EP: Špankinje odbranile zlato!

Moćne Špankinje u Beogradu nastavile dominaciju Evropom! Košarkašice Španije pobedile su Francusku rezultatom 86:66 i odbranile titulu prvaka Evrope.  Furija protutnjala kroz Arenu! Nakon Srbije, pala je i Francuska u velikom finalu.

Košarka 07.07.2019 | 22:50
EP: Špankinje odbranile zlato!
Špankinje su dominirale od početka do starta utakmice odigrane u beogradskoj "Štark areni" i po četvrti put osvojile Evropsko prvenstvo.

One su po treći put u prethodne četiri godine postale prvaci Evrope, a u dominaciju evropskom košarkom umešala im se samo Srbija 2015. godine.

Već posle prvih deset minuta Špankinje su imale dvocifrenu prednost, +11 (32:21).

Francuskinje su uspele da se vrate i da smanje na pet razlike, ali je Španija furioznom završnicom poluvremena otišla na +14 (50:36), dok je najveća prednost iznosila i 17 poena prednosti.

Francuska nije imala odgovor tokom treće, a ni četvrte deonice, te su prednost protivnica uspele da, samo na trenutak, smanje na osam poena.

Tokom četvrte četvrtine Španija je imala i maksimalnih +23 (82:59), te je meč privela mirno kraju.

Najefikasnija je bila Marta Sargaj sa 23 poena. Silvija Dominges je imala 13, a Laija Palau 12 poena.

Kod poraženih istakle su se Sandrine Gruda sa 18 i Bria Hartli sa 17 poena.

Nije uspela naša selekcija da se izbori sa veoma kvalitetnom reprezentacijom Španije sinoć u polufinalnom duelu, a večeras smo ponovo videli koliko je ova reprezentacija zapravo jaka. Bez gotovo ikakvih problema, Furija je izašla na kraj sa Francuskinjama, koje su tako po četvrti put uzastopno poražene u finalu Evrobasketa. Španija je ovom pobedom odbranila titulu osvojenu pre dve godine u Češkoj, 86:66.

I bez povređene Albe Torens, koja je ubedljivo najbolja igračica španske selekcije, Furija je od početka znala šta želi u ovom finalu. Prva četvrtina donela nam je epsku borbu. Kroz obruč i jedne, a i druge selekcije prolazilo je gotovo sve. Odbrane jesu donekle funkcionisale, ali jednostavno nisu uspevale da izdrže sjajan nalet, kako Špankinja, tako i Francuskinja. Ipak, reprezentacija sa Pirinejskog poluostrva bila je ta koja je nakon prvih deset minuta vodila sa čak 11 poena razlike zahvaljujući seriji pred sam odlazak na mali odmor, 32:21.

Iako se činilo da su se Francuskinje donekle trgle u nastavku, ubrzo je usledio odgovor na drugoj strani. Španija je nastavila da zatrpava koš rivalki i serijom 12:0 otišla je na čak 17 poena prednosti. Francuskinje su pokušavale sve što je bilo u njihovoj moći da razliku do poluvremena svedu na koliko-toliko pristojnu cifru, ali nisu u tome i uspele, pa je Furija imala velikih 50:36.

Sličan razvoj događaja kao u drugoj četvrtini, imali smo priliku da vidimo i u trećoj. Ponovo je Francuska bila ta koja je zadala početni udarac i u dva navrata je uspela da smanji prednost na jednocifrenu. Međutim, sredinom deonice je Španija ponovo preuzela konce u svoje ruke i velikom serijom je došla do vodstva od 18 poena. Blistala je u tim trenucima Marta Haragaj, koja gotovo da nije ni napuštala parket „Beogradske arene“. Na kraju, pred poslednjih deset minuta smo mogli da kažemo da je sve već rešeno i da zlato ide u Španiju, pošto je Furija vodila rezultatom 70:56.

Iako smo u prve tri deonice gledali dobru napadačku predstavu dve reprezentacije, to nismo mogli da kažemo i za poslednjih deset minuta. Stale su i jedne i druge, te su za prvih pet minuta postigle svega deset poena zajedno. Španiji je to, naravno, odgovaralo, jer je prednost i dalje bila ogromna. Francuskinje su uspele da stave rampu ispred Astu Ndur, ali jednostavno večeras nisu imale rešenje za ostatak silnog napada Furije, 86:66.

Najefikasnija u redovima novih-starih šampionki bila je upravo Marta Haragaj, koja je postigla 23 poena. Odličnu partiju pružile su i Silvija Domingez sa 13 poena i Laja Palau sa 12 poena. Kod Francuskinja su se istakle Sandrin Gruda sa 18 postignutih poena, kao i Brija Hartli koja je dodala 17 poena.

Podsetimo, Srbija je u meču za bronzu slavila protiv Velike Britanije rezultatom 81:55.

Izvor: B92/mozzartsport

Foto: Fiba Women's Eurobasket

Komentari / 0

Ostavite komentar