Помен за 3.500 Срба из Подриња

Сутра ће у Братунцу бити обиљежена централна комеморација поводом годишњице страдања око 3500 Срба у Средњем Подрињу, убијених током рата од 1992 - 1995. године.

Република Српска 05.07.2019 | 23:07
Помен за 3.500 Срба из Подриња
Сјећање на жртве биће обиљежено на гробљу, служењем парастоса и полагањем цвијећа, док ће на градском тргу бити обраћање званичника. Истовремено, данас је у Братунцу обиљежена годишњица страдања Срба у селу Загони, а у Сребреници годишњица од напада на село Крњићи.

Нема српског села у околини Сребренице и Братунца које није попаљено, гдје војничка чизма тзв. Армије Републике БиХ није покушала да затре траг свему што је српско. Ни село Загони нису заобиђени.. Ово небрањено село су запалили, притом убивши 14 мјештана. Татомиру Гвозденовићу убили су сестру Раду.

- Било је мирно. Народ је био на њивама и купили смо сијено када је око 15.00 часова запуцало и зачула се урнебесна галама и повици "Алаху егбер" и "кољи живе". Упали су у село и све су убијали и уништавали, а убијенима су тврдим предметима разбијали главе - испричао је Гвозденовић.

Многи Срби су убијани и у сребреничким логорима. Милка Ковачић још трага за посмртним остацима свога супруга.

- Мој муж је заробљен и био је изложен тортури у злогласном логору "пилићарник" у Горњим Поточарима код Сребренице за што постоје свједоци. Према информацијама које сам добила из више извора, убијен је у дворишту Азема Аџовића у којој је била команда локалне муслиманске јединице. О свему постоје докази, али се не зна гдје су његови посмртни остаци - каже Милка Ковачић, која је и предсједница Удружења за тражење несталих Братунца и Сребренице. 

Оружане муслиманске формације из Сребренице убиле су укупно 43 дјеце. Да ли ће ико бити одговоран за убиство труднице Љиљане у Горњим Магашићима код Сребренице?

Да ли има правде за Љубинку Гајић, мајку петогодишњег дјечака кога је граната испаљена из Сребренице убила на балкону у стану? Да ли ће икада ико одговарати за овај злочин или за злочин у Бјеловцу гдје су Славки Матић убијене двије кћери?

Сутра ће у Братунцу бити обиљежена централна комеморација и парастос за више од 3.000 убијених Срба у Подрињу.

Предсједница Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић каже да о стравичним злочинима такозване Армије БиХ најбоље свједочи злочин почињен над цивилима који су радили на њивама у Загонима.

- То потврђују чињенице да су на данашњи дан убијени петогодишњи Владимир Гајић и Мара Божић која је имала 90 година. Злочин над Србима у Загонима, као и сви остали почињени у српским селима овог краја, потврђују јасну намјеру такозване Армије БиХ да почини геноцид над српским народом јер су убијали све што је српско не остављајући живе ни дјецу ни старце - наводи Филиповићева.

Програм обиљежавања почиње у 11 часова на градском гробљу, служењем парастоса и полагањам вијенаца, након чега ће на градском тргу бити уприличен пригодан духовни програм и обраћање званичника.

РТРС

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Заре

05.07.2019 23:36

3500 НЕВИНО убијених срба у околини Сребренице до тог фамозног јула '95. Нико о њима ни ријеч али зато о покојницима муслиманима који су погинули у борби и онима који су умрли у дубокој старости... Сад се прави вашар, на жалост. Свим невиним жртвама (Србима, Муслиманима...) лака земља. Ми који смо носили пушку, знали смо да се не можемо сви вратити кући живи. Неко претекао а неко погинуо... слава им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узалуд погинули

06.07.2019 06:39

Тако је. Све досадашње власти су криве, што се оволиким погибијама није дало адекватно поштовање,? Зашто се злочинци нису пресудили, зашто су углавном млади људи, кад се данас погледа гдје смо, улудо дали своје животе??? Зашто се потомци убијених масовно исељавају, зашто се демобилисани борци до краја газе? Зашто су републички Борс и остале борачке пуни папака, издајица и проданих душа, зашто нас дезертери и већински неписмени "елиташи" до краја понижавају? Ове кости неће бити никад мирне, док је бесконачно отворених питања, јер су поштени и родољуби дали животе, а ми никад прогледати...

Name

Ре заре

06.07.2019 08:44

Нека им је покој души. Али не изврши чињенице и не лажи те. 2700 је погинуло од тога 2300 војника статистички подаци РС. Јука

Name

ре Јука

06.07.2019 11:04

Ма ајде!? Ко каже? Што прије прихватиш да су Насерове хорде злочинци који су и псе убијали српских власника прије ћеш доћи памети

Name

Биби

06.07.2019 05:23

Колико од те 3500 су били цивили ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.07.2019 06:34

Ретро?!

Name

Ре блбк

06.07.2019 09:18

70%. Отидји па погледај на споменику ако знаш цитат.ми нисмо ко ви да терористе који су убијали па ликвидирани сматрате жртвама Колико сте довезли са страна, колико је погинули до 95..Мустафиц вам је рекао отворено колико сте се измедју себе поубијали у Сребрениц и.

Name

куку нама са нама

06.07.2019 06:34

Цувена Влада РС,која је издала Мунири списак од 20000 тисуца Срба,сад помјера стварне датуме,сто даље од 11.јула,како се не би бацала сјена на Потоцаре...е мој слијепи народе,звани срби,али бас мали срби

ОДГОВОРИТЕ