Маринина порука екипи: На ноге!

Све стаје у један меч! Селекторка разлог пораза у полуфиналу види у касном буђењу својих изабраница, лошим блокадама у завршници, слабом офанзивном скоку. . .

Кошарка 07.07.2019 | 15:17
Маринина порука екипи: На ноге!
Селекторка Марина Маљковић није имала идеју да дуго говори после пораза у полуфиналу против Шпаније.

Од тог плана је одустала само због питања новинара, али је своју поруку играчицама ипак свела у неколико речи: "Сутра је нови дан!".

А сутрадан, у недељу од 17.30 часова, наша кошаркашка репрезентација играће против Велике Британије за бронзану медаљу Еуробаскета. И то такође у Штарк арени на Новом Београду, где ове суботе српске играчице нису имале снаге и концентрације да се боре до краја против Шпањолки, најдоминантније екипе Старог континента.

Гошће су одлично почеле меч, стекле двоцифрено вођство и испустиле га само накратко, уочи финиша. 

Нажалост, наш тим је у најважнијим моментима остао без даха, па у неефикасној завршници испустио вођство и карту за финале.

"Нема много приче после овакве утакмице. Дефинитивно је био проблем то да нисмо играли 40 минута. Имале смо одличан меч против Шведске и наравно да смо знале да морамо да то поновимо, па чак и да одиграмо боље због квалитета Шпаније, којој честитам. То нисмо урадили, а сутра је нови дан. То је једина ствар коју имам да кажем. Морамо да се веома брзо фокусирамо на сутра", рекла је она на конференцији за новинаре.

У анализи утакмице, уочила је исту слабост коју је примећивала у игри свог тима и у групној фази, у Зрењанину.

"Опет смо се загревали у првом делу, а почели да играмо у другом делу. Против Шпаније то не можете се би да допустите. Нисмо играле у првом делу меча, већ у другом, када смо почели да изгледамо нормално. Против било кога то не можете на Еуробаскету, а поготово не против Шпаније".

Селекторка је истакла да верује у свој тим и у то да може да још једном обрадује народ. Упитана за суђење, одговорила је...

"Што се тиче суђења, то не коментаришем уопште. А тек не коментаришем када мој тим игра као што смо вечерас играли у првом полувремену. Уопште се не бих освртала на то".

Као и на Олимпијским играма у Рију, Шпанија је у полуфиналу славила против Србије. Наше девојке су се тада брзо опоравиле и освојиле бронзу...

"Не бих правила поређења, јер то не волим. Ово је нови тим и другачије је. Једноставно. није исто. Надам се да ће реакција бити иста и не желим уопште да сумњам у то. И немојте ме питати шта и како сутра. Потребно нам је 40 минута кошарке, а 25 минута загревања. Немам ништа магично да кажем. само то".

Шта се десило српској репрезентацији у завршници полуфинала, када није постигла кош у последња три и по минута?

"У кошарци морате правити блокаду, а свака блокада мора да буде предност. Тако радимо од првог дана и инсистирамо на квалитету блокада. Играчице знају - ако се деси фаул из блокаде, он иде на мене и преузимам одговорност за тај фаул. У последњм нападима нисмо дали кош, јер смо играли без блока. То може да ради неколико играчица из WНБА лиге, али ми не можемо. Само неке, најбоље играчице света могу да играју 'један на пет' у одлучујућим моментима против било кога, а камоли против овакве репрезентације Шпаније".

Маљковић је била упитана и за лош шут са дистанце - 1/11 за три поена.

"Узрок томе је недовољан број скокова у нападу. Знали смо да јако тешко може да се деси да убацимо 14 тројки као против Шведске и нисмо толико неискусни да то не знамо. Није ми изненађење то што смо дали једну тројку и зато смо толико инсистирали на офанзивном скоку. Просто, тешко је да ти се онакав шутерски дан догоди два пута, али то онда надокнадиш скоком у нападу".

"У другом делу утакмице смо личили на себе, борили смо се и то не можете да одузмете мојим играчицама, али у првом делу нисмо личили на себе. Ништа од неопходног нисмо урадили, али сутра је нови дан. То је порука за моје кошаркашице - останите на ногама, будите се! Сутра је НОВИ ДАН и све стаје у то".



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар