Marinina poruka ekipi: Na noge!

Sve staje u jedan meč! Selektorka razlog poraza u polufinalu vidi u kasnom buđenju svojih izabranica, lošim blokadama u završnici, slabom ofanzivnom skoku. . .

Košarka 07.07.2019 | 15:17
Marinina poruka ekipi: Na noge!
Selektorka Marina Maljković nije imala ideju da dugo govori posle poraza u polufinalu protiv Španije.

Od tog plana je odustala samo zbog pitanja novinara, ali je svoju poruku igračicama ipak svela u nekoliko reči: "Sutra je novi dan!".

A sutradan, u nedelju od 17.30 časova, naša košarkaška reprezentacija igraće protiv Velike Britanije za bronzanu medalju Eurobasketa. I to takođe u Štark areni na Novom Beogradu, gde ove subote srpske igračice nisu imale snage i koncentracije da se bore do kraja protiv Španjolki, najdominantnije ekipe Starog kontinenta.

Gošće su odlično počele meč, stekle dvocifreno vođstvo i ispustile ga samo nakratko, uoči finiša. 

Nažalost, naš tim je u najvažnijim momentima ostao bez daha, pa u neefikasnoj završnici ispustio vođstvo i kartu za finale.

"Nema mnogo priče posle ovakve utakmice. Definitivno je bio problem to da nismo igrali 40 minuta. Imale smo odličan meč protiv Švedske i naravno da smo znale da moramo da to ponovimo, pa čak i da odigramo bolje zbog kvaliteta Španije, kojoj čestitam. To nismo uradili, a sutra je novi dan. To je jedina stvar koju imam da kažem. Moramo da se veoma brzo fokusiramo na sutra", rekla je ona na konferenciji za novinare.

U analizi utakmice, uočila je istu slabost koju je primećivala u igri svog tima i u grupnoj fazi, u Zrenjaninu.

"Opet smo se zagrevali u prvom delu, a počeli da igramo u drugom delu. Protiv Španije to ne možete se bi da dopustite. Nismo igrale u prvom delu meča, već u drugom, kada smo počeli da izgledamo normalno. Protiv bilo koga to ne možete na Eurobasketu, a pogotovo ne protiv Španije".

Selektorka je istakla da veruje u svoj tim i u to da može da još jednom obraduje narod. Upitana za suđenje, odgovorila je...

"Što se tiče suđenja, to ne komentarišem uopšte. A tek ne komentarišem kada moj tim igra kao što smo večeras igrali u prvom poluvremenu. Uopšte se ne bih osvrtala na to".

Kao i na Olimpijskim igrama u Riju, Španija je u polufinalu slavila protiv Srbije. Naše devojke su se tada brzo oporavile i osvojile bronzu...

"Ne bih pravila poređenja, jer to ne volim. Ovo je novi tim i drugačije je. Jednostavno. nije isto. Nadam se da će reakcija biti ista i ne želim uopšte da sumnjam u to. I nemojte me pitati šta i kako sutra. Potrebno nam je 40 minuta košarke, a 25 minuta zagrevanja. Nemam ništa magično da kažem. samo to".

Šta se desilo srpskoj reprezentaciji u završnici polufinala, kada nije postigla koš u poslednja tri i po minuta?

"U košarci morate praviti blokadu, a svaka blokada mora da bude prednost. Tako radimo od prvog dana i insistiramo na kvalitetu blokada. Igračice znaju - ako se desi faul iz blokade, on ide na mene i preuzimam odgovornost za taj faul. U poslednjm napadima nismo dali koš, jer smo igrali bez bloka. To može da radi nekoliko igračica iz WNBA lige, ali mi ne možemo. Samo neke, najbolje igračice sveta mogu da igraju 'jedan na pet' u odlučujućim momentima protiv bilo koga, a kamoli protiv ovakve reprezentacije Španije".

Maljković je bila upitana i za loš šut sa distance - 1/11 za tri poena.

"Uzrok tome je nedovoljan broj skokova u napadu. Znali smo da jako teško može da se desi da ubacimo 14 trojki kao protiv Švedske i nismo toliko neiskusni da to ne znamo. Nije mi iznenađenje to što smo dali jednu trojku i zato smo toliko insistirali na ofanzivnom skoku. Prosto, teško je da ti se onakav šuterski dan dogodi dva puta, ali to onda nadoknadiš skokom u napadu".

"U drugom delu utakmice smo ličili na sebe, borili smo se i to ne možete da oduzmete mojim igračicama, ali u prvom delu nismo ličili na sebe. Ništa od neophodnog nismo uradili, ali sutra je novi dan. To je poruka za moje košarkašice - ostanite na nogama, budite se! Sutra je NOVI DAN i sve staje u to".



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar