Откуд Шапоњић у Атлетику? Савјет дао Пауновић!

Бивши селектор омладинске селекције Србије која је 2015. године на Новом Зеланду постала првак света, дао је савет Атлетико Мадриду. . . Али, не само он.  Колико кошта Шапоњићев трансфер у Атлетико и како је дошло до њега? Србин данас потписује за Јорганџије.

Фудбал 08.07.2019 | 18:46
Откуд Шапоњић у Атлетику? Савјет дао Пауновић!
Када би се прелазни рок у фудбалу завршио већ данас (7. јул), тешко да бисте пронашли иједан трансфер који је изазвао већи шок од оног који је мадридски "АС" саопштио јутрос.

Атлетико Мадрид доводи Ивана Шапоњића из Бенфике, и то не да би играо за "Б" тим, као што је то био случај у Португалу, него на стадиону "Ванда Метрополитано" озбиљно рачунају на Србина који је нестао са европске мапе од одласка из Партизана.

Шпански медији га препознају као замену за Николу Калинића, пореде га за Маријом Манџукићем, а истовремено сматрају да је то ИДЕАЛАН тип играча за Атлетиков систем.

Поставља се питање зашто Бенфика уопште није рачунала на Ивана Шапоњића када Атлетико Мадрид долази по њега, али не треба заборавити да су "орлови" сличан пропуст направили и са Луком Јовићем, данашњим чланом Реал Мадрида.

Од блиставих тренутака на Светском првенству за играче до 20 година, када је Шапоњић постигао два важна гола за Србију и био један од важнијих на путу ка освајању злата, прошле су четири године и тешко је проценити да ли је бивши нападач Партизана напредовао од тада, пре свега јер је играо мало, или у неодговарајућој конкуренцији.

Како преноси "А Бола", Атлетико Мадрид је због тога позвао Вељка Пауновића, селектора "орлића" са Новог Зеланда, и питао га за савет...

Његово мишљење било је одлучујуће у одлуци "јорганџија" како би кренули по Ивана Шапоњића, а уз то су консултовали и свог голмана, некадашњег играча Бенфике, Јана Облака који га добро познаје пошто је наставио да прати свој бивши клуб.

Португалски лист наводи да су обојица дали позитиван коментар на његов потенцијал - и Атлетико је хитро реаговао.

Од доласка у Бенфику, Шапоњић је играо за "Б" селекцију и постигао је 14 голова на 68 наступа, прошле сезоне је дао шест голова, док је годину дана пре тога играо на позајмици у Зулте Варегему - 7 голова и три асистенције.

Прелазак Ивана Шапоњића из Бенфике у Атлетико је одјекнуо на Прирнејима. Један од чуднијих трансфера ове године у европском фудбалу...

Шапоњић је био скоро заборављен у Б тиму Бенфике, надао се трансферу у Белгију где је већ играо или некој другој сличној средини, а онда је као бомба одјекнула вест да се сели у Ателтико.

Како је дошло до Шапоњићевог трансфера?

Шпански и португалски медији откривају да је за све најзаслужнији словеначки менаџер Миха Млакаркоји заступа и Јана Облака. Португалски медији откривају да је Млакар још пре неколико месеци почео да ради на трансферу Шапоњића у Ателтико. Наводно је то био један од услова за продужетак Облаковог уговора у Мадриду што је била један од кључних операција Атлетика ове године. После вишемесечниг преговора је Облак продужио уговор до 2023. године уз дуплирање плате на 10.000.000 евра годишње и клаузулу од 120.000.000 евра чиме је Атлетику пао велики камен са срца. Млакар је одиграо врло битну улогу у убеђивању Облака да пристане на нови уговор и задужио управу Атлетика. Мадридски клуб је тада обећао Млакару да ће размислити о довођењу Шапоњића.

Коначно, јуче је цела ствар обелодањена и млади српски нападач се упутио у Мадрид. Данас ће бити на лекарским прегедима после којих ће потписати уговор и прикључити се Јорганџијама на почетку припрема  у Лос Анђелес де Сан Рафаелу.

Колико ће коштати трансфер Шапоњића?

У време када је немогуће сачувати да бројке не процуре у јавност, Шапоњићев трансфер и даље није до краја разјашњен. Португалски Рекорд тврди да обештећење за Србина износи 1.000.000 евра. Дневни лист О Жого се надовезује са сазнањима да је Бенфикин услов био да задржи 50 одсто од наредне продаје. Ателтику се та идеја није на почетку допала, оклевао је и зато се тако дуго чекало на потврду трансфера. На крају су Мадриђани пристали. Бенфика је била под велики притиском португалске јавности што се раније тако лако одрекла Луке Јовића и продала га за „мале паре“ Ајнтрахту. А кога змија уједе...

Лисабонски клуб није желео ништа да ризикује са још једним малдим Србином и убацио је клаузулу о процентима од даље продаје Шапоњића.

Каква ће бити улога Шапоњића?

Иако долази на мала врата у један од најјачих тимова Европе, малди Србин ће ипак имати своју улогу. Атлетико остаје без Гризмана, а Чоло Симеоне од класичних нападача има на располагању ДијегаКосту, Морату и Николу Калинића који ће највероватније напустити клуб. Шапоњић је виђен као замена за Хрвата. Ту су и млади Борха Гарсез и Виктор Мољехо, али би они могли да буду послати на позајмице. Иако се навијачи противе томе и желе да виде Атлетикову децу у првом тиму.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар