Буџет оштећен за 1,1 милион КМ

Пореска управа Републике Српске (ПУ РС) је у првој половини ове године надлежним тужилаштвима у РС доставила 12 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетили буџет РС у износу од 1,1 милион марака.

Република Српска 08.07.2019 | 07:35
Буџет оштећен за 1,1 милион КМ
Извјештаји су у том периоду поднесени прије свега због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те фалсификовања исправа и неправилног издвајања средстава.

Наиме, највише извјештаја надлежним тужилаштвима у првој половини ове године, њих осам, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у осам предузећа утајила порезе и доприносе у укупном износу од 1.019.604 марака штете за буџет РС. 

За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима АД "ГОинфо" Бањалука, ДОО "Еуро К 2007" Бањалука, Рукометни клуб ветерана Приједор, ДОО "Агроцом ВД" Србац, ДОО "Клуб Апартхотел Вучко" Пале, ДОО "Схоп&Го" Бијељина, ДОО "Боден Аграр ЈС Сема" Бањалука и ДОО "Малд" Градишка.

Поред тога, у првој половини ове године Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и два извјештаја против одговорних лица у два предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 41.798 КМ, а извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима АД "Малпрех" Бањалука и ДОО "ХА-град" Теслић.

Један извјештај надлежном Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево поднесен је и против одговорног лица у ДОО "Два јавора" Пале, због сумње у постојање кривичног дјела неправилно издвајање средстава, чиме је по буџет РС причињена штета у укупном износу од 20.534 КМ.

Исто тако, надлежном тужилаштву је поднесен и извјештај због основа сумње да је одговорно лице у предузећу АД "Пут" Бањалука починило кривично дјело фалсификовање или уништавање пословних књига. 

"Ови подаци показују да је и у 2019. години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, с циљем разоткривања кривичних дјела. С тим у вези, наглашавамо да ће инспектори Пореске управе РС и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске", казао је Никола Салапура, портпарол ПУ РС. 

Предраг Дудуковић, економиста, каже да свако ко жели да ради поштено, мора плаћати своје обавезе према држави и бити лојална конкуренција. 

"Са друге стране, држава треба да води рачуна да оптерећења према привреди буду што мања како би привреда могла лакше измиривати своје обавезе и да онда на тај начин сви буду задовољни", казао је он. 

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Самоо остро

08.07.2019 06:03

То Баја само дери ,мозда це јос неко да пресели предузеце у сло или зствори све и оде уЊемацку.Зивио Баја и његова мудра политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

А у

08.07.2019 06:06

Има ли који узвјестај против фирми блиских снсду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

08.07.2019 07:05

Где је овајДудук до сад живео тако напредан и паметан. Тај је паметнини од Вишковића и Видовићеве, кад кажу да треба увести евиденцину запослених у државној служби

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИБИ

08.07.2019 10:26

Смијели ико поменути следеце фирме.Рафинерија Брод-Рафинерија уља у Модрици-Алумина и БИРАЧ -Сви КЛИНИЦКИ ЦЕНТРИ У РСу - И МНОГА ЈАВНА ПРЕДУЗЕЦ НЕГО ПАР МАЛИ ПРИВТНИХ ФИРМИ САМО НПРЕДА до задње фирме у РСу. У ОВОЈ ЗЕМЉИ РАДЕ АВАНТУРИСТИ И БУДАЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

08.07.2019 10:43

Губитци пореза при " убирању " су величине зрна бибера а губитци ( љева рука десни џеп) пореза након убирања су као лубеница . Да је то све што су лопови украли ми би били Република Српска Мала Швицарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

08.07.2019 12:20

ОВИ СУ СКРОЗ НЕ БИТНИ У ОДНОСУ НА ОВЕ КОЈИ СЕ ПРОЗИВАЈУ СВАКИМ ДАНОМ НА ТВ.ГДЈЕ СУ БОЛНИЦЕ..БИТНО ЈЕ ДА ОНИ СЈЕДЕ НА ДЕСЕТ МЈЕСТА И ДА СУ УСПЈЕШНИ ДИРЕКТОРИ .

ОДГОВОРИТЕ