KA: Brazil je šampion Južne Amerike!

Žezus briljirao, pa pobesneo – Brazil je šampion Južne Amerike! Fudbaleri Brazila pobedili su Peru rezultatom 3:1 u finalu Kopa Amerike.  Žezus za radost i strepnju, Rišarlison za titulu! Brazil u finalu "Kopa Amerike" na legendarnoj "Marakani" savladao Peru i posle 12 godina postao prvak kontinenta.  Maestro Žezus raspevao, pa prestrašio Marakanu! Peru pružio žestok otpor.

Fudbal 08.07.2019 | 10:32
KA: Brazil je šampion Južne Amerike!
Brazil je po deveti put u svojoj istoriji osvojio Kopa Ameriku, prvi put od 2007. godine.

"Selesao" je u finalu protiv Perua primio prvi gol na turniru, ali uspeo da dođe do trofeja na svojoj "Marakani".

Brazilci su iz prve prilike postigli i prvi gol, kada je Gabrijel Žezus uspeo da "promeša" nekoliko odbrambenih igrača Perua, te da doda loptu Evertonu koji je bio sam ispred gola. 

Domaćin je nastavio da napada i da stvara prilike, ali se u 41. minutu desio šok – Tijago Silva je slučajno pokupio loptu rukom i to je bio penal za goste.

Odgovornost kod Peruanaca je preuzeo Paolo Gerero i postigao prvi gol protiv Brazila na šampionatu. 

Ipak, radost Perua nije dugo trajala. Nekoliko minuta kasnije, u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena, Žezus je iskoristio propust protivničke odbrane i mirnim udarcem unutar šesnaesterca savladao golmana Galesea. 

Brazilci su napadali i napadali, ali nisu mogli do gola. Izgledalo je kao da će mirno privesti meč kraju ili postići još neki gol, a onda je neviđenu glupost napravio Žezus.

Napadač Mančester sitija je u 70. minutu nesportski faulirao protivnika, zaradio drugi žuti karton i zaputio se ka svlačionici. 

On je zatim, pri izlasku sa terena, ljutito "napao" VAR tehnologiju, te šutirao šta je stigao dok nije došao do tunela.

Ipak, Peru nije uspevao da iskoristi prednost igrača više, a veliku glupost napravio je defanzivac Perua Karlos Zambrano, koji je oborio Evertona u kaznenom prostoru. Loptu je na belu tačku stavio rezervista Rišarlison i pogodio za konačnih 3:1.

Podsetimo, prethodno je Argentina pobedila Čile sa 2:1 i osvoji treće mesto.

Slavlje na "Marakani"!

Brazil je pobedio Peru rezultatom 3:1 (2:1) u finalu Kupa Amerike 2019!

Strelci su bili Everton u 15, Gabrijel Žezus u 45. i Rišarlison u 88. minutu iz penala, dok je počasni pogodak za crveno-bele dao veteran Paolo Gerero sa "bele tačke" u 44. minutu.

Brazilu je ovo deveta kontinentalna titula, a prva od 2007. godine, nakon čega je Urugvaj uzeo rekordni 15. trofej, pa Čile "vezao" dva trijumfa.

Odlični Peru nije uspeo da posle 1939. i 1975. dođe do treće titule - prvi put je poražen u finalu.

Domaćin je u Rio de Žaneiru bio bolji, ali je ozbiljno strepeo trijumf od trenutka kada je Žezus - do tada glavni kandidat za zvanje igrača utakmice, kao asistent kod prvog i strelac drugog gola - prestrogo isključen.

Čileanski sudija Roberto Tobar dodelio je Žezusu drugi žuti karton posle jednog vazdušnog duela sa Karlosom Zambranom, koji ga je dva minuta ranije oštro faulirao i takođe bio javno opomenut.

Tobar je verovatno ocenio da je Brazilac pokušao da se sveti i u suzama ga poslao u svlačionicu!

Izraz lica napadača Mančester sitija sve govori...

Nepunih 20 minuta je Peru pretio drugim izjednačenjem, ali pravda je zadovoljena kada je baš Zambrano "bodičekom" nepropisno zaustavio Evertona u kaznenom prostoru i dao povoda Tobaru da svira penal.

Rišarlison je nedugo po ulasku sa klupe zadržao hladnokrvnost i rešio veliko finale...

Naredna "Kopa Amerika" na programu je već 2020, od 12. juna do 12. jula, a organizaciju takmičenja dobili su Kolumbija i Argentina.

Novitet je da se prva faza više neće igrati u tri grupe od po četiri tima, već u dve od po šest.

Grupe su već kreirane, po geografskom kriterijumu, tako da će se u "Severnoj zoni" takmičiti Kolumbija, Brazil, Ekvador, Peru i Venecuela, a u "Južnoj zoni" Argentina, Urugvaj, Čile, Paragvaj i Bolivija, uz po jednog gosta (Katar i Australija).

Po četiri najbolje selekcije iz obe grupe plasiraće se u četvrtfinale.

Brazil je šampion Južne Amerike! Prvi put posle 12 godina, a ukupno deveti u istoriji.

Selesao je na krcatoj Marakani savladao u finalu Peru sa 3:1, ali je teže nego što se očekivalo opravdao ulogu favorita. Peru je pružio više nego žestok otpor i u jednom trenutku prilično uspaničio Marakanu.

U grupi je to bila igra mačke i miša, Brazil je tada rasturio Peru sa 5:0, ali znalo se da to u finalu neće biti ni slična utakmica. Peru nema zvezda poput brazilski, ali ima iskusnu i nezgodnu ekipu koja već duže vreme igra zajedno i izuzetno je opasno u kontranapadima.

Tite nije pravio iznenađenja u sastavu Brazila i očekivano je napao sa Firminom, Žezusom, Kutinjom i otkrovenjem turnira Evertonom Soaresom. Peruanci su se odlučili za defanzivu, povukli se i čekali šansu iz kontri.

Ali plan im je pao u vodu već posle 15. minuta igre. Gabrijel Žezus  je izveo pravo malu majstoriju na desnom krilu. Idealan prijem, fantastičan lažnjak i fenomenalan centaršut na drugu stativu gde je Everton Soares koji precizno pogađa za erupciju oduševljenja na kultnom stadionu u Rio de Žaneiru.

Sve je krenulo po planu... Brazil je nastavio da igra, da drži loptu i da juri drugi gol. Moglo je da bude 2:0 u nekoliko navrata, a onda šok! Kueva je hteo da ubaci loptu u kazneni prostor Brazila, Tijago Silva je uklizao i nespretnom rukom blokirao loptu. Sudija nije imao izbora osim da pokaže na belu tačku, a peruanska legenda Paulo Gerero je na dobro poznatom mu stadionu bio neumoljiv sa kreča.

Mnogim Brazilcima je tada možda kroz glavu prošla kobna noć na Marakani od pre 69 godina i famozni Marakanaso kada je Urugvaj u finalu Svetskog prvenstva preokrenuo i pobedio za 2:1 za najveće iznenađenje u istoriji Mundijala.

Na brazilsku sreću, strpenje su brzo otklonjenje. U nadoknadi prvog poluvremena je pala koncentracija Peruancima. Firmino se prošetao do kaznenog prostora, poslužio Gabrijela Žezusakoji je lako došao u poziciju za šut i nije promašio.

Jurio je Brazil u drugom poluvremenu i treći gol kojim bi prelomio pitanje pobednika, ali su se promašaji nizali. I onda novi šok. Igrač utakmice Gabrijel Žezus je ni kriv ni dužan dobio drugi žuti i crveni karton zbog nehotičnog udarca Zambrana u skoku. Samo minut ranije Zambrano je njega namerno udario i zaslužio crveni karton ali se provukao bez isključenja.

Peruanci su od tog momenta krenuli napred, počeli da prete i imali dve dobre šanse preko Traukai Floresa, ali nisu ih iskoristili. U tih nekoliko minuta je Marakana istinski drhtala jer je izgledalo da su brojčano inferiorniji Brazilci izgubili glavu. Ipak, Tite je znao da reaguje, ušli su Militao i Rišarlison i Brazil je ponovo uspostavio kontrolu nad situacijom.

Na kraju je Zambrano naprvio bespotreban penal, a Rišarlison stavio tačku na finale i turnir. Brazil je zasluženo opet prvak Južne Amerike.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar