КАН: Бенин још није побиједио, али је у 1/4-финалу!

Бенин и Сенегал играће у четвртфиналу АКН. Мароко елиминисан после пенала, а претходно промашио једанаестерац у судијској надокнади. Имао и играча више Сенегал минималцем преко Уганде.  Сензација: Мароко промашио три пенала, Бенин у четвртфиналу! Зијех частио Бенин продужецима, Мароко у пенал серији извршио самоубиство!

Фудбал 06.07.2019 | 14:55
КАН: Бенин још није побиједио, али је у 1/4-финалу!
Највећи успех Бенина на претходна три Афричка купа нација на којима су учествовали – било је 14. место освојено у Анголи 2010. У Тунису 2004. заузео је 16, а у Гани 2008. 15. место…

Али…

Бенин ће 2019. у Египту играти у четвртфиналу и то након велике победе против шампиона из 1976. и репрезентације са богатом традицијом на АКН – Марока.

Бенин је до историјског успеха стигао након бољег извођења пенала, тако да "лавови са Атласа" практично не поражени завршавају турнир на којем су после три уводне победе у групи много обећавали.

Ипак, већ наредна препрека била је превелика…

С друге стране, Бенин је међу осам најбољих, а да још увек није победио. Као трећепласирани тим из Групе Ф успео је да прође, а онда после још једног ремија да савлада и прву елиминациону фазу.

Бенин – Мароко 1:1, пеналима 4:1!



Моизе Адилеху довео је Бенин до предности у 54. минуту. Нападач Леганеса Јусуф Ен Несири је изједначио у 76, да би у шестом минуту надокнаде времена Ајаксов Хакин Зијех промашио пенал и велику прилику да Мароко поведе у четвртфинале.

Бенин је чак средином првог продужетка остао и са играчем мање, јер је Калед Аденон због неспортског понашања добио други жути картон, међутим ни то није помогло Мароканцима.

Само је Осама Идриси био је прецизан "са креча", док су репрезентативци Бенина били непогрешиви.

Тешка мука је била гледати данас селекцију Марока, а на крају их је баш та лоша игра и делимично потцењивање селекције Бенина коштало победе. Репрезентација са самог севера афричког континента била је велики фаворит да дође до победе против Бенина, али од тога није било ништа. Фудбалери у жутим дресовима су након пенал лутрије прошли даље у четвртфинале и оставили Мароко да размишља о промашеним ударцима са беле тачке, којих је на овој утакмици било чак три, 1:1 (пенали 4:1).

Прво полувреме није нам донело готово никаква узбуђења. Покушавали су играчи Марока да пробију бедем Бенина, али се углавном све завршавало траљавим покушајима са дистанце или је лопта на крају долазила у посед фудбалера у жутим дресовима. Публика се није претерано забавила, пошто је прво полувреме завршено резултатом 0:0.

Одмах по повратку са паузе, било је јасно да ће у наставку бити виђено знатно више узбуђења неко у првих 45 минута. Мароканци су први запретили преко Јунеса Беланде у 53. минуту, али је овај шутирао преко пречке. Казна је стигла готово истог тренутка на другој страни. Бенин је изборио корнер, а Сеибо Суку га је маестрално извео. Лопта је дошла право на ноге Моизеу Адилехуу који је распалио волеј и затресао мрежу за ненадано, али велико славље селекције Бенина.

Схватили су тада у Мароку да је враг однео шалу и кренули су напред, али је одбрана Бенина успела да одбије сваки ударац или претњу. Покушавали су Мароканци највише преко Софијана Буфала, али им се није дало. Тек у 76. минуту је дефанзивна линија Бенина коначно поклекла. Јозеф Ен Несри је примио лопту након грешке једног од фудбалера бенинске селекције, брзо је реаговао и послао је лопту поред голмана Касифе.

До краја регуларног дела утакмице Мароко је имао иницијативу. Одличну шансу за победносни гол имао је у 89. минуту Мубарак Бусуфа из слободног ударца, али је његов шут одлично прочитао Касифа, а када је деловало да идемо у продужетак, виђена је нова глупост одбране Бенина. У буквално последњим моментима утакмице, најискуснији фудбалер ове репрезентације, Стефан Сесењон је направио пенал , а одговорност је преузео Хаким Зијех. Сви су мислили да је то већ свршен чин и да ће уследити велико славље навијача и фудбалера Марока, али су виђена само скамењена лица свих на стадиону. Фудбалер Ајакса је погодио стативу и ипак нас послао у додатних 30 минута фудбала.

Ни у продужецима није могло без драме. Средином првог дела је други жути, а самим тим и црвени картон добио Аденон, иако вероватно ни њему самом није било јасно због чега. Пришао је да придржи ногу саиграчу који је тада лежао на трави, а судија је то протумачио као одуговлачење игре. Занимљиво је да је и први добио због расправе са главним арбиртом овог сусрета, Карваљом. У другом продужетку, фудбалери као да су једва чекали да се све заврши и оде се у пенал лутрију. То се на крају и десило.

У пенал лутрији је први промашио Мароко. Софијан Буфал је у другој серији преузео одговорност и пуцао неколико метара изнад пречке. Бенин са друге стране није грешио и Мароко је био на прагу елиминације. Ел Несири је у наредном покушају погодио пречку и био је неопходан још само гол Маме у четвртој серији. Он је убрзо виђен и могло је да уследи велико славље фудбалера у жутим дресовима.

Сенегал је голом Садија Манеа победио Уганду и прошао у четвртфинале, где их чека Бенин.



Сенегал у лаганом ритму до новог четвртфинала! Мане главна фигура код Лавова у тријумфу против Уганде.

У првом мечу осмине финала између Марока и Бенина виђено је изненађење, али је у другом све било „по плану“. Сенегал је од самог старта утакмице ставио до знања ривалу да је у Каиро дошао по тријумф и у потпуности је оправдао улогу фаворита против селекције Уганде, 0:1. Није их пореметио ни промашен пенал средином другог дела игре, којим су могли у потпуности да реше утакмицу.

Али да кренемо од почетка. Видело се одмах да је међу фудбалерима Уганде присутна велика нервоза, која је већ у првих осам минута резултовала са два жута картона. Лоше су се држали у одбрани и дозвољавали су Сенегалцима да се о свему питају већ од самог почетка.

И није се дуго чекало на први погодак. Играо се 15. минут када је Сенегал на половини терена пресекао једну лопту и отворио контру. Лопта се брзо кретала и дошла до Садија Манеа, који се нашао очи у очи са голманом Уганде, Онајогом. Нападач Ливерпула није имао никаквих проблема да ту лопту смести у гол.

Уганда је потом делимично преузела иницијативу и имала је две врло добре шансе преко Емануела Оквија, али је овај оба пута био непрецизан, па се на паузу отишло са предношћу Сенегала.

Мане је поново био у центру пажње у 60. минуту утакмице. Прво је изнудио пенал за Сенегал, а онда одлучио да преузме одговорност и изведе најстрожу казну. Шутирао је у доњи десни угао, али је МасиндеОнајого сјајно прочитао његов покушај и лопту скренуо у корнер.

Сенегал се зато до краја меча плашио да се не оствари старо, добро фудбалско правило да ће казна стићи на другој страни. Ипак, Уганда није имала ни снаге, а ни умећа да дође до поготка и тако меч одведе барем у продужетак. Лавови ће се тако у четвртфинале намерити на Бенин, који је у првом мечу дана након пенал серије славио против Марока, једног од главних фаворита овог турнира.

КУП АФРИЧКИХ НАЦИЈА - ОСМИНА ФИНАЛА

Петак

Мароко - Бенин 1:1 (након пенала 1:4)
/Ен Несри 76 - Адилеху 53/

Уганда - Сенегал 0:1
/Мане 14/

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар