Budžet oštećen za 1,1 milion KM

Poreska uprava Republike Srpske (PU RS) je u prvoj polovini ove godine nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 12 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet RS u iznosu od 1,1 milion maraka.

Republika Srpska 08.07.2019 | 07:35
Budžet oštećen za 1,1 milion KM
Izvještaji su u tom periodu podneseni prije svega zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te falsifikovanja isprava i nepravilnog izdvajanja sredstava.

Naime, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u prvoj polovini ove godine, njih osam, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u osam preduzeća utajila poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 1.019.604 maraka štete za budžet RS. 

Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima AD "GOinfo" Banjaluka, DOO "Euro K 2007" Banjaluka, Rukometni klub veterana Prijedor, DOO "Agrocom VD" Srbac, DOO "Klub Aparthotel Vučko" Pale, DOO "Shop&Go" Bijeljina, DOO "Boden Agrar JS Sema" Banjaluka i DOO "Mald" Gradiška.

Pored toga, u prvoj polovini ove godine Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 41.798 KM, a izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima AD "Malpreh" Banjaluka i DOO "HA-grad" Teslić.

Jedan izvještaj nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo podnesen je i protiv odgovornog lica u DOO "Dva javora" Pale, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po budžet RS pričinjena šteta u ukupnom iznosu od 20.534 KM.

Isto tako, nadležnom tužilaštvu je podnesen i izvještaj zbog osnova sumnje da je odgovorno lice u preduzeću AD "Put" Banjaluka počinilo krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga. 

"Ovi podaci pokazuju da je i u 2019. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, s ciljem razotkrivanja krivičnih djela. S tim u vezi, naglašavamo da će inspektori Poreske uprave RS i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske", kazao je Nikola Salapura, portparol PU RS. 

Predrag Duduković, ekonomista, kaže da svako ko želi da radi pošteno, mora plaćati svoje obaveze prema državi i biti lojalna konkurencija. 

"Sa druge strane, država treba da vodi računa da opterećenja prema privredi budu što manja kako bi privreda mogla lakše izmirivati svoje obaveze i da onda na taj način svi budu zadovoljni", kazao je on. 

(Nezavisne novine)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Samoo ostro

08.07.2019 08:03

To Baja samo deri ,mozda ce jos neko da preseli preduzece u slo ili zstvori sve i ode uNjemacku.Zivio Baja i njegova mudra politika

ODGOVORITE
Name

A u

08.07.2019 08:06

Ima li koji uzvjestaj protiv firmi bliskih snsdu

ODGOVORITE
Name

Vuper

08.07.2019 09:05

Gde je ovajDuduk do sad živeo tako napredan i pametan. Taj je pametnini od Viškovića i Vidovićeve, kad kažu da treba uvesti evidencinu zaposlenih u državnoj službi

ODGOVORITE
Name

BIBI

08.07.2019 12:26

Smijeli iko pomenuti sledece firme.Rafinerija Brod-Rafinerija ulja u Modrici-Alumina i BIRAČ -Svi KLINICKI CENTRI U RSu - I MNOGA JAVNA PREDUZEC NEGO PAR MALI PRIVTNIH FIRMI SAMO NPREDA do zadnje firme u RSu. U OVOJ ZEMLJI RADE AVANTURISTI I BUDALE.

ODGOVORITE
Name

@Роки

08.07.2019 12:43

Губитци пореза при " убирању " су величине зрна бибера а губитци ( лјева рука десни џеп) пореза након убирања су као лубеница . Да је то све што су лопови украли ми би били Република Српска Мала Швицарска.

ODGOVORITE
Name

BOBA

08.07.2019 14:20

OVI SU SKROZ NE BITNI U ODNOSU NA OVE KOJI SE PROZIVAJU SVAKIM DANOM NA TV.GDJE SU BOLNICE..BITNO JE DA ONI SJEDE NA DESET MJESTA I DA SU USPJEŠNI DIREKTORI .

ODGOVORITE