EP: Srpkinjama bronzana medalja!

Medalja da se pamti! Reprezentacija Srbije osvojila bronzu pred domaćom publikom.  Dominantna predstava u Areni – Srbija osvojila bronzu na Evrobasketu! Košarkašice Srbije pobedile su Veliku Britaniju rezultatom 81:55 u meču za treće mesto Evropskog prvenstva.

Košarka 07.07.2019 | 19:11
EP: Srpkinjama bronzana medalja!
Srpkinje su slavile pobedu u beogradskoj "Štark areni" posle dominantne predstave i osvojile bronzanu medalju.

Naše košarkašice su ovim rezultatom napravile najbolji učinak još od Evrobasketa 2015. godine, kada su osvojile zlato pobedom nad Francuskom u finalu.

Marina Maljković je odlično postavila meč za bronzu, iako nije mogla da računa na povređenu Anu Dabović (prelom šake), jednu od najboljih igračica tima.

Srpkinje su dobro otvorile meč i brzo povele sa 15:6, ali su propustile i neke prilike koje bi im donele i veću prednost. Britanija je to iskoristila i došla do egala, ali je na kraju prve deonice ipak bilo 25:16.

Zanimljivo je to da je Srbija posle prva tri minuta utakmice imala već tri pogođene trojke, dve više nego za ceo polufinalni meč sa Špankinjama.

Podsećamo, u Areni se od 20.30 u velikom finalu Evrobasketa sastaju Španija i Francuska.

Britanke su krajem 2/4 uspele ponovo da priđu protivnicima, ali tada su to učinili po, ispostavilo se, poslednji put. Gošće su prišle na 35:33 na dva minuuta do kraja, ali na poluvreme se otišlo sa 40:33 za Srpkinje.

Selektor Srbije Marina Maljković je očigledno imala šta da poruči njenim izabranicama na pauzu, pošto je nivo košarke na startu drugog poluvremena bio dosta dobar. Srbija je brzo došla do +16, nakon što je presing urodio plodom.

Već krajem treće četvrtine pobednik je bio poznat, jer je domaćin imao ogromnih 61:39, posle treće deonice u kojoj su primile svega šest poena.

Tokom poslednje četvrtine samo je "odrađen" posao, minute su dobile neke igračice koje nisu standardne, i Srbija je mirno privela meč kraju.

Najefikasnija u redovima srpske reprezentacije bila je Sonja Petrović sa 12 poena i 13 skokova. Nevena Jovanović je dodala 11, a Jelena Bruks i Dragana Stanković po osam poena. Maja Miljković imala je sedam, uz tri asistencije.

Ubedljivo bolja od koleginica na drugoj strani bila je Temi Fegbenl sa 22 poena i šest skokova, dok niko više nije bio dvocifren.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije vratila se u evropski vrh!

Posle četvrtog mesta 2013. i titule 2015. godine, što je uspeh kakvim u periodu 1954-1991. nije mogla da se podiči ni velika SFR Jugoslavija, povratkom Marine Maljković na poziciju selektora usledio je još jedan sjajan rezultat.

U meču za bronzanu medalju na Eurobasketu, pred domaćom publikom u "Štark areni", veličanstvena igra i pobeda:

Srbija - Velika Britanija 81:55 (25:16, 15:17, 21:6, 20:16)!

Iako bez povređene Ane Dabović, sa manje vremena za odmor od protivnica posle bolnog poraza od Španije u polufinalu (svega 19 sati!), naše košarkašice izašle su na parket maksimalno spremne i motivisane i njihova pobeda praktično nijednog trenutka nije došla u pitanje.

Maljković je od početka imala ideju da rastereti Sonju Petrović (ipak je imala "dabl-dabl" učinak!) i Jelenu Milovanović Bruks. Ukazala je poverenje devojkama koje se na prethodnim utakmicama nisu toliko istakle i takvo opredeljenje se pokazalo kao pun pogodak.

Od Maje Miljković u prvoj četvrtini, preko Saše Čađo i Nikoline Milić, pa Nevene Jovanović, Dragane Stanković i Aleksandre Stanaćev, Srbija je u utakmici za medalju i pobedničko postolje dobila potreban učinak od više igračica.

Odigrao je nacionalni tim borbeno, požrtvovano i sa mnogo samopouzdanja, brzo stekao bezmalo dvocifrenu prednost (15:6), a jedinu krizu imao je tokom serije 0:8, kojom su Britanke smanjile na 15:14.

Međutim, odmah su "lavice" odgovorile istom merom, vratile se na 25:16 i posle izjednačene igre u drugih 10 minuta, potpuno deklasirale rivala.

Od 21. do 32. minuta, Marinine učenice primile su samo šest poena i stekle gotovo 30 poena prednosti (67:49). Slavlje u ne tako ispunjenoj Areni moglo je da počne...

Juče je bilo više nego napeto protiv Španije, a meč protiv Britanki danas je izgledao kao šetnja kroz park. Srpske košarkašice uspele su da se trgnu nakon bolnog poraza od Furije u polufinalu i da Evropsko prvenstvo završe uspešno, osvojivši bronzano odličje. Reklo bi se u potpunosti zasluženo i da bi bila prava šteta da nije bilo drugačije. Borile su se srpske devojke i davale i poslednji atom snage od prvog, pa do poslednjeg sekunda na ovom Evropskom šampionatu. Ništa drugačije nije bilo ni danas. Selekcija Velike Britanije danas nije imala nikakve šanse protiv srpskih devojaka koje su se borile čak i kada je rezultat bio rešen, 81:55.

Odmah od starta se dalo primetiti da nas čeka nešto mirniji meč od onog kasno sinoć. I bez povređene Ane Dabović, koja je ovaj susret morala da presedi na klupi zbog povrede šake, Srbija je prvu četvrtinu otvorila na najbolji mogući način. Došli smo do solidne prednosti raznovrsnom igrom u napadu i već do polovine ove deonice ubacili 15 poena. Ipak, srpske devojke su nakon toga naprasno stale, pošto su Britanke počele da forsiraju nešto drugačiji stil odbrane i uspele su da se vrate na samo jedan poen zaostatka. No, naše košarkašice su zadale završni udarac u prvih deset minuta i na mali odmor otišle sa zalihom od devet poena, 25:16.

Britanija je početkom drugog kvartala pronašla ritam i zahvaljujući nekim neiskorišćenim napadima naše selekcije uspela da priđe na svega četiri poena razlike sredinom deonice. Ipak, svaki put kada bi se rivalke približile, Srbija bi uzvraćala pogođenom trojkom, pa se prednost nije previše topila.

Nakon toga se igralo u serijama. Delovalo je da će Velika Britanija polako početi da preuzima glavnu reč, jer je prišla na samo dva poena srpskim košarkašicama u jednom trenutku. Međutim, rivalke koje su večeras igrale u plavim dresovima su krajem deonice pogubile konce i ponovo dozvolile Srbiji da ode na solidnu rezultatsku zalihu, 40:33. Treba napomenuti da je šut sa distance bio znatno bolji u odnosu na duel sa Španijom sinoć, jer smo ponovo bili na sjajnih 50%. Pogodili smo šest puta iz 12 pokušaja, a najefikasnija nakon prvog poluvremena bila je Sonja Petrović sa 10 ubačenih poena.

Tek što je počela treća deonica, a Sonja je došla do dabl-dabl učinka. Srbija je polako, ali sigurno nastavila da gradi prednost, koja je vrlo brzo postala dvocifrena. Igra Britanki u napadu se potpuno raspala, a na drugoj strani srpske košarkašice gotovo da nisu promašivale. Dragana Stanković je prednjačila u ovoj dobroj seriji Srbije, pa je na polovini treće četvrtine već bilo plus 16, 53:37.

Nebrojeno puta su Britanke u ovoj četvrtini loptu gubile jer ni nakon 24 sekunde nisu uspevale da pronađu poziciju za šut. Nastavile su naše devojke da igraju požrtvovano u odbrani, a nisu se zaustavljale ni u napadu. Koliko je Velika Britanija bila katastrofalna u ovoj deonici valjda dovoljno govori i sam rezultat. Srpkinje su rivalkama dopustile svega šest poena, te su pred poslednjih deset minuta već gotovo obe ruke stavile na bronzu, 61:39.

Iako su ubedljivo vodile, naše devojke se nisu zaustavljale ni u poslednjoj četvrtini. Letele su po terenu, postizale su koševe iz gotovo nemogućih pozicija, a isto tako onemogućavale rivalke da dođu do poena na bilo kakav način. Prvi koš su Britanke postigle tek nakon četiri minuta igre u ovoj deonici. Dala je Marina Maljković u tim trenucima šansu i nekim drugim devojkama da uđu na parket i da osete kako je igrati pred domaćom publikom. I na kraju su se sve upisale i na najlepši način okončale ovaj Evropski šampionat. Prednost je do kraja meča samo održana, pa i uvećana, te su Lavice mogle da započnu veliko slavlje pred domaćom publikom u "Beogradskoj areni". Na kraju, na semaforu je pisalo velikih 26 razlike za Srbiju, koja je slavila rezultatom 81:55.

SRBIJA - VELIKA BRITANIJA 81:55

Dvorana: "Beogradska arena"
Gledalaca: 10.000
Sudije: Marijuš Čiulin (Rumunija), Ejmi Boner (SAD), Martins Kozlovskis (Letonija)

Srbija: Bruks 8, Jovanović 11, Petrović 14, Škorić 7, Stanaćev 6, Butulija 4, Čađo 6, Crvendakić 5, Dabović, Milić 5, Miljković 7, Stanković 8

Velika Britanija: Fagbenle 23, Hendi 3, Lidham 8, Samjuelson 4, Vandervol 11, Kembel, Kolins, Grin 4, Džouns, Monakana, Šo, Simpson 2

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar