулу! Бразил у финалу "Копа Америке" на легендарној "Маракани" савладао Перу и после 12 година постао првак континента.  Маестро Жезус распевао, па престрашио Маракану! Перу пружио жесток отпор.

Фудбал 08.07.2019 | 10:32
КА: Бразил је шампион Јужне Америке!
Бразил је по девети пут у својој историји освојио Копа Америку, први пут од 2007. године.

"Селесао" је у финалу против Перуа примио први гол на турниру, али успео да дође до трофеја на својој "Маракани".

Бразилци су из прве прилике постигли и први гол, када је Габријел Жезус успео да "промеша" неколико одбрамбених играча Перуа, те да дода лопту Евертону који је био сам испред гола. 

Домаћин је наставио да напада и да ствара прилике, али се у 41. минуту десио шок – Тијаго Силва је случајно покупио лопту руком и то је био пенал за госте.

Одговорност код Перуанаца је преузео Паоло Гереро и постигао први гол против Бразила на шампионату. 

Ипак, радост Перуа није дуго трајала. Неколико минута касније, у трећем минуту надокнаде првог полувремена, Жезус је искористио пропуст противничке одбране и мирним ударцем унутар шеснаестерца савладао голмана Галесеа. 

Бразилци су нападали и нападали, али нису могли до гола. Изгледало је као да ће мирно привести меч крају или постићи још неки гол, а онда је невиђену глупост направио Жезус.

Нападач Манчестер ситија је у 70. минуту неспортски фаулирао противника, зарадио други жути картон и запутио се ка свлачионици. 

Он је затим, при изласку са терена, љутито "напао" ВАР технологију, те шутирао шта је стигао док није дошао до тунела.

Ипак, Перу није успевао да искористи предност играча више, а велику глупост направио је дефанзивац Перуа Карлос Замбрано, који је оборио Евертона у казненом простору. Лопту је на белу тачку ставио резервиста Ришарлисон и погодио за коначних 3:1.

Подсетимо, претходно је Аргентина победила Чиле са 2:1 и освоји треће место.

Славље на "Маракани"!

Бразил је победио Перу резултатом 3:1 (2:1) у финалу Купа Америке 2019!

Стрелци су били Евертон у 15, Габријел Жезус у 45. и Ришарлисон у 88. минуту из пенала, док је почасни погодак за црвено-беле дао ветеран Паоло Гереро са "беле тачке" у 44. минуту.

Бразилу је ово девета континентална титула, а прва од 2007. године, након чега је Уругвај узео рекордни 15. трофеј, па Чиле "везао" два тријумфа.

Одлични Перу није успео да после 1939. и 1975. дође до треће титуле - први пут је поражен у финалу.

Домаћин је у Рио де Жанеиру био бољи, али је озбиљно стрепео тријумф од тренутка када је Жезус - до тада главни кандидат за звање играча утакмице, као асистент код првог и стрелац другог гола - престрого искључен.

Чилеански судија Роберто Тобар доделио је Жезусу други жути картон после једног ваздушног дуела са Карлосом Замбраном, који га је два минута раније оштро фаулирао и такође био јавно опоменут.

Тобар је вероватно оценио да је Бразилац покушао да се свети и у сузама га послао у свлачионицу!

Израз лица нападача Манчестер ситија све говори...

Непуних 20 минута је Перу претио другим изједначењем, али правда је задовољена када је баш Замбрано "бодичеком" непрописно зауставио Евертона у казненом простору и дао повода Тобару да свира пенал.

Ришарлисон је недуго по уласку са клупе задржао хладнокрвност и решио велико финале...

Наредна "Копа Америка" на програму је већ 2020, од 12. јуна до 12. јула, а организацију такмичења добили су Колумбија и Аргентина.

Новитет је да се прва фаза више неће играти у три групе од по четири тима, већ у две од по шест.

Групе су већ креиране, по географском критеријуму, тако да ће се у "Северној зони" такмичити Колумбија, Бразил, Еквадор, Перу и Венецуела, а у "Јужној зони" Аргентина, Уругвај, Чиле, Парагвај и Боливија, уз по једног госта (Катар и Аустралија).

По четири најбоље селекције из обе групе пласираће се у четвртфинале.

Бразил је шампион Јужне Америке! Први пут после 12 година, а укупно девети у историји.

Селесао је на крцатој Маракани савладао у финалу Перу са 3:1, али је теже него што се очекивало оправдао улогу фаворита. Перу је пружио више него жесток отпор и у једном тренутку прилично успаничио Маракану.

У групи је то била игра мачке и миша, Бразил је тада растурио Перу са 5:0, али знало се да то у финалу неће бити ни слична утакмица. Перу нема звезда попут бразилски, али има искусну и незгодну екипу која већ дуже време игра заједно и изузетно је опасно у контранападима.

Тите није правио изненађења у саставу Бразила и очекивано је напао са Фирмином, Жезусом, Кутињом и откровењем турнира Евертоном Соаресом. Перуанци су се одлучили за дефанзиву, повукли се и чекали шансу из контри.

Али план им је пао у воду већ после 15. минута игре. Габријел Жезус  је извео право малу мајсторију на десном крилу. Идеалан пријем, фантастичан лажњак и феноменалан центаршут на другу стативу где је Евертон Соарес који прецизно погађа за ерупцију одушевљења на култном стадиону у Рио де Жанеиру.

Све је кренуло по плану... Бразил је наставио да игра, да држи лопту и да јури други гол. Могло је да буде 2:0 у неколико наврата, а онда шок! Куева је хтео да убаци лопту у казнени простор Бразила, Тијаго Силва је уклизао и неспретном руком блокирао лопту. Судија није имао избора осим да покаже на белу тачку, а перуанска легенда Пауло Гереро је на добро познатом му стадиону био неумољив са креча.

Многим Бразилцима је тада можда кроз главу прошла кобна ноћ на Маракани од пре 69 година и фамозни Мараканасо када је Уругвај у финалу Светског првенства преокренуо и победио за 2:1 за највеће изненађење у историји Мундијала.

На бразилску срећу, стрпење су брзо отклоњење. У надокнади првог полувремена је пала концентрација Перуанцима. Фирмино се прошетао до казненог простора, послужио Габријела Жезусакоји је лако дошао у позицију за шут и није промашио.

Јурио је Бразил у другом полувремену и трећи гол којим би преломио питање победника, али су се промашаји низали. И онда нови шок. Играч утакмице Габријел Жезус је ни крив ни дужан добио други жути и црвени картон због нехотичног ударца Замбрана у скоку. Само минут раније Замбрано је њега намерно ударио и заслужио црвени картон али се провукао без искључења.

Перуанци су од тог момента кренули напред, почели да прете и имали две добре шансе преко Траукаи Флореса, али нису их искористили. У тих неколико минута је Маракана истински дрхтала јер је изгледало да су бројчано инфериорнији Бразилци изгубили главу. Ипак, Тите је знао да реагује, ушли су Милитао и Ришарлисон и Бразил је поново успоставио контролу над ситуацијом.

На крају је Замбрано напрвио беспотребан пенал, а Ришарлисон ставио тачку на финале и турнир. Бразил је заслужено опет првак Јужне Америке.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар