Aparat za disanje

Za pluća kažemo za su jedan od najbitnijih organa u ljudskom telu. Da li ste znali da i pluća mogu da sadrže vazduh?

Zdravlje 06.07.2019 | 14:01
Aparat za disanje
Ljudi koji imaju problem sa disanjem, itekako znaju koliko su pluća važna. Zovemo ih aparatom za disanje, a bez njih nema života. Odrasla osoba napravi od 12 do 16 udisaja u minuti.

Pluća se nalaze u grudnoj duplji. Sastavljena su od dva krila, a plućna maramica ih obavija. Možda zvuči čudno, ali i pluća nekada sadrže vazduh. Tada govorimo o pneumotoraksu.

„Pneumotoraks je pucanje maramica koje se sastoji iz dva sloja koja obavijaju pluća i one su jako bitne, jer kada dišemo prave negativan pritisak. Nekada kada imamo teškoće u disanju ili imamo urođeni poremećaj na plućima, bulozna pluća, onda dolazi do tog prskanja i oslobađanja vazduha koji napuni te dve maramice, proširi taj prostor i pluća kao plućni parenhim, budu stisnuta“, istakla je doktorka Snežana Rsovac, pulmolog Dečije klinike u Tiršovoj.

A kada su pluća stisnuta, otežano dišemo.

„Tada se to ogleda u nemogućnosti normalnog disanja, kod dece i odraslih koji imaju pneumotoraks, otežano dišu, najčešće osećaju gušenje“, napominje doktorka.

Kada se jave ovi simptomi, važno je da ih ne ignorišete i da potražite pomoć lekara. Od pulmologa, preko radiologa do grudnog hirurga.

„Lako se dijagnostikuje, metod izbora je skener. Klasičan retngen katkad može da previdi odnosno ne može da prikaže idelano spontane pneumotoraks ili zbog povrede..Tada se pacijent upućuje u Institut za plućne boelsti, kako bi seto saniralo“, napomenuo je prof. dr Gradimir Dragutinović, radiolog.

Nemojte da vas ova dijagnoza uplaši, jer i za nju ima leka. Leči se hirurški, drenira se višak vazduha.

Kad sve ovo završite, a planirate odmor, konsultujte pulmologa. On će vam reći šta morate da izbegavate.

 „Preporučuje se da se vodi računa o visini na kojoj se leti, let avionom predstvalja na neki način rizik za ove pacijenta, zavisi od obima pneumotoraksa. Kada govorimo o ronjenju, tu postoji zabrana“, zaključila je doktorka Snežana Rsovac, pulmolog Dečije klinike u Tiršovoj.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar