KAN: Benin još nije pobijedio, ali je u 1/4-finalu!

Benin i Senegal igraće u četvrtfinalu AKN. Maroko eliminisan posle penala, a prethodno promašio jedanaesterac u sudijskoj nadoknadi. Imao i igrača više Senegal minimalcem preko Ugande.  Senzacija: Maroko promašio tri penala, Benin u četvrtfinalu! Zijeh častio Benin produžecima, Maroko u penal seriji izvršio samoubistvo!

Fudbal 06.07.2019 | 14:55
KAN: Benin još nije pobijedio, ali je u 1/4-finalu!
Najveći uspeh Benina na prethodna tri Afrička kupa nacija na kojima su učestvovali – bilo je 14. mesto osvojeno u Angoli 2010. U Tunisu 2004. zauzeo je 16, a u Gani 2008. 15. mesto…

Ali…

Benin će 2019. u Egiptu igrati u četvrtfinalu i to nakon velike pobede protiv šampiona iz 1976. i reprezentacije sa bogatom tradicijom na AKN – Maroka.

Benin je do istorijskog uspeha stigao nakon boljeg izvođenja penala, tako da "lavovi sa Atlasa" praktično ne poraženi završavaju turnir na kojem su posle tri uvodne pobede u grupi mnogo obećavali.

Ipak, već naredna prepreka bila je prevelika…

S druge strane, Benin je među osam najboljih, a da još uvek nije pobedio. Kao trećeplasirani tim iz Grupe F uspeo je da prođe, a onda posle još jednog remija da savlada i prvu eliminacionu fazu.

Benin – Maroko 1:1, penalima 4:1!



Moize Adilehu doveo je Benin do prednosti u 54. minutu. Napadač Leganesa Jusuf En Nesiri je izjednačio u 76, da bi u šestom minutu nadoknade vremena Ajaksov Hakin Zijeh promašio penal i veliku priliku da Maroko povede u četvrtfinale.

Benin je čak sredinom prvog produžetka ostao i sa igračem manje, jer je Kaled Adenon zbog nesportskog ponašanja dobio drugi žuti karton, međutim ni to nije pomoglo Marokancima.

Samo je Osama Idrisi bio je precizan "sa kreča", dok su reprezentativci Benina bili nepogrešivi.

Teška muka je bila gledati danas selekciju Maroka, a na kraju ih je baš ta loša igra i delimično potcenjivanje selekcije Benina koštalo pobede. Reprezentacija sa samog severa afričkog kontinenta bila je veliki favorit da dođe do pobede protiv Benina, ali od toga nije bilo ništa. Fudbaleri u žutim dresovima su nakon penal lutrije prošli dalje u četvrtfinale i ostavili Maroko da razmišlja o promašenim udarcima sa bele tačke, kojih je na ovoj utakmici bilo čak tri, 1:1 (penali 4:1).

Prvo poluvreme nije nam donelo gotovo nikakva uzbuđenja. Pokušavali su igrači Maroka da probiju bedem Benina, ali se uglavnom sve završavalo traljavim pokušajima sa distance ili je lopta na kraju dolazila u posed fudbalera u žutim dresovima. Publika se nije preterano zabavila, pošto je prvo poluvreme završeno rezultatom 0:0.

Odmah po povratku sa pauze, bilo je jasno da će u nastavku biti viđeno znatno više uzbuđenja neko u prvih 45 minuta. Marokanci su prvi zapretili preko Junesa Belande u 53. minutu, ali je ovaj šutirao preko prečke. Kazna je stigla gotovo istog trenutka na drugoj strani. Benin je izborio korner, a Seibo Suku ga je maestralno izveo. Lopta je došla pravo na noge Moizeu Adilehuu koji je raspalio volej i zatresao mrežu za nenadano, ali veliko slavlje selekcije Benina.

Shvatili su tada u Maroku da je vrag odneo šalu i krenuli su napred, ali je odbrana Benina uspela da odbije svaki udarac ili pretnju. Pokušavali su Marokanci najviše preko Sofijana Bufala, ali im se nije dalo. Tek u 76. minutu je defanzivna linija Benina konačno poklekla. Jozef En Nesri je primio loptu nakon greške jednog od fudbalera beninske selekcije, brzo je reagovao i poslao je loptu pored golmana Kasife.

Do kraja regularnog dela utakmice Maroko je imao inicijativu. Odličnu šansu za pobednosni gol imao je u 89. minutu Mubarak Busufa iz slobodnog udarca, ali je njegov šut odlično pročitao Kasifa, a kada je delovalo da idemo u produžetak, viđena je nova glupost odbrane Benina. U bukvalno poslednjim momentima utakmice, najiskusniji fudbaler ove reprezentacije, Stefan Sesenjon je napravio penal , a odgovornost je preuzeo Hakim Zijeh. Svi su mislili da je to već svršen čin i da će uslediti veliko slavlje navijača i fudbalera Maroka, ali su viđena samo skamenjena lica svih na stadionu. Fudbaler Ajaksa je pogodio stativu i ipak nas poslao u dodatnih 30 minuta fudbala.

Ni u produžecima nije moglo bez drame. Sredinom prvog dela je drugi žuti, a samim tim i crveni karton dobio Adenon, iako verovatno ni njemu samom nije bilo jasno zbog čega. Prišao je da pridrži nogu saigraču koji je tada ležao na travi, a sudija je to protumačio kao odugovlačenje igre. Zanimljivo je da je i prvi dobio zbog rasprave sa glavnim arbirtom ovog susreta, Karvaljom. U drugom produžetku, fudbaleri kao da su jedva čekali da se sve završi i ode se u penal lutriju. To se na kraju i desilo.

U penal lutriji je prvi promašio Maroko. Sofijan Bufal je u drugoj seriji preuzeo odgovornost i pucao nekoliko metara iznad prečke. Benin sa druge strane nije grešio i Maroko je bio na pragu eliminacije. El Nesiri je u narednom pokušaju pogodio prečku i bio je neophodan još samo gol Mame u četvrtoj seriji. On je ubrzo viđen i moglo je da usledi veliko slavlje fudbalera u žutim dresovima.

Senegal je golom Sadija Manea pobedio Ugandu i prošao u četvrtfinale, gde ih čeka Benin.



Senegal u laganom ritmu do novog četvrtfinala! Mane glavna figura kod Lavova u trijumfu protiv Ugande.

U prvom meču osmine finala između Maroka i Benina viđeno je iznenađenje, ali je u drugom sve bilo „po planu“. Senegal je od samog starta utakmice stavio do znanja rivalu da je u Kairo došao po trijumf i u potpunosti je opravdao ulogu favorita protiv selekcije Ugande, 0:1. Nije ih poremetio ni promašen penal sredinom drugog dela igre, kojim su mogli u potpunosti da reše utakmicu.

Ali da krenemo od početka. Videlo se odmah da je među fudbalerima Ugande prisutna velika nervoza, koja je već u prvih osam minuta rezultovala sa dva žuta kartona. Loše su se držali u odbrani i dozvoljavali su Senegalcima da se o svemu pitaju već od samog početka.

I nije se dugo čekalo na prvi pogodak. Igrao se 15. minut kada je Senegal na polovini terena presekao jednu loptu i otvorio kontru. Lopta se brzo kretala i došla do Sadija Manea, koji se našao oči u oči sa golmanom Ugande, Onajogom. Napadač Liverpula nije imao nikakvih problema da tu loptu smesti u gol.

Uganda je potom delimično preuzela inicijativu i imala je dve vrlo dobre šanse preko Emanuela Okvija, ali je ovaj oba puta bio neprecizan, pa se na pauzu otišlo sa prednošću Senegala.

Mane je ponovo bio u centru pažnje u 60. minutu utakmice. Prvo je iznudio penal za Senegal, a onda odlučio da preuzme odgovornost i izvede najstrožu kaznu. Šutirao je u donji desni ugao, ali je MasindeOnajogo sjajno pročitao njegov pokušaj i loptu skrenuo u korner.

Senegal se zato do kraja meča plašio da se ne ostvari staro, dobro fudbalsko pravilo da će kazna stići na drugoj strani. Ipak, Uganda nije imala ni snage, a ni umeća da dođe do pogotka i tako meč odvede barem u produžetak. Lavovi će se tako u četvrtfinale nameriti na Benin, koji je u prvom meču dana nakon penal serije slavio protiv Maroka, jednog od glavnih favorita ovog turnira.

KUP AFRIČKIH NACIJA - OSMINA FINALA

Petak

Maroko - Benin 1:1 (nakon penala 1:4)
/En Nesri 76 - Adilehu 53/

Uganda - Senegal 0:1
/Mane 14/

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar