Ко је једном у Партизану, црно-бијели је заувијек!

"Водим Мачву и урадим све да направимо добар резултат против Партизана. То што је срце подељено, то је нека друга прича. Професионализам је једноставно такав", каже Ивица Краљ, легендарни голман Партизана и репрезентације Југославије.

Фудбал 07.07.2019 | 22:00
Ко је једном у Партизану, црно-бијели је заувијек!
Легендарна "јединица" Партизана и репрезентације Југославије, сада први човек Мачве, Ивица Краљ, борави са екипом из Шапца на припремама на Златибору.

Већ три и по године председник је шабачког Суперлигаша, али је срцем и даље уз "црно-беле" из Хумске, клуб којем је подарио цели свој живот.

"Водим Мачву и урадим све да направимо добар резултат када играмо против Партизана. То што је срце подељено, то је нека друга прича. Професионализам је једноставно такав", каже Краљ на почетку разговора.

Упркос обавезама које има у Шапцу, свакодневно прати и дешавања у Београду.

"Наравно да пратим Партизан, цео живот сам уз мој клуб, који ми је много тога дао. Резултати претходне сезоне нису били онакви какве сви ми који волимо Партизан очекујемо, али одлика великих клубова је да се издигну изнад свих проблема. Убеђен сам да ће Партизан бити такав у наредном периоду, биће ту и појачања што се тиче играчког кадра, тако да очекујем успешнији Партизан него прошле године", додао је он о актуелној ситуацији у његовом некадашњем клубу.

Две последње сезоне Црвена звезда подизала је победнички пехар у Суперлиги Србије, тако да као фаворит улази у ново првенство.

"У овом моменту, бар на папиру, то изгледа тако. Звезда је имала успешну сезону, али дуга је година, видећемо како ће се окончати прелазни рок и сигурно очекујем велику борбу за титулу", истиче председник Шапчана.

Као и некадашњи ас "црно-белих Андрија Делибашић, са којим смо недавно разговарали, и Краљ сматра да у Партизану мора бити места за Сашу Илића, који је на крају прошле сезоне одлучио да се пензионише.

"Сале је увек уз клуб. Чињеница је да је годинама ослонац, најбољи играч и покретач енергије у клубу, али мора доћи и тај моменат у каријери кад се опростите. На њему је да знање и искуство пренесе на млађе играче, како би једног дана били на његовом нивоу."

Нови селектор Србије јесте Љубиша Тумбаковић, такође члан црно-беле породице, где је био прво играч, а затим и тренер. Он је преузео "орлове" у деликатној ситуацији, након што је отпуштен са клупе Црне Горе.

"Недавно смо разговарали и сигурно да Тумба има тежак задатак. Али, он је стручњак са много искуства и не сумњам да ће направити добру атмосферу и да ће резултати бити позитивни. Сигурно да је било неких несрећних момената, али Србија увијек има циљ да игра највећа такмичења. Сада је то Европско првенство. Има још много утакмица, ту је и тај бараж против Норвешке, ако не дај Боже до њега дође, уколико не прођемо у квалификацијама. Мислим да већ у следећој утакмици против Португалије можемо све да окренемо у своју корист и наредне мечеве дочекамо мирније", оптимиста је некада сјајни чувар мреже.

Некадашњи Краљев саиграч Саво Милошевић вратио се у Партизан, овај пут у улози тренера. Увео је неколико омладинаца у први тим, а председник Мачве сматра да је тренер "црно-белих" направио храбар потез одлучивши се да седне на клупу освајача Купа Србије.

ПСВ

Период између 1999. и 2002. године Краљ је провео у ПСВ Ајндховену.

"ПСВ је велики клуб и за Ајндховен ме вежу лепе успомене. Проводим тамо пуно времена, сваки слободан период користим да га посетим и да се дружим са пријатељима које сам тамо стекао."

"Саво је тотално друга прича, јер је практично из фотеље дошао на терен. Познајем га одлично, живели смо заједно и били дуго цимери. Требало је имати петљу у том тренутку и преузети Партизан, који је у тада био у незавидној ситуацији. Направио је консолидацију екипе, освојили смо Куп и тих неколико месеци били су поприлично успешни. Следи битан период, да се квалитетно одради прелазни рок, у шта не сумњам. Желим му срећу у наредним годинама", поручио је Краљ.

Из богате каријере, издвојио је најдраже тренутке, док оних лоших не жели да се присећа.

"Када причамо о клупском фудбалу, то је свакако Њукасл. Било је ту још много утакмица, а што се тиче репрезентације, свакако су то велика првенства, Европско и Светско. Непријатне моменте боље да не спомињем. Ту су негде, стоје, али сакривени, као опомена за неко будуће вријеме."

Те 2003. године Партизан је тријумфом против енглеског клуба и пласманом у Лигу шампиона направио историјски успех.

"Било је то лепо време, први улазак у Лигу шампиона. Сви који воле Партизан и српски фудбал, без обзира на клупске боје, сећају се те успешне године", каже Краљ и на питање да ли себе у будућности види поново у Партизану, каже:

"Из Партизана никад нисам одлазио. Од своје 14. године сам у клубу, уз све лепе и тешке тренутке. Ко је једном у Партизану, црно-бели је цео живот", закључио је Краљ.

Ивица Краљ (46) у неколико наврата носио је дрес Партизана (био и на позајмицама у Арсеналу из Тивта, нишком Јастрепцу и Радничком из Крагујевца), док је играо и за Порто, ПСВ Ајндховен, Ростов и Спатак из Трнаве, где је и окончао каријеру 2009. године.

За репрезентацију Југославије бранио је 41 пут и био учесник Светског првенства 1998. године у Француској, те Европског две године касније у Холандији и Белгији.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар