Муке миграната: Живот у кампу

Траже спас у Европи, а на том путу једна од станица је и БиХ.

Босна и Херцеговина 05.07.2019 | 18:51
Муке миграната: Живот у кампу
Око 400 до 450 миграната, мушкараца у доби од 20 до 40 година, углавном из Авганистана, Пакистана и Индије, смјештено је у импровизованом кампу у Вучјаку код Бихаћа.



Да им је лако, није, далеко су од града, а у свом пребивалишту немају ниједан тоалет, нити су прикључени на водовод и електромрежу.



Ипак, уз помоћ локалног Црвеног крста успјели су да се организују, јер, веле живјети се мора.



 Тако су у једном шатору организовали импровизовану џамију, гдје се моле. Истини за вољу, на молитви баш и није била нека гужва иако су скоро сви мигранти смјештени у кампу по вјероисповијести муслимани. 



Много више пажње привлачи импровизована продавница и фаст фуд, који је на пољани испред свог шатора “отворио” Тарек Мансар из Пакистана.

Тарек је у својој радњи и шеф и мастершеф, а прирема укусну парату, традиционално индијско- пакистанско јело, слично нашим палачинкама или мексичкој тортиљи. Пуни их црвеним сосом од поврћа и продаје за марку по комаду.





Док се једни моле, а други једу већина становника кампа се купа. Комуналци им редовно довозе цистерне с водом, а Црвени крст сапуне и пешкире, тако да је купање на јулској врелини ипак главна занимација у кампу.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Баки

05.07.2019 17:26

Тески си услови то је истина а ста ти људи оцекују досли су без било каквог документа и разбациле се у бихацу ко да је то њихов град то висе неце проци у бихацу....ако миле мало памет има нек затвори границу у томе морамо бити на истој страни мозе он нама трпати мигранте али кад тад то це се њему одбити од главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

05.07.2019 18:54

Зашто долазе мигранти из пакистана и авганистана из држава које нису захваћени ратом, Зашто неиду у арабију онису богати И имају исти језик и писмо, Турска их прима код себе онда их авионима допремају до сарајева и баки их шаље према западу, бацају Документе јел међу њима има терориста.

Name

Будала као и ти

05.07.2019 19:02

Штета што нису у бољем дијелу БиХ,тамо је тако сјајно да им никада не би пало на памет да иду било гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опрез

05.07.2019 20:35

Хуманост је потребна, али колико је њих сто су убијали недузне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

То су само проблеми

05.07.2019 20:36

Кад сам био у Келну просли мјесец видио сам Косово Које це букнути брзо.

ОДГОВОРИТЕ