Прича: Лице и наличје Партизана...

Закључци после теста са Олимпијом. . .

Фудбал 08.07.2019 | 00:00
Прича: Лице и наличје Партизана...
Два полувремена – два лица Партизана. Једно охрабрујуће, за високу оцену и наговештај како Парни ваљак може, а друго разочаравајуће, са показатељима како не би смео да игра.

Током провере са љубљанском Олимпијом могле су да се детектују и вриле и мане делимично реконструисаног тима, чије обликовање још није завршено, а тек кад стигну додатне новајлије (вероватно двојица) и припремни период буде при крају слика ће бити јаснија. Овако, обриси екипе способне да ствара шансе у кратком временском период казују да материјал за помак у односу на минулу сезону постоји, али је за озбиљно европско одело, како црно-бели желе да носе макар до децембра, потребан квалитетнији штоф. Да се онда то одмери, утегне, проштепа, проба и прилагоди употреби. Још доста посла је у кројачкој радњи Сава Милошевића.

ШАНСА, ШАНСА, ШАНСА…

У Хумској 1 могу да буду задовољни како је у суботу вече, бар у првих 45 минута, изгледао офанзивни део тима. Тачно, није постигао гол, али је игром стекао симпатије Гробара и најавио да може да буде убојитији него у две минуле сезоне, кад се, објективно, мучио пред туђим казненим простором. ЗоранТошић, Сејдуба Сума и Ђорђе Ивановић су спремили по шансу Огњену Ожеговићу, Гвинејац је имао две прилике да затресе мрежу, било је још неколико обећавајућих атака и логично је очекивати да, пре или касније, лопте које нису ушле на “Стожицама”, заврше где буду желели црно-бели. У клубу доста очекују од новог нападача Умара Садика, уверавају да ће бити сјајан, само да се спреми, а пошто се трансфер Рикарда Гомеша отегао, није искључено да репрезентативац Зеленортских Острва поведе тим у међународне квалификације. Бар у првом или почетна два кола, пошто никако да се заврши тај трансфер у Саудијску Арабију.

УЛОГА СЕЈДУБЕ СУМЕ

Други битан детаљ досадашњег боравка Партизана на Похорју је улога Сејдубе Суме. Још је омалени везиста далеко од партија какве се очекују од фудбалера плаћеног 1.650.000 евра, међутим, ем су му стручни штаб и саиграчи пружили руку поверења, ем некадашњи првотимац Слована из Братиславе схвата да мора да запне у завршној години уговора. Стало му је, а то се види како на тренинзима, расположенији је него икад пре, па и на синоћној утакмици, о чему сведочи неколико враћања у одбрану, како би исправио грешке. А човек који не покушава не може ни да погреши…

Сума је свестан да ће ускоро добити конкуренцију и то га очигледно мотивише, поделио је неколико лопти напред, у зонама које је тренер Милошевић означио као његово поље деловања, добио је похвале шефа струке и тај први утисак засад је повољан. Но, Сума као и сви Африканци је непредвидив, мада би можда баш то, што ни сам не зна какав ће потез да изведе, могао да буде ћар за Партизан.

КАД ЈЕ ГОЛМАН ПОЛА ТИМА…

Добар голман је пола тима. У Партизановом случају, рекло би се, 60 одсто. Најмање. Владимир Стојковић је прошле сезоне “чупао” црно-беле из неприлика толико пута да је тешко избројати, а у новој улози – капитенској – само наставио на овим припремама.

Чак је данима пре меча уверавао да неће примити гол против Олимпије, а кад човек одише таквим самопоуздањем није ни чудо што је осујетио покушаје Ћекићија и Бркића, покупио велики број центаршутева и учинио да се одбрана, поготово у првом делу, осећа сигурно, а новајија Игор Вујачић пристојно кад иза себе има Стојкета.

Док је цела екипа имала снаге била је надмоћна у односу на Олимпију. Разлог: изванредно разумевање и допуна тандема задњих везних Саша Здјелар – Александар Шћекић. Њих двојица већ годину дана играју заједно, скоро да нису заказали у некој битној утакмици и представљају, кад су на врхунцу, две плућне коморе овог тима.

КОНЦЕНТРАЦИЈА НЕ ПОСТОЈИ

Као што дрес има лице и наличје, тако је и са игром Партизана. То што је било добро у организацији напада, стварању прилика, изгубило је на вредности оног тренутка кад Ожеговић и Сума нису претворили сасвим изгледне шансе у поготке. Ситуације су биле такве да је бар једна лопта морала да заврши у мрежи и тешко је пронаћи оправдање чак и у чињеници да је пријатељска утакмица. Тренери воле да кажу “како тренираш, тако играш”, а после ових промашаја не можемо да се не сетимо речи Милошевићевог првог сарадника, Милана Ђуричића, са тренинга пре два дана:

“Момци, најважнија је концентрација. Ово што радиш сад десиће ти се на утакмици. Уради вежбу како треба, не забушавај. Држи фокус. Ови чуњеви нису чуњеви, то су вам противници, припремамо вас за реалне ситуације на терену”, причао је Ђуми.

И нек’ буде да се мрежа Олимпије није тресла због умора и “тешких ногу”, међутим, у званичним утакмицама Партизан мора да буде ефикаснији него у завршници прошле сезоне, кад је под Милошевићевомпалицом, давао просечно мање од два гола по мечу. Навијачи очекују више. Јер, за шта се игра фудбал?

ИСПУЦАВАЊА БЕЗ ЕФЕКТА

Још један јасно уочљив проблем током дуела у Љубљани тицао се уласка у игру. Невезано за умор, дешавало се, не мали број пута да штопери не започињу акције, као што је био случај против нејаких Белтинаца или као што се ради на тренинзима. У том алтернативном покушају, Владимир Стојковић би испуцао лопту у завршну трећину терена, без ефекта.

Тамо су Тошић (1,71), Сума (1,61), Ивановић (1,79) и Ожеговић (1,80). Тешко да могу да добију ваздушне дуеле са кршним штоперима и задњим везним. Можда овакво опредељене буде имало смисла кад пред казненим просотром ривала буде 192 центиметра високи Умар Садик, да прихвати игру на себе као некад Леандре Тавамба и сачека остатак екипе. Дотле, логичније делује шаблон голман-штопер-задњи везни-крило-нападач.

ЛЕВА СТРАНА

Можда један од највећих проблема на мечу са Олимпијом била је игра леве стране одбране. Домаћин је већину напада креирао по том делу терена, што јасно указује да на том пољу мора да буде бар једнако убедљиво као десном, где је задовољавајуће, како је и навикао Гробаре, изгледао Н. Р. Милетић.

У игри Слободана Урошевића приметни су грч и несигурност, све као последица чињенице га је стручни штаб најпре отписао, па касније вратио у такмичарски погон. У другом делу шансу је добио Рајко Брежанчић, мада је доста пута његова страна “пукла”, није га било ни у противничким акцијама, сам повратник из Малаге признао је да је одиграо лоше, међутим… Тек је стигао, пет месеци није играо и рекао је да му је потребно време да ухвати ритам.

Мораће да буде баш брз. Као и цео Партизан.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФК Партизан

Коментари / 0

Оставите коментар