ЕП: Српкињама бронзана медаља!

Медаља да се памти! Репрезентација Србије освојила бронзу пред домаћом публиком.  Доминантна представа у Арени – Србија освојила бронзу на Евробаскету! Кошаркашице Србије победиле су Велику Британију резултатом 81:55 у мечу за треће место Европског првенства.

Кошарка 07.07.2019 | 19:11
ЕП: Српкињама бронзана медаља!
Српкиње су славиле победу у београдској "Штарк арени" после доминантне представе и освојиле бронзану медаљу.

Наше кошаркашице су овим резултатом направиле најбољи учинак још од Евробаскета 2015. године, када су освојиле злато победом над Француском у финалу.

Марина Маљковић је одлично поставила меч за бронзу, иако није могла да рачуна на повређену Ану Дабовић (прелом шаке), једну од најбољих играчица тима.

Српкиње су добро отвориле меч и брзо повеле са 15:6, али су пропустиле и неке прилике које би им донеле и већу предност. Британија је то искористила и дошла до егала, али је на крају прве деонице ипак било 25:16.

Занимљиво је то да је Србија после прва три минута утакмице имала већ три погођене тројке, две више него за цео полуфинални меч са Шпанкињама.

Подсећамо, у Арени се од 20.30 у великом финалу Евробаскета састају Шпанија и Француска.

Британке су крајем 2/4 успеле поново да приђу противницима, али тада су то учинили по, испоставило се, последњи пут. Гошће су пришле на 35:33 на два минуута до краја, али на полувреме се отишло са 40:33 за Српкиње.

Селектор Србије Марина Маљковић је очигледно имала шта да поручи њеним изабраницама на паузу, пошто је ниво кошарке на старту другог полувремена био доста добар. Србија је брзо дошла до +16, након што је пресинг уродио плодом.

Већ крајем треће четвртине победник је био познат, јер је домаћин имао огромних 61:39, после треће деонице у којој су примиле свега шест поена.

Током последње четвртине само је "одрађен" посао, минуте су добиле неке играчице које нису стандардне, и Србија је мирно привела меч крају.

Најефикаснија у редовима српске репрезентације била је Соња Петровић са 12 поена и 13 скокова. Невена Јовановић је додала 11, а Јелена Брукс и Драгана Станковић по осам поена. Маја Миљковић имала је седам, уз три асистенције.

Убедљиво боља од колегиница на другој страни била је Теми Фегбенл са 22 поена и шест скокова, док нико више није био двоцифрен.

Женска кошаркашка репрезентација Србије вратила се у европски врх!

После четвртог места 2013. и титуле 2015. године, што је успех каквим у периоду 1954-1991. није могла да се подичи ни велика СФР Југославија, повратком Марине Маљковић на позицију селектора уследио је још један сјајан резултат.

У мечу за бронзану медаљу на Еуробаскету, пред домаћом публиком у "Штарк арени", величанствена игра и победа:

Србија - Велика Британија 81:55 (25:16, 15:17, 21:6, 20:16)!

Иако без повређене Ане Дабовић, са мање времена за одмор од противница после болног пораза од Шпаније у полуфиналу (свега 19 сати!), наше кошаркашице изашле су на паркет максимално спремне и мотивисане и њихова победа практично ниједног тренутка није дошла у питање.

Маљковић је од почетка имала идеју да растерети Соњу Петровић (ипак је имала "дабл-дабл" учинак!) и Јелену Миловановић Брукс. Указала је поверење девојкама које се на претходним утакмицама нису толико истакле и такво опредељење се показало као пун погодак.

Од Маје Миљковић у првој четвртини, преко Саше Чађо и Николине Милић, па Невене Јовановић, Драгане Станковић и Александре Станаћев, Србија је у утакмици за медаљу и победничко постоље добила потребан учинак од више играчица.

Одиграо је национални тим борбено, пожртвовано и са много самопоуздања, брзо стекао безмало двоцифрену предност (15:6), а једину кризу имао је током серије 0:8, којом су Британке смањиле на 15:14.

Међутим, одмах су "лавице" одговориле истом мером, вратиле се на 25:16 и после изједначене игре у других 10 минута, потпуно декласирале ривала.

Од 21. до 32. минута, Маринине ученице примиле су само шест поена и стекле готово 30 поена предности (67:49). Славље у не тако испуњеној Арени могло је да почне...

Јуче је било више него напето против Шпаније, а меч против Британки данас је изгледао као шетња кроз парк. Српске кошаркашице успеле су да се тргну након болног пораза од Фурије у полуфиналу и да Европско првенство заврше успешно, освојивши бронзано одличје. Рекло би се у потпуности заслужено и да би била права штета да није било другачије. Бориле су се српске девојке и давале и последњи атом снаге од првог, па до последњег секунда на овом Европском шампионату. Ништа другачије није било ни данас. Селекција Велике Британије данас није имала никакве шансе против српских девојака које су се бориле чак и када је резултат био решен, 81:55.

Одмах од старта се дало приметити да нас чека нешто мирнији меч од оног касно синоћ. И без повређене Ане Дабовић, која је овај сусрет морала да преседи на клупи због повреде шаке, Србија је прву четвртину отворила на најбољи могући начин. Дошли смо до солидне предности разноврсном игром у нападу и већ до половине ове деонице убацили 15 поена. Ипак, српске девојке су након тога напрасно стале, пошто су Британке почеле да форсирају нешто другачији стил одбране и успеле су да се врате на само један поен заостатка. Но, наше кошаркашице су задале завршни ударац у првих десет минута и на мали одмор отишле са залихом од девет поена, 25:16.

Британија је почетком другог квартала пронашла ритам и захваљујући неким неискоришћеним нападима наше селекције успела да приђе на свега четири поена разлике средином деонице. Ипак, сваки пут када би се ривалке приближиле, Србија би узвраћала погођеном тројком, па се предност није превише топила.

Након тога се играло у серијама. Деловало је да ће Велика Британија полако почети да преузима главну реч, јер је пришла на само два поена српским кошаркашицама у једном тренутку. Међутим, ривалке које су вечерас играле у плавим дресовима су крајем деонице погубиле конце и поново дозволиле Србији да оде на солидну резултатску залиху, 40:33. Треба напоменути да је шут са дистанце био знатно бољи у односу на дуел са Шпанијом синоћ, јер смо поново били на сјајних 50%. Погодили смо шест пута из 12 покушаја, а најефикаснија након првог полувремена била је Соња Петровић са 10 убачених поена.

Тек што је почела трећа деоница, а Соња је дошла до дабл-дабл учинка. Србија је полако, али сигурно наставила да гради предност, која је врло брзо постала двоцифрена. Игра Британки у нападу се потпуно распала, а на другој страни српске кошаркашице готово да нису промашивале. Драгана Станковић је предњачила у овој доброј серији Србије, па је на половини треће четвртине већ било плус 16, 53:37.

Небројено пута су Британке у овој четвртини лопту губиле јер ни након 24 секунде нису успевале да пронађу позицију за шут. Наставиле су наше девојке да играју пожртвовано у одбрани, а нису се заустављале ни у нападу. Колико је Велика Британија била катастрофална у овој деоници ваљда довољно говори и сам резултат. Српкиње су ривалкама допустиле свега шест поена, те су пред последњих десет минута већ готово обе руке ставиле на бронзу, 61:39.

Иако су убедљиво водиле, наше девојке се нису заустављале ни у последњој четвртини. Летеле су по терену, постизале су кошеве из готово немогућих позиција, а исто тако онемогућавале ривалке да дођу до поена на било какав начин. Први кош су Британке постигле тек након четири минута игре у овој деоници. Дала је Марина Маљковић у тим тренуцима шансу и неким другим девојкама да уђу на паркет и да осете како је играти пред домаћом публиком. И на крају су се све уписале и на најлепши начин окончале овај Европски шампионат. Предност је до краја меча само одржана, па и увећана, те су Лавице могле да започну велико славље пред домаћом публиком у "Београдској арени". На крају, на семафору је писало великих 26 разлике за Србију, која је славила резултатом 81:55.

СРБИЈА - ВЕЛИКА БРИТАНИЈА 81:55

Дворана: "Београдска арена"
Гледалаца: 10.000
Судије: Маријуш Чиулин (Румунија), Ејми Бонер (САД), Мартинс Козловскис (Летонија)

Србија: Брукс 8, Јовановић 11, Петровић 14, Шкорић 7, Станаћев 6, Бутулија 4, Чађо 6, Црвендакић 5, Дабовић, Милић 5, Миљковић 7, Станковић 8

Велика Британија: Фагбенле 23, Хенди 3, Лидхам 8, Самјуелсон 4, Вандервол 11, Кембел, Колинс, Грин 4, Џоунс, Монакана, Шо, Симпсон 2

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар