Otkud Šaponjić u Atletiku? Savjet dao Paunović!

Bivši selektor omladinske selekcije Srbije koja je 2015. godine na Novom Zelandu postala prvak sveta, dao je savet Atletiko Madridu. . . Ali, ne samo on.  Koliko košta Šaponjićev transfer u Atletiko i kako je došlo do njega? Srbin danas potpisuje za Jorgandžije.

Fudbal 08.07.2019 | 18:46
Otkud Šaponjić u Atletiku? Savjet dao Paunović!
Kada bi se prelazni rok u fudbalu završio već danas (7. jul), teško da biste pronašli ijedan transfer koji je izazvao veći šok od onog koji je madridski "AS" saopštio jutros.

Atletiko Madrid dovodi Ivana Šaponjića iz Benfike, i to ne da bi igrao za "B" tim, kao što je to bio slučaj u Portugalu, nego na stadionu "Vanda Metropolitano" ozbiljno računaju na Srbina koji je nestao sa evropske mape od odlaska iz Partizana.

Španski mediji ga prepoznaju kao zamenu za Nikolu Kalinića, porede ga za Marijom Mandžukićem, a istovremeno smatraju da je to IDEALAN tip igrača za Atletikov sistem.

Postavlja se pitanje zašto Benfika uopšte nije računala na Ivana Šaponjića kada Atletiko Madrid dolazi po njega, ali ne treba zaboraviti da su "orlovi" sličan propust napravili i sa Lukom Jovićem, današnjim članom Real Madrida.

Od blistavih trenutaka na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, kada je Šaponjić postigao dva važna gola za Srbiju i bio jedan od važnijih na putu ka osvajanju zlata, prošle su četiri godine i teško je proceniti da li je bivši napadač Partizana napredovao od tada, pre svega jer je igrao malo, ili u neodgovarajućoj konkurenciji.

Kako prenosi "A Bola", Atletiko Madrid je zbog toga pozvao Veljka Paunovića, selektora "orlića" sa Novog Zelanda, i pitao ga za savet...

Njegovo mišljenje bilo je odlučujuće u odluci "jorgandžija" kako bi krenuli po Ivana Šaponjića, a uz to su konsultovali i svog golmana, nekadašnjeg igrača Benfike, Jana Oblaka koji ga dobro poznaje pošto je nastavio da prati svoj bivši klub.

Portugalski list navodi da su obojica dali pozitivan komentar na njegov potencijal - i Atletiko je hitro reagovao.

Od dolaska u Benfiku, Šaponjić je igrao za "B" selekciju i postigao je 14 golova na 68 nastupa, prošle sezone je dao šest golova, dok je godinu dana pre toga igrao na pozajmici u Zulte Varegemu - 7 golova i tri asistencije.

Prelazak Ivana Šaponjića iz Benfike u Atletiko je odjeknuo na Prirnejima. Jedan od čudnijih transfera ove godine u evropskom fudbalu...

Šaponjić je bio skoro zaboravljen u B timu Benfike, nadao se transferu u Belgiju gde je već igrao ili nekoj drugoj sličnoj sredini, a onda je kao bomba odjeknula vest da se seli u Ateltiko.

Kako je došlo do Šaponjićevog transfera?

Španski i portugalski mediji otkrivaju da je za sve najzaslužniji slovenački menadžer Miha Mlakarkoji zastupa i Jana Oblaka. Portugalski mediji otkrivaju da je Mlakar još pre nekoliko meseci počeo da radi na transferu Šaponjića u Ateltiko. Navodno je to bio jedan od uslova za produžetak Oblakovog ugovora u Madridu što je bila jedan od ključnih operacija Atletika ove godine. Posle višemesečnig pregovora je Oblak produžio ugovor do 2023. godine uz dupliranje plate na 10.000.000 evra godišnje i klauzulu od 120.000.000 evra čime je Atletiku pao veliki kamen sa srca. Mlakar je odigrao vrlo bitnu ulogu u ubeđivanju Oblaka da pristane na novi ugovor i zadužio upravu Atletika. Madridski klub je tada obećao Mlakaru da će razmisliti o dovođenju Šaponjića.

Konačno, juče je cela stvar obelodanjena i mladi srpski napadač se uputio u Madrid. Danas će biti na lekarskim pregedima posle kojih će potpisati ugovor i priključiti se Jorgandžijama na početku priprema  u Los Anđeles de San Rafaelu.

Koliko će koštati transfer Šaponjića?

U vreme kada je nemoguće sačuvati da brojke ne procure u javnost, Šaponjićev transfer i dalje nije do kraja razjašnjen. Portugalski Rekord tvrdi da obeštećenje za Srbina iznosi 1.000.000 evra. Dnevni list O Žogo se nadovezuje sa saznanjima da je Benfikin uslov bio da zadrži 50 odsto od naredne prodaje. Ateltiku se ta ideja nije na početku dopala, oklevao je i zato se tako dugo čekalo na potvrdu transfera. Na kraju su Madriđani pristali. Benfika je bila pod veliki pritiskom portugalske javnosti što se ranije tako lako odrekla Luke Jovića i prodala ga za „male pare“ Ajntrahtu. A koga zmija ujede...

Lisabonski klub nije želeo ništa da rizikuje sa još jednim maldim Srbinom i ubacio je klauzulu o procentima od dalje prodaje Šaponjića.

Kakva će biti uloga Šaponjića?

Iako dolazi na mala vrata u jedan od najjačih timova Evrope, maldi Srbin će ipak imati svoju ulogu. Atletiko ostaje bez Grizmana, a Čolo Simeone od klasičnih napadača ima na raspolaganju DijegaKostu, Moratu i Nikolu Kalinića koji će najverovatnije napustiti klub. Šaponjić je viđen kao zamena za Hrvata. Tu su i mladi Borha Garsez i Viktor Moljeho, ali bi oni mogli da budu poslati na pozajmice. Iako se navijači protive tome i žele da vide Atletikovu decu u prvom timu.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar