Muke migranata: Život u kampu

Traže spas u Evropi, a na tom putu jedna od stanica je i BiH.

Bosna i Hercegovina 05.07.2019 | 18:51
Muke migranata: Život u kampu
Oko 400 do 450 migranata, muškaraca u dobi od 20 do 40 godina, uglavnom iz Avganistana, Pakistana i Indije, smješteno je u improvizovanom kampu u Vučjaku kod Bihaća.



Da im je lako, nije, daleko su od grada, a u svom prebivalištu nemaju nijedan toalet, niti su priključeni na vodovod i elektromrežu.



Ipak, uz pomoć lokalnog Crvenog krsta uspjeli su da se organizuju, jer, vele živjeti se mora.



 Tako su u jednom šatoru organizovali improvizovanu džamiju, gdje se mole. Istini za volju, na molitvi baš i nije bila neka gužva iako su skoro svi migranti smješteni u kampu po vjeroispovijesti muslimani. 



Mnogo više pažnje privlači improvizovana prodavnica i fast fud, koji je na poljani ispred svog šatora “otvorio” Tarek Mansar iz Pakistana.

Tarek je u svojoj radnji i šef i masteršef, a prirema ukusnu paratu, tradicionalno indijsko- pakistansko jelo, slično našim palačinkama ili meksičkoj tortilji. Puni ih crvenim sosom od povrća i prodaje za marku po komadu.





Dok se jedni mole, a drugi jedu većina stanovnika kampa se kupa. Komunalci im redovno dovoze cisterne s vodom, a Crveni krst sapune i peškire, tako da je kupanje na julskoj vrelini ipak glavna zanimacija u kampu.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Baki

05.07.2019 17:26

Teski si uslovi to je istina a sta ti ljudi ocekuju dosli su bez bilo kakvog dokumenta i razbacile se u bihacu ko da je to njihov grad to vise nece proci u bihacu....ako mile malo pamet ima nek zatvori granicu u tome moramo biti na istoj strani moze on nama trpati migrante ali kad tad to ce se njemu odbiti od glavu

ODGOVORITE
Name

Dora.

05.07.2019 18:54

Zašto dolaze migranti iz pakistana i avganistana iz država koje nisu zahvaćeni ratom, Zašto neidu u arabiju onisu bogati I imaju isti jezik i pismo, Turska ih prima kod sebe onda ih avionima dopremaju do sarajeva i baki ih šalje prema zapadu, bacaju Dokumente jel među njima ima terorista.

Name

Budala kao i ti

05.07.2019 19:02

Šteta što nisu u boljem dijelu BiH,tamo je tako sjajno da im nikada ne bi palo na pamet da idu bilo gdje.

ODGOVORITE
Name

Oprez

05.07.2019 20:35

Humanost je potrebna, ali koliko je njih sto su ubijali neduzne?

ODGOVORITE
Name

To su samo problemi

05.07.2019 20:36

Kad sam bio u Kelnu prosli mjesec vidio sam Kosovo Koje ce buknuti brzo.

ODGOVORITE