Krili, a mogli izbjeći bankrot

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio: Agencija za bankarstvo RS nezakonito krije podatke o poslovanju Banke Srpske.

Republika Srpska 05.07.2019 | 21:13
Krili, a mogli izbjeći bankrot
Vrhovni sud RS navodi da je blagovremeno objavljivanje podataka možda moglo podstaći Agenciju da na vrijeme otkrije nezakonitosti u poslovanju banaka i time spriječi njihovo propadanje, kako u slučaju Banke Srpske, tako i u slučajevima Bobar Banke i Balkan investment banke.

Da nisu skrivani podaci o poslovanju Banke Srpske možda bi se na vrijeme otkrili propusti u radu Agencije za bankarstvo RS i spriječio bankrot, stoji u presudi Vrhovnog suda Republike Srpske. Regulator nije imao pravo skrivati ove informacije od javnosti pozivajući se na poslovnu tajnu bez ikakvih argumenata, zaključuje Vrhovni sud, koji je naložio Agenciji da na zahtjev Transparency International u BiH (TI BiH) odmah dostavi podatke javnosti.

Sud navodi da je blagovremeno objavljivanje podataka možda moglo podstaći Agenciju da na vrijeme otkrije nezakonitosti u poslovanju banaka i time spriječi njihovo propadanje, kako u slučaju Banke Srpske, tako i u slučajevima Bobar Banke i Balkan investment banke.

TI BiH je još 2015. godine tražio od Agencije dostavljanje nezavisnih revizorskih izvještaja Banke Srpske za 2013. i 2014. godinu, kao i podatke o mjerama koje je Agencija preduzela da otkloni nepravilnosti u njihovom radu. Iz tih podataka bilo bi vidljivo da li je blagovremeno i u skladu sa zakonom vršena kontrola, da li su uslovi za uvođenje privremene uprave bili ispunjeni ranije, i da li se time mogla spriječiti veća šteta.

Sud zaključuje da Agencija nije sprovela test javnog interesa kada je odlučila ove podatke sakriti od javnosti. Podaci do danas nisu objavljeni, a Banka Srpske je još 2016. otišla u likvidaciju. Zanimljivo je da je na isti način Agencija postupala i u slučaju Bobar Banke skrivajući izvještaje i informacije o radu privremene uprave, iako je TI BiH do danas dobio više sudskih presuda u kojima je potvrđeno da se ove informacije nezakonito drže u tajnosti.

TI BiH je od početka insistirao na odgovornosti Agencije za bankarstvo RS kao regulatornog tijela koje ima široka ovlašćenja, a Vrhovni sud RS sada je i potvrdio da je pravovremena podjela informacija možda mogla pomoći da se preventivno djeluje. Zbog propasti banaka u Republici Srpskoj izgubljene su stotine miliona maraka, prije svega poreskih obveznika i javnih preduzeća, a zbog sumnje na nepravilnosti u radu Agencije podignuta je optužnica protiv bivše direktorice Slavice Injac.

(SB)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Vuper

05.07.2019 21:24

Ja neznam sta se vi bunite. Narod je to hteo i svim srcem je glasao za to i takvo stanje. A ustavni sud sad kao kako bi bilo da je bilo. Sad vise to nije vazno nista se vise nemože uciniti, i sad oni kao i vi moglo se nesto uraditi

ODGOVORITE
Name

Re

05.07.2019 21:51

Nikad nije kasno da se procesuiraju odgovorni. U svakom slučaju, barem je taj sektor preuzela država, pa se više neće ponoviti.

Name

Re Vuper

05.07.2019 22:53

Izvori su pokradeni. Ne samo ovi. Baja je dosao na tenku, jedino tako ce otici. E sad, kome se bori nek se bori, kome se bjezi neka bjezi, a kome se sklanja u stranu nek se skloni

Name

Re "Re" RASPUCHIN

06.07.2019 07:44

Чуј то! Држава! Која држава? Преузео је режим на челу са "великим бајом". Једино ако њих сматрате "државом"? И како се неће поновити? Само идиот не види да ће се ово једног дана сасути као кула од пијеска. Или можда карата , исто му дође. Овај "закључак" је само покушај судства да се извуче од свог дијела одговорности.

Name

Dare

06.07.2019 08:15

Nije narod glasao,to treba jednom presjeci i ne govoriti narod je glasao . Jasno je potvrdjeno da su izbori namjesteni i pokradeni i ako se nista ne promjeni u tehnici izbora kao sto je skeniranje npr. ovi ce vjecno vladati. Znaci da volja biraca ne postoji. Pa jel vi stvarno mislite da je Stevandiceva stranka mogla dobiti ista glasova redovnim putem,daj nemojte pomisljati na to. Ubacivanje listova ce se nastaviti dok god ne uvedu skeniranje,zasto nece da uvedu skeniranje pa upravo zbog toga jer ovi na vlasti trenutno znaju da je to kraj vladavine. Pa jel stvarno mislite da je Zaljka Cvijanovic pobjedila Vukotu Govedaricu.Upravo vlast ide na to da se sve zaboravi i ide daljei da se vise ne spominju izbori do novih izbora i onda se kaze da nema vremena za uvodjenje novih stvari u sami izborni proces itd. Tako da ce fukare vladati dugo, nebitno koja stranka jer fukara ima ima svugdje.

Name

mene zanima

06.07.2019 10:20

GDJE SU PARE....KO JE POKRAO SILNE MILIONE...GDJE SU I NA ČIJIM RAČUNIMA SU ZAVRŠILE PARE,,,?? ŠTA RADE SUDOVI, TUŽILAŠTVA..??

Name

Mladjan

06.07.2019 10:38

u zatvor jede kad osudite uzmete pokradeno pronevjereno nece više pasti napamet nikom da tako radi ope je vlast kriva šnjegota je bio realan a vlasti nije odgovaralo reano stanje i smjeniše šnjegotu da mogu krasti i lažne izvještaje pisati.

Name

Vuper

05.07.2019 21:24

Ja neznam sta se vi bunite. Narod je to hteo i svim srcem je glasao za to i takvo stanje. A ustavni sud sad kao kako bi bilo da je bilo. Sad vise to nije vazno nista se vise nemože uciniti, i sad oni kao i vi moglo se nesto uraditi

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2019 01:56

Pa naravno, zivjeo kriminal, zivjele ubice i kriminalci.....

Name

Zoka

05.07.2019 21:30

Agencija to više ne radi, jel tako? Tako je.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

05.07.2019 21:34

Tako sad kriju za Pavlović banku

ODGOVORITE
Name

.....

06.07.2019 09:51

Glasali ste, sad gledajte

ODGOVORITE
Name

Logika

06.07.2019 09:57

Šta tu ima da se otkriva, oni ta rade zajednički, to se gospodo iz Suda zove "udruženi zločinački ploduhvat".

ODGOVORITE