Ko je jednom u Partizanu, crno-bijeli je zauvijek!

"Vodim Mačvu i uradim sve da napravimo dobar rezultat protiv Partizana. To što je srce podeljeno, to je neka druga priča. Profesionalizam je jednostavno takav", kaže Ivica Kralj, legendarni golman Partizana i reprezentacije Jugoslavije.

Fudbal 07.07.2019 | 22:00
Ko je jednom u Partizanu, crno-bijeli je zauvijek!
Legendarna "jedinica" Partizana i reprezentacije Jugoslavije, sada prvi čovek Mačve, Ivica Kralj, boravi sa ekipom iz Šapca na pripremama na Zlatiboru.

Već tri i po godine predsednik je šabačkog Superligaša, ali je srcem i dalje uz "crno-bele" iz Humske, klub kojem je podario celi svoj život.

"Vodim Mačvu i uradim sve da napravimo dobar rezultat kada igramo protiv Partizana. To što je srce podeljeno, to je neka druga priča. Profesionalizam je jednostavno takav", kaže Kralj na početku razgovora.

Uprkos obavezama koje ima u Šapcu, svakodnevno prati i dešavanja u Beogradu.

"Naravno da pratim Partizan, ceo život sam uz moj klub, koji mi je mnogo toga dao. Rezultati prethodne sezone nisu bili onakvi kakve svi mi koji volimo Partizan očekujemo, ali odlika velikih klubova je da se izdignu iznad svih problema. Ubeđen sam da će Partizan biti takav u narednom periodu, biće tu i pojačanja što se tiče igračkog kadra, tako da očekujem uspešniji Partizan nego prošle godine", dodao je on o aktuelnoj situaciji u njegovom nekadašnjem klubu.

Dve poslednje sezone Crvena zvezda podizala je pobednički pehar u Superligi Srbije, tako da kao favorit ulazi u novo prvenstvo.

"U ovom momentu, bar na papiru, to izgleda tako. Zvezda je imala uspešnu sezonu, ali duga je godina, videćemo kako će se okončati prelazni rok i sigurno očekujem veliku borbu za titulu", ističe predsednik Šapčana.

Kao i nekadašnji as "crno-belih Andrija Delibašić, sa kojim smo nedavno razgovarali, i Kralj smatra da u Partizanu mora biti mesta za Sašu Ilića, koji je na kraju prošle sezone odlučio da se penzioniše.

"Sale je uvek uz klub. Činjenica je da je godinama oslonac, najbolji igrač i pokretač energije u klubu, ali mora doći i taj momenat u karijeri kad se oprostite. Na njemu je da znanje i iskustvo prenese na mlađe igrače, kako bi jednog dana bili na njegovom nivou."

Novi selektor Srbije jeste Ljubiša Tumbaković, takođe član crno-bele porodice, gde je bio prvo igrač, a zatim i trener. On je preuzeo "orlove" u delikatnoj situaciji, nakon što je otpušten sa klupe Crne Gore.

"Nedavno smo razgovarali i sigurno da Tumba ima težak zadatak. Ali, on je stručnjak sa mnogo iskustva i ne sumnjam da će napraviti dobru atmosferu i da će rezultati biti pozitivni. Sigurno da je bilo nekih nesrećnih momenata, ali Srbija uvijek ima cilj da igra najveća takmičenja. Sada je to Evropsko prvenstvo. Ima još mnogo utakmica, tu je i taj baraž protiv Norveške, ako ne daj Bože do njega dođe, ukoliko ne prođemo u kvalifikacijama. Mislim da već u sledećoj utakmici protiv Portugalije možemo sve da okrenemo u svoju korist i naredne mečeve dočekamo mirnije", optimista je nekada sjajni čuvar mreže.

Nekadašnji Kraljev saigrač Savo Milošević vratio se u Partizan, ovaj put u ulozi trenera. Uveo je nekoliko omladinaca u prvi tim, a predsednik Mačve smatra da je trener "crno-belih" napravio hrabar potez odlučivši se da sedne na klupu osvajača Kupa Srbije.

PSV

Period između 1999. i 2002. godine Kralj je proveo u PSV Ajndhovenu.

"PSV je veliki klub i za Ajndhoven me vežu lepe uspomene. Provodim tamo puno vremena, svaki slobodan period koristim da ga posetim i da se družim sa prijateljima koje sam tamo stekao."

"Savo je totalno druga priča, jer je praktično iz fotelje došao na teren. Poznajem ga odlično, živeli smo zajedno i bili dugo cimeri. Trebalo je imati petlju u tom trenutku i preuzeti Partizan, koji je u tada bio u nezavidnoj situaciji. Napravio je konsolidaciju ekipe, osvojili smo Kup i tih nekoliko meseci bili su poprilično uspešni. Sledi bitan period, da se kvalitetno odradi prelazni rok, u šta ne sumnjam. Želim mu sreću u narednim godinama", poručio je Kralj.

Iz bogate karijere, izdvojio je najdraže trenutke, dok onih loših ne želi da se priseća.

"Kada pričamo o klupskom fudbalu, to je svakako Njukasl. Bilo je tu još mnogo utakmica, a što se tiče reprezentacije, svakako su to velika prvenstva, Evropsko i Svetsko. Neprijatne momente bolje da ne spominjem. Tu su negde, stoje, ali sakriveni, kao opomena za neko buduće vrijeme."

Te 2003. godine Partizan je trijumfom protiv engleskog kluba i plasmanom u Ligu šampiona napravio istorijski uspeh.

"Bilo je to lepo vreme, prvi ulazak u Ligu šampiona. Svi koji vole Partizan i srpski fudbal, bez obzira na klupske boje, sećaju se te uspešne godine", kaže Kralj i na pitanje da li sebe u budućnosti vidi ponovo u Partizanu, kaže:

"Iz Partizana nikad nisam odlazio. Od svoje 14. godine sam u klubu, uz sve lepe i teške trenutke. Ko je jednom u Partizanu, crno-beli je ceo život", zaključio je Kralj.

Ivica Kralj (46) u nekoliko navrata nosio je dres Partizana (bio i na pozajmicama u Arsenalu iz Tivta, niškom Jastrepcu i Radničkom iz Kragujevca), dok je igrao i za Porto, PSV Ajndhoven, Rostov i Spatak iz Trnave, gde je i okončao karijeru 2009. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije branio je 41 put i bio učesnik Svetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj, te Evropskog dve godine kasnije u Holandiji i Belgiji.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar