Драстичан пад индустрије Српске

Индустријска производња у Републици Српској већ седам мјесеци заредом је у паду, а само у мају ове године евидентиран је минус од чак 18,2 одсто у односу на исти период прошле године. Економисти упозоравају да би, ако се пад настави, могло бити утицаја и на запосленост.

Република Српска 05.07.2019 | 23:03
Драстичан пад индустрије Српске
Затворена Фабрика дувана у Бањалуци, хаварија и ремонт Рафинерије нафте у Броду и смањена производња електричне енергије су три главна разлога због чега је индустрија у Српској у застоју. Све је мање наруџби за производњу и извоз са тржишта Европске уније што додатно доприноси лошем стање. Зато су прије неколико дана представници републичке Привредне коморе имали састанак са премијером и министрима у циљу хитног тражења рјешења.

„Ми смо добили информацију да је Влада и прије тог разматрала те показатеље јер су свима доступни и да тражи показатеље и да тражи начин како и на који начин да реагује. Ми морамо тражити начини да се повлаче неки ургентни потези како би смо колико толико некакав добар прихватљив резултат пословне активности до краја године“, каже Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе РС.

Лошем стању у индустријској производњи допринијело је и смањење производње у Рафинерији уља у Броду што има директне утицаје на привреду. На тај начин, пада и профит, али се губе и радна мјеста. Једно од рјешења би било да се смањи оптерећење рада кроз снижавање пореза и доприноса на 50%.

„Ситуација налаже хитне мјере како би се обезбиједило да људи остану јер без људи нема производње. У овом случају ја сам сигуран да спуштање оптерећења спречава вађење црног новца из фирми плаћање у ковертама о чему говори синдикат мислим да се мора поједноставити метод смањивања оптерећења на исплаћене плате јер то је једини метод да сачувамо раднике“, сматра Зоран Павловић, економиста.

Додатни проблем је и то што је неподобнима онемогућено да раде без уплитања политике, што је и Рафинерију нафте довело до ситуације да се сви погони затворе, упозоравају економисти. Поставља се питање, зашто се раније није тај проблем рјешавао и зашто се то прогласило успјешном приватизацијом.

„Зашто је акумулисани дуг Рафинерије 2 милијарде марака па ћемо ми сад причати о индустријском паду. Да постоји финална прерада, да постоји заиста јака индустрија у РС не би се то тако осјетило енергенти би се набавили како се набаве јер рафинерија је увозила сирову нафту прерађивала и не може да чини за читаву индустрију толико важан сегмент“, истиче Светлана Ценић, економиста.

Производња електричне енергије била је на почетку године мања због лоше хидролошке ситуације, а послије је додатно смањена због умањеног рада Хидроелектране на Требишњици и због вишемјесечног капиталног ремонта РИТЕ Гацко. Пад производње забиљежен је у и у области вађења руде и камена и прерађивачкој индустрији.



БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Миле

05.07.2019 15:23

И ста сад па ниста зивот иде даље кога брига за производњу има Кредита це да се презиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

05.07.2019 19:16

Били су Хан и Вигемарк, кажу да напредујемо ка ЕУ. Они ће помоћи у реформама. Судство не процесуира криминал и корупцију, као да је све ОК. Народ гласа или не гласа, увијек исти владају. Радно способни одлазе, а власт се хвали како се смањује незапосленост. Пензионери се злопате док не умру. Загадјена вода, ваздух, земља. Фактички за 113% боље него било гдје друго. Ко преживи причаће...поздрав из ЕУ.

Name

Дадо

07.07.2019 16:25

Среца па ови Из федерације купују од нас из РС. Кад би само мјесец дана обуставили куповину И плацање према нама ми би сви пропали.

Name

МД

05.07.2019 17:28

Не вјерујем. Предсједница каже да ми крупним корацима корачамо у будућност. Логично је да идемо у будућност, али какву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

05.07.2019 19:30

113 % !!

Name

Искрено

05.07.2019 18:01

Рузно сто морам ово реци,док радимо по федерацији са платом која је за Српску енормно велика нама је лијепо..ипак они грабе све висе,не праве непријатеље гдје их нема...сви до једног у звјезде дизу насе Саровица,Мектица,Пандуревицку..све супротно од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСТ

05.07.2019 19:24

КАКАВ ПАД ПРОИЗВОДЊЕ? ОВИ СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ МИНИМИЗИРАЈУ,, ПРОИНТЕР,,,, АГАПЕ,, ФК,, БОРАЦ,,,, ХЕЛИКОПТЕТЕРСКИ СЕРВИС,, ПАВЛОВИЋ БАНКА,, ,, РАШИД СЕРДАРЕВ,,. СВЕ КРИМИНАЛНО ЈЕ У ПОРАСТУ.

Name

Јоја

05.07.2019 18:29

Производња је пропала пре 30 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

06.07.2019 10:09

Кажу на РТРС у да смо процветали а ја не подносим цвјетање немогу дисат .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.07.2019 11:52

Процвјетала амброзија. :)))