Брза вожња води директно у смрт

Раван пут кроз широку равницу Лијевча поља, за многе возаче, нарочито младе, изазов је којем је тешко одољети, па нога сама лети на папучицу гаса. Брза вожња у оваквим условима може одвести – право у смрт.

Република Српска 07.07.2019 | 12:45
Брза вожња води директно у смрт
На ову опасност која, вреба на путу Лакташи – Србац, познатијем као пут “на каналу”, већ годинама упозоравају и мјештани и стручњаци. Погибија тројице младића, која је јуче у зору завила у црно Лакташе и околину, трагедија је која поново упозорава на опасности од брзе вожње.

– То је јако опасан пут и ту се често догађају несреће, јер равница повуче возаче, поготово оне младе, на брзу вожњу –  каже Александар Чичић (29) из Маглајана код Лакташа који је познавао погинуле младиће.

И Радојица Видовић предсједник мјесне заједнице Кукуље рекао је раније за Српскаинфо да је овај дио пута “на каналу” реновиран прије неколико година и да од тада возачи на овој дионици возе невјероватно брзо.

– И раније су се  дешавале тешке несреће и људи су гинули, али погибија ове тројице младића је стварно језива опомена – рекао је Видовић.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС подсјећа да ова агенција већ годинама ради са младим људима, како би их упозорила на опасности од брзе вожње. Да би били убједљивији на предавања, која организују у средњим школама, доводе и параплегичаре, који се боре са тешким посљедицама саобраћајних несрећа, које су преживјели.



– Поготово ако је у питању ноћ, многи млади возачи имају утисак да по равном путу могу возити још брже, јер се виде свјетла, али то напрасто није истина: ноћна видљивост, није исто што и дневна – каже Радовић. 

При брзој вожњи, опасности су, упозорава он, велике. При брзини од само од 80 километара на час, за једну секунду возило пређе више од 22 метра.

– Дакле прије него што је возач притиснуо папучицу кочнице, возило је већ одлетјело најмање 22 метра – каже Радовић и додаје: “Ако хоћете да мање ризикујете, возите спорије, нема бољег рецепта за безбједност.”

Још прошле године из агенције су упозоравали да је највећи ризик у саобраћају код младих возача у доби од 21 до 25 година, каже Радовић.

– Они, који тек положе возачки и имају од 18 до 20 године, још се плаше и устручавају, а касније, након 21. године млади помисле да су искусни возачи, што наравно није истина. Статистике показују да треба прећи најмање 80.000 километара, да би се могло говорити о истинском возачком искуству, а ко од младих возача има прилику за толику километражу – каже Радовић.

Чак и ако се несрећа догоди, закључује Радовић, посљедице су знатно мање при мањим брзинама.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Погрешан смер

07.07.2019 11:06

Аман, сви знамо да се овде не ради се о сабраћају, возилима, друмовима, правилима, стандардима, техничкој исправности... Нама је читаво друштво, па тако и ова пуста младост кренула у погрешном смеру. Овде се ради о вожњи у алкохолисаном или стању под наркотицима у глуво доба ноћи. Шта нам младост ради у 3 х и 30 мин. Којом брзином јуре, да је аутомобил уништен до непрепознатљивости? Како смо то допустили, то је питање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Накратко,

07.07.2019 12:24

будалама се неизплаца више говорити , сине ја вицем пазиии , Нико ниста, ја само луд" ко жели нека гине немозе висе ни држава ни муп доста је више тога који јебе.

Name

Гардиста

07.07.2019 15:04

За погресан смер:извини,ти си излазио до 23х,ниси остајао до 3-4???То има везе с главом и одговорности,а не са добом дана или ноци...

Name

За Гардиста

07.07.2019 18:24

Ти гардиста добро размисли да свако нормалан у пола 4 бива сломљен од умора, просто је природно да људско биће тада иде спавати, одмарати. На жалост на некоме се сломи и готово. Да није тако не би то сад био овај несрећни случај. Али ко смо ми да судимо.

Name

Игла

07.07.2019 12:08

Рјешење је једино да се рад кафана ограничи на рад до 22часа.Али то не допушта мафија угоститељска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

07.07.2019 12:35

Тако је.и да полиција не узима мито.да буду озвуцени и да снимају цитаву своју смјену.а не да спавају ауту после испуњене норме 3000€ мита

Name

Гардиста

07.07.2019 14:59

Хахаха,ти си стварно смијесан.А сто би кафане радиле до 22х?Кад су то кафане радиле само до 22х,па није полицијски цас?Мени је зао сто нема кафана да раде до јутра,па кад изадјем,да изадјем постено.А то сто ти овдје ову трагедију приписујес кафанама,то нема везе са зивотом.Ја сам излазио,пио,проводио се,али знало се кад се могу опустити до краја,а кад не.И тако је било и кад сам имао 18 и 30 год,и не ради се да само ја такав,него како нико из мог друства није волио брзу возњу,како нико од њих није пијан бахатио се по цести.То знаци да се ту ради о нецем другом,надам се да ти то не требам објасњавати...

Name

Види се гардиста

07.07.2019 18:27

Ма ти си најпаметније, не знам само да ли би тако и своју дјецу пустио да цијелу ноћ дрндају около. Ништа нормално не бива послије неко доба ноћи, пијанлук, пишања около, цуре, момци, фуј.

Name

Додиков Климоглавац Богданиц

07.07.2019 14:12

КАКО МИЛОРАД ДОДИК ЈАВНО КАЗЕ ДА ВОЗИ 200 Км/х И НИСТА МУ НЕ БУДЕ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.07.2019 19:32

А ти то вјерујеш патолошком лажову?! Истине ради, он је од своје братије у Хрватској кажњен за брзину од 155/х на аутопуту. Овде може лагати да је јурио 300 и руља ће да му се диви и вјерује.

Name

Саса

08.07.2019 19:25

Молио би људе само да дрзе језик за зубима поготово онима који немају појма о овим момцима, поцивајте у миру брацо и нек андјели пазе на вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

08.07.2019 20:21

Нека момци почивају у миру, лака им земља. Коментари ко коментари. Сви су се усмјерили на брзу вожњу, касне сате а нико није рекао да цеста није адекватно обиљежена. Невиди се нити једна црта и по ноћној вожњи 70 км на сат тешко се вози. Ево долази јесен, магле и ако се цесте необиљеже бити ће још несретни случајева.