Крили, а могли избјећи банкрот

Врховни суд Републике Српске потврдио: Агенција за банкарство РС незаконито крије податке о пословању Банке Српске.

Република Српска 05.07.2019 | 21:13
Крили, а могли избјећи банкрот
Врховни суд РС наводи да је благовремено објављивање података можда могло подстаћи Агенцију да на вријеме открије незаконитости у пословању банака и тиме спријечи њихово пропадање, како у случају Банке Српске, тако и у случајевима Бобар Банке и Балкан инвестмент банке.

Да нису скривани подаци о пословању Банке Српске можда би се на вријеме открили пропусти у раду Агенције за банкарство РС и спријечио банкрот, стоји у пресуди Врховног суда Републике Српске. Регулатор није имао право скривати ове информације од јавности позивајући се на пословну тајну без икаквих аргумената, закључује Врховни суд, који је наложио Агенцији да на захтјев Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) одмах достави податке јавности.

Суд наводи да је благовремено објављивање података можда могло подстаћи Агенцију да на вријеме открије незаконитости у пословању банака и тиме спријечи њихово пропадање, како у случају Банке Српске, тако и у случајевима Бобар Банке и Балкан инвестмент банке.

ТИ БиХ је још 2015. године тражио од Агенције достављање независних ревизорских извјештаја Банке Српске за 2013. и 2014. годину, као и податке о мјерама које је Агенција предузела да отклони неправилности у њиховом раду. Из тих података било би видљиво да ли је благовремено и у складу са законом вршена контрола, да ли су услови за увођење привремене управе били испуњени раније, и да ли се тиме могла спријечити већа штета.

Суд закључује да Агенција није спровела тест јавног интереса када је одлучила ове податке сакрити од јавности. Подаци до данас нису објављени, а Банка Српске је још 2016. отишла у ликвидацију. Занимљиво је да је на исти начин Агенција поступала и у случају Бобар Банке скривајући извјештаје и информације о раду привремене управе, иако је ТИ БиХ до данас добио више судских пресуда у којима је потврђено да се ове информације незаконито држе у тајности.

ТИ БиХ је од почетка инсистирао на одговорности Агенције за банкарство РС као регулаторног тијела које има широка овлашћења, а Врховни суд РС сада је и потврдио да је правовремена подјела информација можда могла помоћи да се превентивно дјелује. Због пропасти банака у Републици Српској изгубљене су стотине милиона марака, прије свега пореских обвезника и јавних предузећа, а због сумње на неправилности у раду Агенције подигнута је оптужница против бивше директорице Славице Ињац.

(СБ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Вупер

05.07.2019 19:24

Ја незнам ста се ви буните. Народ је то хтео и свим срцем је гласао за то и такво стање. А уставни суд сад као како би било да је било. Сад висе то није вазно ниста се висе неможе уцинити, и сад они као и ви могло се несто урадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2019 19:51

Никад није касно да се процесуирају одговорни. У сваком случају, барем је тај сектор преузела држава, па се више неће поновити.

Name

Ре Вупер

05.07.2019 20:53

Извори су покрадени. Не само ови. Баја је досао на тенку, једино тако це отици. Е сад, коме се бори нек се бори, коме се бјези нека бјези, а коме се склања у страну нек се склони

Name

Ре "Ре" РАСПУЦХИН

06.07.2019 05:44

Чуј то! Држава! Која држава? Преузео је режим на челу са "великим бајом". Једино ако њих сматрате "државом"? И како се неће поновити? Само идиот не види да ће се ово једног дана сасути као кула од пијеска. Или можда карата , исто му дође. Овај "закључак" је само покушај судства да се извуче од свог дијела одговорности.

Name

Даре

06.07.2019 06:15

Није народ гласао,то треба једном пресјеци и не говорити народ је гласао . Јасно је потврдјено да су избори намјестени и покрадени и ако се ниста не промјени у техници избора као сто је скенирање нпр. ови це вјецно владати. Знаци да воља бираца не постоји. Па јел ви стварно мислите да је Стевандицева странка могла добити иста гласова редовним путем,дај немојте помисљати на то. Убацивање листова це се наставити док год не уведу скенирање,засто неце да уведу скенирање па управо због тога јер ови на власти тренутно знају да је то крај владавине. Па јел стварно мислите да је Заљка Цвијановиц побједила Вукоту Говедарицу.Управо власт иде на то да се све заборави и иде даљеи да се висе не спомињу избори до нових избора и онда се казе да нема времена за уводјење нових ствари у сами изборни процес итд. Тако да це фукаре владати дуго, небитно која странка јер фукара има има свугдје.

Name

мене занима

06.07.2019 08:20

ГДЈЕ СУ ПАРЕ....КО ЈЕ ПОКРАО СИЛНЕ МИЛИОНЕ...ГДЈЕ СУ И НА ЧИЈИМ РАЧУНИМА СУ ЗАВРШИЛЕ ПАРЕ,,,?? ШТА РАДЕ СУДОВИ, ТУЖИЛАШТВА..??

Name

Младјан

06.07.2019 08:38

у затвор једе кад осудите узмете покрадено проневјерено неце више пасти напамет ником да тако ради опе је власт крива шњегота је био реалан а власти није одговарало реано стање и смјенише шњеготу да могу красти и лажне извјештаје писати.

Name

Вупер

05.07.2019 19:24

Ја незнам ста се ви буните. Народ је то хтео и свим срцем је гласао за то и такво стање. А уставни суд сад као како би било да је било. Сад висе то није вазно ниста се висе неможе уцинити, и сад они као и ви могло се несто урадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2019 23:56

Па наравно, зивјео криминал, зивјеле убице и криминалци.....

Name

Зока

05.07.2019 19:30

Агенција то више не ради, јел тако? Тако је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

05.07.2019 19:34

Тако сад крију за Павловић банку

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....

06.07.2019 07:51

Гласали сте, сад гледајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

06.07.2019 07:57

Шта ту има да се открива, они та раде заједнички, то се господо из Суда зове "удружени злочиначки плодухват".

ОДГОВОРИТЕ