ЕП: Шпанкиње одбраниле злато!

Моћне Шпанкиње у Београду наставиле доминацију Европом! Кошаркашице Шпаније победиле су Француску резултатом 86:66 и одбраниле титулу првака Европе.  Фурија протутњала кроз Арену! Након Србије, пала је и Француска у великом финалу.

Кошарка 07.07.2019 | 22:50
ЕП: Шпанкиње одбраниле злато!
Шпанкиње су доминирале од почетка до старта утакмице одигране у београдској "Штарк арени" и по четврти пут освојиле Европско првенство.

Оне су по трећи пут у претходне четири године постале прваци Европе, а у доминацију европском кошарком умешала им се само Србија 2015. године.

Већ после првих десет минута Шпанкиње су имале двоцифрену предност, +11 (32:21).

Францускиње су успеле да се врате и да смање на пет разлике, али је Шпанија фуриозном завршницом полувремена отишла на +14 (50:36), док је највећа предност износила и 17 поена предности.

Француска није имала одговор током треће, а ни четврте деонице, те су предност противница успеле да, само на тренутак, смање на осам поена.

Током четврте четвртине Шпанија је имала и максималних +23 (82:59), те је меч привела мирно крају.

Најефикаснија је била Марта Саргај са 23 поена. Силвија Домингес је имала 13, а Лаија Палау 12 поена.

Код поражених истакле су се Сандрине Груда са 18 и Бриа Хартли са 17 поена.

Није успела наша селекција да се избори са веома квалитетном репрезентацијом Шпаније синоћ у полуфиналном дуелу, а вечерас смо поново видели колико је ова репрезентација заправо јака. Без готово икаквих проблема, Фурија је изашла на крај са Францускињама, које су тако по четврти пут узастопно поражене у финалу Евробаскета. Шпанија је овом победом одбранила титулу освојену пре две године у Чешкој, 86:66.

И без повређене Албе Торенс, која је убедљиво најбоља играчица шпанске селекције, Фурија је од почетка знала шта жели у овом финалу. Прва четвртина донела нам је епску борбу. Кроз обруч и једне, а и друге селекције пролазило је готово све. Одбране јесу донекле функционисале, али једноставно нису успевале да издрже сјајан налет, како Шпанкиња, тако и Францускиња. Ипак, репрезентација са Пиринејског полуострва била је та која је након првих десет минута водила са чак 11 поена разлике захваљујући серији пред сам одлазак на мали одмор, 32:21.

Иако се чинило да су се Францускиње донекле тргле у наставку, убрзо је уследио одговор на другој страни. Шпанија је наставила да затрпава кош ривалки и серијом 12:0 отишла је на чак 17 поена предности. Францускиње су покушавале све што је било у њиховој моћи да разлику до полувремена сведу на колико-толико пристојну цифру, али нису у томе и успеле, па је Фурија имала великих 50:36.

Сличан развој догађаја као у другој четвртини, имали смо прилику да видимо и у трећој. Поново је Француска била та која је задала почетни ударац и у два наврата је успела да смањи предност на једноцифрену. Међутим, средином деонице је Шпанија поново преузела конце у своје руке и великом серијом је дошла до водства од 18 поена. Блистала је у тим тренуцима Марта Харагај, која готово да није ни напуштала паркет „Београдске арене“. На крају, пред последњих десет минута смо могли да кажемо да је све већ решено и да злато иде у Шпанију, пошто је Фурија водила резултатом 70:56.

Иако смо у прве три деонице гледали добру нападачку представу две репрезентације, то нисмо могли да кажемо и за последњих десет минута. Стале су и једне и друге, те су за првих пет минута постигле свега десет поена заједно. Шпанији је то, наравно, одговарало, јер је предност и даље била огромна. Францускиње су успеле да ставе рампу испред Асту Ндур, али једноставно вечерас нису имале решење за остатак силног напада Фурије, 86:66.

Најефикаснија у редовима нових-старих шампионки била је управо Марта Харагај, која је постигла 23 поена. Одличну партију пружиле су и Силвија Домингез са 13 поена и Лаја Палау са 12 поена. Код Францускиња су се истакле Сандрин Груда са 18 постигнутих поена, као и Брија Хартли која је додала 17 поена.

Подсетимо, Србија је у мечу за бронзу славила против Велике Британије резултатом 81:55.

Извор: Б92/моззартспорт

Фото: Фиба Wомен'с Еуробаскет

Коментари / 0

Оставите коментар