Pomen za 3.500 Srba iz Podrinja

Sutra će u Bratuncu biti obilježena centralna komemoracija povodom godišnjice stradanja oko 3500 Srba u Srednjem Podrinju, ubijenih tokom rata od 1992 - 1995. godine.

Republika Srpska 05.07.2019 | 23:07
Pomen za 3.500 Srba iz Podrinja
Sjećanje na žrtve biće obilježeno na groblju, služenjem parastosa i polaganjem cvijeća, dok će na gradskom trgu biti obraćanje zvaničnika. Istovremeno, danas je u Bratuncu obilježena godišnjica stradanja Srba u selu Zagoni, a u Srebrenici godišnjica od napada na selo Krnjići.

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije popaljeno, gdje vojnička čizma tzv. Armije Republike BiH nije pokušala da zatre trag svemu što je srpsko. Ni selo Zagoni nisu zaobiđeni.. Ovo nebranjeno selo su zapalili, pritom ubivši 14 mještana. Tatomiru Gvozdenoviću ubili su sestru Radu.

- Bilo je mirno. Narod je bio na njivama i kupili smo sijeno kada je oko 15.00 časova zapucalo i začula se urnebesna galama i povici "Alahu egber" i "kolji žive". Upali su u selo i sve su ubijali i uništavali, a ubijenima su tvrdim predmetima razbijali glave - ispričao je Gvozdenović.

Mnogi Srbi su ubijani i u srebreničkim logorima. Milka Kovačić još traga za posmrtnim ostacima svoga supruga.

- Moj muž je zarobljen i bio je izložen torturi u zloglasnom logoru "pilićarnik" u Gornjim Potočarima kod Srebrenice za što postoje svjedoci. Prema informacijama koje sam dobila iz više izvora, ubijen je u dvorištu Azema Adžovića u kojoj je bila komanda lokalne muslimanske jedinice. O svemu postoje dokazi, ali se ne zna gdje su njegovi posmrtni ostaci - kaže Milka Kovačić, koja je i predsjednica Udruženja za traženje nestalih Bratunca i Srebrenice. 

Oružane muslimanske formacije iz Srebrenice ubile su ukupno 43 djece. Da li će iko biti odgovoran za ubistvo trudnice Ljiljane u Gornjim Magašićima kod Srebrenice?

Da li ima pravde za Ljubinku Gajić, majku petogodišnjeg dječaka koga je granata ispaljena iz Srebrenice ubila na balkonu u stanu? Da li će ikada iko odgovarati za ovaj zločin ili za zločin u Bjelovcu gdje su Slavki Matić ubijene dvije kćeri?

Sutra će u Bratuncu biti obilježena centralna komemoracija i parastos za više od 3.000 ubijenih Srba u Podrinju.

Predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović kaže da o stravičnim zločinima takozvane Armije BiH najbolje svjedoči zločin počinjen nad civilima koji su radili na njivama u Zagonima.

- To potvrđuju činjenice da su na današnji dan ubijeni petogodišnji Vladimir Gajić i Mara Božić koja je imala 90 godina. Zločin nad Srbima u Zagonima, kao i svi ostali počinjeni u srpskim selima ovog kraja, potvrđuju jasnu namjeru takozvane Armije BiH da počini genocid nad srpskim narodom jer su ubijali sve što je srpsko ne ostavljajući žive ni djecu ni starce - navodi Filipovićeva.

Program obilježavanja počinje u 11 časova na gradskom groblju, služenjem parastosa i polaganjam vijenaca, nakon čega će na gradskom trgu biti upriličen prigodan duhovni program i obraćanje zvaničnika.

RTRS

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zare

06.07.2019 01:36

3500 NEVINO ubijenih srba u okolini Srebrenice do tog famoznog jula '95. Niko o njima ni riječ ali zato o pokojnicima muslimanima koji su poginuli u borbi i onima koji su umrli u dubokoj starosti... Sad se pravi vašar, na žalost. Svim nevinim žrtvama (Srbima, Muslimanima...) laka zemlja. Mi koji smo nosili pušku, znali smo da se ne možemo svi vratiti kući živi. Neko pretekao a neko poginuo... slava im.

ODGOVORITE
Name

Uzalud poginuli

06.07.2019 08:39

Tako je. Sve dosadašnje vlasti su krive, što se ovolikim pogibijama nije dalo adekvatno poštovanje,? Zašto se zločinci nisu presudili, zašto su uglavnom mladi ljudi, kad se danas pogleda gdje smo, uludo dali svoje živote??? Zašto se potomci ubijenih masovno iseljavaju, zašto se demobilisani borci do kraja gaze? Zašto su republički Bors i ostale boračke puni papaka, izdajica i prodanih duša, zašto nas dezerteri i većinski nepismeni "elitaši" do kraja ponižavaju? Ove kosti neće biti nikad mirne, dok je beskonačno otvorenih pitanja, jer su pošteni i rodoljubi dali živote, a mi nikad progledati...

Name

Re zare

06.07.2019 10:44

Neka im je pokoj duši. Ali ne izvrši činjenice i ne laži te. 2700 je poginulo od toga 2300 vojnika statistički podaci RS. Juka

Name

re Juka

06.07.2019 13:04

Ma ajde!? Ko kaže? Što prije prihvatiš da su Naserove horde zločinci koji su i pse ubijali srpskih vlasnika prije ćeš doći pameti

Name

Bibi

06.07.2019 07:23

Koliko od te 3500 su bili civili ???

ODGOVORITE
Name

re

06.07.2019 08:34

Retro?!

Name

Re blbk

06.07.2019 11:18

70%. Otidji pa pogledaj na spomeniku ako znaš citat.mi nismo ko vi da teroriste koji su ubijali pa likvidirani smatrate žrtvama Koliko ste dovezli sa strana, koliko je poginuli do 95..Mustafic vam je rekao otvoreno koliko ste se izmedju sebe poubijali u Srebrenic i.

Name

kuku nama sa nama

06.07.2019 08:34

Cuvena Vlada RS,koja je izdala Muniri spisak od 20000 tisuca Srba,sad pomjera stvarne datume,sto dalje od 11.jula,kako se ne bi bacala sjena na Potocare...e moj slijepi narode,zvani srbi,ali bas mali srbi

ODGOVORITE