СП: "Орлићи" без полуфинала! Литванија боља!

Србија спасавала "живу главу", па пала у продужетку! Кошаркаши Србије до 19 година доживели су пораз од Литваније резултатом 92:85 у четвртфиналу Светског првенства.  Трифуновић изборио продужетак, али ништа од медаље! Репрезентација Србије поражена је у четвртфиналу У-19 Светског првенства на Криту.  

Кошарка 05.07.2019 | 17:15
СП: "Орлићи" без полуфинала! Литванија боља!
Литванци ставили рампу након продужетка, ништа од полуфинала за младе кошаркаше. Није помогла ни нова феноменална партија Марка Пецарског.

Србија је доживела први неуспех на турниру, после три победе у групи и једне у осмини финала (Кина, Порторико, Француска, Филипини).

"Орлићи" су пали после веома неизвесне завршнице и продужетка, у којем нису имали довољно "горива" да дођу до тријумфа.

Србија остаје на турниру на Криту, где је очекује борба за пласман од 5. до 9. позиције.

Наставља се "пост" српске репрезентације на првенствима света за играче до 19 година.

После узастопних финала и сребрних медаља 2011. и 2013. године (када су поражени од Литваније, односно САД), "орлићи" имају једно девето место, један Мундобаскет за који се нису квалификовали и сада борбу за пласман од петог до осмог места.

Боља од изабраника Александра Бућана у петак у четвртфиналу била је Литванија.

Урош Трифуновић је осам секунди пре краја тројком изборио продужетак, у коме су наши момци направили неколико грешака када се "ломио" исход утакмице и заслужено изгубили.

Србија - Литванија 85:92 (20:28, 19:11, 21:22, 17:16, 8:15)!

Литванци су доминирали у првих 10 и "кусур" минута, када су имали и максималних 11 поена предности (31:20), али су "орлићи" до полувремена потпуно успоставили равнотежу. У другом делу су углавном Литванци водили, а Пецарски, Петрушев и екипа стизали њихово вођство.

Зоран Пауновић је тројком у 37. минуту донео "плус један" (71:70), уследили су два пута лако примљени поени из "пик енд рола", па тројка Луке Церовине за 74:74.

Трифуновић је у драматичној завршници два пута био непрецизан после соло продора, али се у потпуности искупио поменутом тројком.

Ипак, средином продужетка при резултату 81:82, Србија губи две лопте заредом, затим при 83:86 Пауновић узима лош шут и промашује, као и Пецарски при 83:88 и то је крај...

Литванци су много боље отворили меч и већ после прве четвртине имали +8 (28:20).

Током друге деонице Литванија се додатно "одлепила" и имала и +12, али су "орлићи" успели да се врате, надокнаде резултатски минус и на полувреме оду у потпуном егалу.

Србија је успела да коначно дође до предности почетком другог полувремена, али је недуго затим било +6 за противника. Ипак, на крају треће четвртине виђен је нови резултатски егал.

Предност "орлићима" у последњем кварталу донео је Пауновић тројком (71:70), исти играч који је пропустио прилику да новом тројком нокаутира противника.

Ушло се у драматичну завршницу, у којој је +2 Литванцима донео Гедраитис. Трифуновић није успео да изједначи на 32 секунде до краја, а затим је Пецарски начинио фаул.

На срећу по српске кошаркаше, Венскус је погодио само једно слободно бацање, а онда је на сцену ступио нараштај Партизана – Пецарски је ухватио промашај Церовине, а тројку преко руке, за продужетак, погодио Трифуновић!

Литванци су у продужетку поново први преузели иницијативу, али се Србија одбранила и кошем Трифуновића дошла на -1. Ипак, уследило је срљање Пауновића, промашај Пецарског, лоша реакција Петрушева и једна сумњива одлука судија (фаул над Трифуновићем окарактерисан као "спортски), па су Литванци успели да окончају меч у своју корист.

"Орлиће" је предводио Марко Пецарски са 25 поена и 11 скокова. Филип Петрушев је имао 16 поена и 15 скокова, али чак десет изгубљених лопти, док су Зоран Пауновић и Лука Церовина додали 11 односно десет поена.

Код победника истакао се Рокас Јокубаитис са 21 поеном и десет асистенција, а пратили су га Ерикас Венскус са 19 и Клаидас Мертикис са 15 поена.

Штета! Наши млади кошаркаши нису успели да уђу у борбу за медаље на Светском првенству. Данас су на Криту налетели на веома расположене Литванце, који су их надмудрили пре свега знатно сконцентрисанијом игром у нападу и њиховим традиционалним оружјем, шутем са дистанце, успели су да сломе Србију након продужетака, 92:85. Литванци ће се тако у полуфиналу борити против бољег из меча између САД-а и Русије.

Прву четвртину нападачки су добро отвориле и једна и друга репрезентација. Држали су се добро наши репрезентативци у првих пет минута ове деонице, а онда су Литванци направили серију од 8:0 и први пут су се одлепили на осетнију разлику. Покушавали су наши момци преко Филипа Петрушева, Марка Пецарског и УрошаТрифуновића да врате меч у егал, али су Литванци углавном успевали да одбију сваки покушај наше репрезентације. На крају првог квартала имали смо заостатак, 28:20.

Није добро почела ни друга четвртина. Литванци су тројком Клаидаса Метрикиса отишли на двоцифрену разлику, али су онда срећом стали у нападу. Њихову кризу искористила је репрезентација Србије, која је кошевима ЗоранаПауновића и Марка Пецарског вратила себе у живот. Када је Лука Церовина средином ове деонице погодио тројку, литвански селектор је тражио тајмаут. Српски кошаркаши тада су губили са само четири поена разлике, 33:29.

Након тајмаута, Марко Пецарски је приближио Србију на само кош заостатка, али су Литванци узвратили преко Мартинаса Арлаускаса и Роксаса Јокубаититса и врло брзо су поново били на сасвим солидних осам поена предности. Деловало да ћемо у друго полувреме ући са великим резултатским заостатком, али је у последња три минута виђена знатно ангажованија игра у одбрани којом Литванцима нисмо допустили нити један једини поен. Наши су направили серију од 8:0 преко Филипа Петрушева и Марка Пецарског, те на одмор отишли у потпуности поравнати, 39:39.

Марко Пецарски је за прво полувреме убацио невероватних 15 поена за нашу селекцију, док су Литванце предводили Клаидас Метрикис са 12 поена и Рокас Јокубаитис са 10 убачених кошева.

Почетак треће деонице донео нам је изједначену борбу. Први су до водства дошли наши момци, али су Литванци онда везали неколико добрих напада и одлепили се на осам  поена разлике на пет минута до краја четвртине. Неопрезни су наши момци били у одбрани, а у нападу готово ништа није ишло од руке.

А може се рећи да смо се у игру вратили из једног поседа. Шта се ту све издешавало испод коша литванске селекције, тешко да се може објаснити, тек Марко Пецарски, Лука Церовина и Далибор Илић су из одбојке након промашених других слободних бацања долазили до коша, и врло брзо на семафору је писало 53:51. Литванце то није пореметило и брзо су узвратили, па је Александар Бућан морао да затражи тајмаут.

Након минута паузе виђена је конфузна игра и једних и других, па готово два минута није виђен нити један једини поен. Урош Трифуновић је прекинуо ту црну серију, али је Клаидас Метрикис врло брзо узвратио петом тројком из исто толико покуашаја. Овај кошаркаш литванске репрезентације је иначе до краја треће деонице на терену провео само шест минута, а опет, то га није омело да буде без грешке са дистанце. Није ни Србија била без одговора, Марко Пецарски је узвратио тројком са око девет метара у последњем нападу, па смо пред последњих десет минута губили са само једним поеном разлике, 61:60.

Рафалном паљбом са дистанце, Литванци су отворили и последњу деоницу. Најјаче оружје ове репрезентације радило је без грешке, везали су ривалски кошаркаши две тројке и поново се одлепили на седам поена предности. Није ништа ишло од руке српским кошаркашима у тим тренуцима, па је Бућан покушао да их тргне минутом одмора.

И успео је у тој намери, везали смо четири поена и пред последњих пет минута смо дисали за вратом Литванцима. Далибор Илић је одмах потом довео наше на један поен, па је било јасно да нас у Хераклиону очекује права драма. Зоран Пауновић је потом тројком довео наше у предност, али су Литванци узвратили и пред последња два минута утакмице су водили са три поена разлике. Лука Церовина је новим поготком увео све у егал на минут до краја, али је Гиедраитис врло брзо узвратио, испоставиће се за два, те су Литванци били на прагу победе.

А онда се десио Урош Трифуновић! Након што је тројку промашио Лука Церовина, офанзивни скок покупио је Марко Пецарски који је додао до Трифуновића. Овај се извукао на шут за три и погодио и на осам секунди пред крај било је нерешено. Литванци резултујући напад нису искористили и отишло се у додатних пет минута!

Јако се кренуло и у продужетку. Пауновић је погодио из продора, али је Вилис узвратио тројком. Наши су реализовали и наредни напад, пошто је са линије за слободна бацања био прецизан Урош Трифуновић. Литванци су ипак од тада преузели предност и минимално водили. На минут и по пред крај било је 84:83 и било је јасно да нас поново очекује велика драма. Литванци су у последњем минуту ипак били нешто сконцентрисанији, па су након пенал завршнице успели да дођу до тријумфа и ићи ће на бољег из дуела између САД-а и Русије.

Најефикаснији у редовима наше репрезентације био је Марко Пецарски са 25 поена. Он је на овом сусрету дошао до дабл-дабл учинка, пошто је ухватио 11 скокова. Дабл-дабл је остварио и Филип Петрушев, који је сакупио 16 поена и 15 ухваћених лопти. Урош Трифуновић је такође био одличан са 16 поена. Код Литванаца, предњачили су Рокас Јокубаитис са 21 поеном, Ерикас Венскус са 19 поена и Клаидас Метрикис са 15 поена.

ЛИТВАНИЈА - СРБИЈА 92:85
Арена: "Дио Аоракиа", Хераклион, Грчка
Судије: Јохан Росо (Француска), Фердинанд Пасквал (Филипини), Георгијос Пурсанидис (Грчка)
Гледалаца: 250

Литванија: Бергаудас, Гиедраитис 6, Јокубаитис 21, Венскус 19, Вилис 11, Арлаускас 8, Јарумбаускас 9, Метрикис 15, Минеикис, Раманаускас, Урбонавичијус 3, Ваиткус 0

Србија: Церовина 10, Ћубић, Исламовић, Пецарски 25, Трифуновић 16, Грбовић, Илић 7, Кузмановић, Мићовић, Пауновић 11, Петрушев 16, Васиљевић

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: ФИБА Wорлд Цуп - У19

Коментари / 0

Оставите коментар