Brza vožnja vodi direktno u smrt

Ravan put kroz široku ravnicu Lijevča polja, za mnoge vozače, naročito mlade, izazov je kojem je teško odoljeti, pa noga sama leti na papučicu gasa. Brza vožnja u ovakvim uslovima može odvesti – pravo u smrt.

Republika Srpska 07.07.2019 | 12:45
Brza vožnja vodi direktno u smrt
Na ovu opasnost koja, vreba na putu Laktaši – Srbac, poznatijem kao put “na kanalu”, već godinama upozoravaju i mještani i stručnjaci. Pogibija trojice mladića, koja je juče u zoru zavila u crno Laktaše i okolinu, tragedija je koja ponovo upozorava na opasnosti od brze vožnje.

– To je jako opasan put i tu se često događaju nesreće, jer ravnica povuče vozače, pogotovo one mlade, na brzu vožnju –  kaže Aleksandar Čičić (29) iz Maglajana kod Laktaša koji je poznavao poginule mladiće.

I Radojica Vidović predsjednik mjesne zajednice Kukulje rekao je ranije za Srpskainfo da je ovaj dio puta “na kanalu” renoviran prije nekoliko godina i da od tada vozači na ovoj dionici voze nevjerovatno brzo.

– I ranije su se  dešavale teške nesreće i ljudi su ginuli, ali pogibija ove trojice mladića je stvarno jeziva opomena – rekao je Vidović.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS podsjeća da ova agencija već godinama radi sa mladim ljudima, kako bi ih upozorila na opasnosti od brze vožnje. Da bi bili ubjedljiviji na predavanja, koja organizuju u srednjim školama, dovode i paraplegičare, koji se bore sa teškim posljedicama saobraćajnih nesreća, koje su preživjeli.



– Pogotovo ako je u pitanju noć, mnogi mladi vozači imaju utisak da po ravnom putu mogu voziti još brže, jer se vide svjetla, ali to naprasto nije istina: noćna vidljivost, nije isto što i dnevna – kaže Radović. 

Pri brzoj vožnji, opasnosti su, upozorava on, velike. Pri brzini od samo od 80 kilometara na čas, za jednu sekundu vozilo pređe više od 22 metra.

– Dakle prije nego što je vozač pritisnuo papučicu kočnice, vozilo je već odletjelo najmanje 22 metra – kaže Radović i dodaje: “Ako hoćete da manje rizikujete, vozite sporije, nema boljeg recepta za bezbjednost.”

Još prošle godine iz agencije su upozoravali da je najveći rizik u saobraćaju kod mladih vozača u dobi od 21 do 25 godina, kaže Radović.

– Oni, koji tek polože vozački i imaju od 18 do 20 godine, još se plaše i ustručavaju, a kasnije, nakon 21. godine mladi pomisle da su iskusni vozači, što naravno nije istina. Statistike pokazuju da treba preći najmanje 80.000 kilometara, da bi se moglo govoriti o istinskom vozačkom iskustvu, a ko od mladih vozača ima priliku za toliku kilometražu – kaže Radović.

Čak i ako se nesreća dogodi, zaključuje Radović, posljedice su znatno manje pri manjim brzinama.

(Srpskainfo)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Pogrešan smer

07.07.2019 11:06

Aman, svi znamo da se ovde ne radi se o sabraćaju, vozilima, drumovima, pravilima, standardima, tehničkoj ispravnosti... Nama je čitavo društvo, pa tako i ova pusta mladost krenula u pogrešnom smeru. Ovde se radi o vožnji u alkoholisanom ili stanju pod narkoticima u gluvo doba noći. Šta nam mladost radi u 3 h i 30 min. Kojom brzinom jure, da je automobil uništen do neprepoznatljivosti? Kako smo to dopustili, to je pitanje!

ODGOVORITE
Name

Nakratko,

07.07.2019 12:24

budalama se neizplaca više govoriti , sine ja vicem paziii , Niko nista, ja samo lud" ko želi neka gine nemoze vise ni država ni mup dosta je više toga koji jebe.

Name

Gardista

07.07.2019 15:04

Za pogresan smer:izvini,ti si izlazio do 23h,nisi ostajao do 3-4???To ima veze s glavom i odgovornosti,a ne sa dobom dana ili noci...

Name

Za Gardista

07.07.2019 18:24

Ti gardista dobro razmisli da svako normalan u pola 4 biva slomljen od umora, prosto je prirodno da ljudsko biće tada ide spavati, odmarati. Na žalost na nekome se slomi i gotovo. Da nije tako ne bi to sad bio ovaj nesrećni slučaj. Ali ko smo mi da sudimo.

Name

Igla

07.07.2019 12:08

Rješenje je jedino da se rad kafana ograniči na rad do 22časa.Ali to ne dopušta mafija ugostiteljska.

ODGOVORITE
Name

Jadranka

07.07.2019 12:35

Tako je.i da policija ne uzima mito.da budu ozvuceni i da snimaju citavu svoju smjenu.a ne da spavaju autu posle ispunjene norme 3000€ mita

Name

Gardista

07.07.2019 14:59

Hahaha,ti si stvarno smijesan.A sto bi kafane radile do 22h?Kad su to kafane radile samo do 22h,pa nije policijski cas?Meni je zao sto nema kafana da rade do jutra,pa kad izadjem,da izadjem posteno.A to sto ti ovdje ovu tragediju pripisujes kafanama,to nema veze sa zivotom.Ja sam izlazio,pio,provodio se,ali znalo se kad se mogu opustiti do kraja,a kad ne.I tako je bilo i kad sam imao 18 i 30 god,i ne radi se da samo ja takav,nego kako niko iz mog drustva nije volio brzu voznju,kako niko od njih nije pijan bahatio se po cesti.To znaci da se tu radi o necem drugom,nadam se da ti to ne trebam objasnjavati...

Name

Vidi se gardista

07.07.2019 18:27

Ma ti si najpametnije, ne znam samo da li bi tako i svoju djecu pustio da cijelu noć drndaju okolo. Ništa normalno ne biva poslije neko doba noći, pijanluk, pišanja okolo, cure, momci, fuj.

Name

Dodikov Klimoglavac Bogdanic

07.07.2019 14:12

KAKO MILORAD DODIK JAVNO KAZE DA VOZI 200 Km/h I NISTA MU NE BUDE ???

ODGOVORITE
Name

Re:

07.07.2019 19:32

А ти то вјерујеш патолошком лажову?! Истине ради, он је од своје братије у Хрватској кажњен за брзину од 155/h на аутопуту. Овде може лагати да је јурио 300 и руља ће да му се диви и вјерује.

Name

Sasa

08.07.2019 19:25

Molio bi ljude samo da drze jezik za zubima pogotovo onima koji nemaju pojma o ovim momcima, pocivajte u miru braco i nek andjeli paze na vas

ODGOVORITE
Name

Slavko

08.07.2019 20:21

Neka momci počivaju u miru, laka im zemlja. Komentari ko komentari. Svi su se usmjerili na brzu vožnju, kasne sate a niko nije rekao da cesta nije adekvatno obilježena. Nevidi se niti jedna crta i po noćnoj vožnji 70 km na sat teško se vozi. Evo dolazi jesen, magle i ako se ceste neobilježe biti će još nesretni slučajeva.