Апарат за дисање

За плућа кажемо за су један од најбитнијих органа у људском телу. Да ли сте знали да и плућа могу да садрже ваздух?

Здравље 06.07.2019 | 14:01
Апарат за дисање
Људи који имају проблем са дисањем, итекако знају колико су плућа важна. Зовемо их апаратом за дисање, а без њих нема живота. Одрасла особа направи од 12 до 16 удисаја у минути.

Плућа се налазе у грудној дупљи. Састављена су од два крила, а плућна марамица их обавија. Можда звучи чудно, али и плућа некада садрже ваздух. Тада говоримо о пнеумотораксу.

„Пнеумоторакс је пуцање марамица које се састоји из два слоја која обавијају плућа и оне су јако битне, јер када дишемо праве негативан притисак. Некада када имамо тешкоће у дисању или имамо урођени поремећај на плућима, булозна плућа, онда долази до тог прскања и ослобађања ваздуха који напуни те две марамице, прошири тај простор и плућа као плућни паренхим, буду стиснута“, истакла је докторка Снежана Рсовац, пулмолог Дечије клинике у Тиршовој.

А када су плућа стиснута, отежано дишемо.

„Тада се то огледа у немогућности нормалног дисања, код деце и одраслих који имају пнеумоторакс, отежано дишу, најчешће осећају гушење“, напомиње докторка.

Када се јаве ови симптоми, важно је да их не игноришете и да потражите помоћ лекара. Од пулмолога, преко радиолога до грудног хирурга.

„Лако се дијагностикује, метод избора је скенер. Класичан ретнген каткад може да превиди односно не може да прикаже иделано спонтане пнеумоторакс или због повреде..Тада се пацијент упућује у Институт за плућне боелсти, како би сето санирало“, напоменуо је проф. др Градимир Драгутиновић, радиолог.

Немојте да вас ова дијагноза уплаши, јер и за њу има лека. Лечи се хируршки, дренира се вишак ваздуха.

Кад све ово завршите, а планирате одмор, консултујте пулмолога. Он ће вам рећи шта морате да избегавате.

 „Препоручује се да се води рачуна о висини на којој се лети, лет авионом предстваља на неки начин ризик за ове пацијента, зависи од обима пнеумоторакса. Када говоримо о роњењу, ту постоји забрана“, закључила је докторка Снежана Рсовац, пулмолог Дечије клинике у Тиршовој.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар