SP: "Orlići" bez polufinala! Litvanija bolja!

Srbija spasavala "živu glavu", pa pala u produžetku! Košarkaši Srbije do 19 godina doživeli su poraz od Litvanije rezultatom 92:85 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.  Trifunović izborio produžetak, ali ništa od medalje! Reprezentacija Srbije poražena je u četvrtfinalu U-19 Svetskog prvenstva na Kritu.  

Košarka 05.07.2019 | 17:15
SP: "Orlići" bez polufinala! Litvanija bolja!
Litvanci stavili rampu nakon produžetka, ništa od polufinala za mlade košarkaše. Nije pomogla ni nova fenomenalna partija Marka Pecarskog.

Srbija je doživela prvi neuspeh na turniru, posle tri pobede u grupi i jedne u osmini finala (Kina, Portoriko, Francuska, Filipini).

"Orlići" su pali posle veoma neizvesne završnice i produžetka, u kojem nisu imali dovoljno "goriva" da dođu do trijumfa.

Srbija ostaje na turniru na Kritu, gde je očekuje borba za plasman od 5. do 9. pozicije.

Nastavlja se "post" srpske reprezentacije na prvenstvima sveta za igrače do 19 godina.

Posle uzastopnih finala i srebrnih medalja 2011. i 2013. godine (kada su poraženi od Litvanije, odnosno SAD), "orlići" imaju jedno deveto mesto, jedan Mundobasket za koji se nisu kvalifikovali i sada borbu za plasman od petog do osmog mesta.

Bolja od izabranika Aleksandra Bućana u petak u četvrtfinalu bila je Litvanija.

Uroš Trifunović je osam sekundi pre kraja trojkom izborio produžetak, u kome su naši momci napravili nekoliko grešaka kada se "lomio" ishod utakmice i zasluženo izgubili.

Srbija - Litvanija 85:92 (20:28, 19:11, 21:22, 17:16, 8:15)!

Litvanci su dominirali u prvih 10 i "kusur" minuta, kada su imali i maksimalnih 11 poena prednosti (31:20), ali su "orlići" do poluvremena potpuno uspostavili ravnotežu. U drugom delu su uglavnom Litvanci vodili, a Pecarski, Petrušev i ekipa stizali njihovo vođstvo.

Zoran Paunović je trojkom u 37. minutu doneo "plus jedan" (71:70), usledili su dva puta lako primljeni poeni iz "pik end rola", pa trojka Luke Cerovine za 74:74.

Trifunović je u dramatičnoj završnici dva puta bio neprecizan posle solo prodora, ali se u potpunosti iskupio pomenutom trojkom.

Ipak, sredinom produžetka pri rezultatu 81:82, Srbija gubi dve lopte zaredom, zatim pri 83:86 Paunović uzima loš šut i promašuje, kao i Pecarski pri 83:88 i to je kraj...

Litvanci su mnogo bolje otvorili meč i već posle prve četvrtine imali +8 (28:20).

Tokom druge deonice Litvanija se dodatno "odlepila" i imala i +12, ali su "orlići" uspeli da se vrate, nadoknade rezultatski minus i na poluvreme odu u potpunom egalu.

Srbija je uspela da konačno dođe do prednosti početkom drugog poluvremena, ali je nedugo zatim bilo +6 za protivnika. Ipak, na kraju treće četvrtine viđen je novi rezultatski egal.

Prednost "orlićima" u poslednjem kvartalu doneo je Paunović trojkom (71:70), isti igrač koji je propustio priliku da novom trojkom nokautira protivnika.

Ušlo se u dramatičnu završnicu, u kojoj je +2 Litvancima doneo Gedraitis. Trifunović nije uspeo da izjednači na 32 sekunde do kraja, a zatim je Pecarski načinio faul.

Na sreću po srpske košarkaše, Venskus je pogodio samo jedno slobodno bacanje, a onda je na scenu stupio naraštaj Partizana – Pecarski je uhvatio promašaj Cerovine, a trojku preko ruke, za produžetak, pogodio Trifunović!

Litvanci su u produžetku ponovo prvi preuzeli inicijativu, ali se Srbija odbranila i košem Trifunovića došla na -1. Ipak, usledilo je srljanje Paunovića, promašaj Pecarskog, loša reakcija Petruševa i jedna sumnjiva odluka sudija (faul nad Trifunovićem okarakterisan kao "sportski), pa su Litvanci uspeli da okončaju meč u svoju korist.

"Orliće" je predvodio Marko Pecarski sa 25 poena i 11 skokova. Filip Petrušev je imao 16 poena i 15 skokova, ali čak deset izgubljenih lopti, dok su Zoran Paunović i Luka Cerovina dodali 11 odnosno deset poena.

Kod pobednika istakao se Rokas Jokubaitis sa 21 poenom i deset asistencija, a pratili su ga Erikas Venskus sa 19 i Klaidas Mertikis sa 15 poena.

Šteta! Naši mladi košarkaši nisu uspeli da uđu u borbu za medalje na Svetskom prvenstvu. Danas su na Kritu naleteli na veoma raspoložene Litvance, koji su ih nadmudrili pre svega znatno skoncentrisanijom igrom u napadu i njihovim tradicionalnim oružjem, šutem sa distance, uspeli su da slome Srbiju nakon produžetaka, 92:85. Litvanci će se tako u polufinalu boriti protiv boljeg iz meča između SAD-a i Rusije.

Prvu četvrtinu napadački su dobro otvorile i jedna i druga reprezentacija. Držali su se dobro naši reprezentativci u prvih pet minuta ove deonice, a onda su Litvanci napravili seriju od 8:0 i prvi put su se odlepili na osetniju razliku. Pokušavali su naši momci preko Filipa Petruševa, Marka Pecarskog i UrošaTrifunovića da vrate meč u egal, ali su Litvanci uglavnom uspevali da odbiju svaki pokušaj naše reprezentacije. Na kraju prvog kvartala imali smo zaostatak, 28:20.

Nije dobro počela ni druga četvrtina. Litvanci su trojkom Klaidasa Metrikisa otišli na dvocifrenu razliku, ali su onda srećom stali u napadu. Njihovu krizu iskoristila je reprezentacija Srbije, koja je koševima ZoranaPaunovića i Marka Pecarskog vratila sebe u život. Kada je Luka Cerovina sredinom ove deonice pogodio trojku, litvanski selektor je tražio tajmaut. Srpski košarkaši tada su gubili sa samo četiri poena razlike, 33:29.

Nakon tajmauta, Marko Pecarski je približio Srbiju na samo koš zaostatka, ali su Litvanci uzvratili preko Martinasa Arlauskasa i Roksasa Jokubaititsa i vrlo brzo su ponovo bili na sasvim solidnih osam poena prednosti. Delovalo da ćemo u drugo poluvreme ući sa velikim rezultatskim zaostatkom, ali je u poslednja tri minuta viđena znatno angažovanija igra u odbrani kojom Litvancima nismo dopustili niti jedan jedini poen. Naši su napravili seriju od 8:0 preko Filipa Petruševa i Marka Pecarskog, te na odmor otišli u potpunosti poravnati, 39:39.

Marko Pecarski je za prvo poluvreme ubacio neverovatnih 15 poena za našu selekciju, dok su Litvance predvodili Klaidas Metrikis sa 12 poena i Rokas Jokubaitis sa 10 ubačenih koševa.

Početak treće deonice doneo nam je izjednačenu borbu. Prvi su do vodstva došli naši momci, ali su Litvanci onda vezali nekoliko dobrih napada i odlepili se na osam  poena razlike na pet minuta do kraja četvrtine. Neoprezni su naši momci bili u odbrani, a u napadu gotovo ništa nije išlo od ruke.

A može se reći da smo se u igru vratili iz jednog poseda. Šta se tu sve izdešavalo ispod koša litvanske selekcije, teško da se može objasniti, tek Marko Pecarski, Luka Cerovina i Dalibor Ilić su iz odbojke nakon promašenih drugih slobodnih bacanja dolazili do koša, i vrlo brzo na semaforu je pisalo 53:51. Litvance to nije poremetilo i brzo su uzvratili, pa je Aleksandar Bućan morao da zatraži tajmaut.

Nakon minuta pauze viđena je konfuzna igra i jednih i drugih, pa gotovo dva minuta nije viđen niti jedan jedini poen. Uroš Trifunović je prekinuo tu crnu seriju, ali je Klaidas Metrikis vrlo brzo uzvratio petom trojkom iz isto toliko pokuašaja. Ovaj košarkaš litvanske reprezentacije je inače do kraja treće deonice na terenu proveo samo šest minuta, a opet, to ga nije omelo da bude bez greške sa distance. Nije ni Srbija bila bez odgovora, Marko Pecarski je uzvratio trojkom sa oko devet metara u poslednjem napadu, pa smo pred poslednjih deset minuta gubili sa samo jednim poenom razlike, 61:60.

Rafalnom paljbom sa distance, Litvanci su otvorili i poslednju deonicu. Najjače oružje ove reprezentacije radilo je bez greške, vezali su rivalski košarkaši dve trojke i ponovo se odlepili na sedam poena prednosti. Nije ništa išlo od ruke srpskim košarkašima u tim trenucima, pa je Bućan pokušao da ih trgne minutom odmora.

I uspeo je u toj nameri, vezali smo četiri poena i pred poslednjih pet minuta smo disali za vratom Litvancima. Dalibor Ilić je odmah potom doveo naše na jedan poen, pa je bilo jasno da nas u Heraklionu očekuje prava drama. Zoran Paunović je potom trojkom doveo naše u prednost, ali su Litvanci uzvratili i pred poslednja dva minuta utakmice su vodili sa tri poena razlike. Luka Cerovina je novim pogotkom uveo sve u egal na minut do kraja, ali je Giedraitis vrlo brzo uzvratio, ispostaviće se za dva, te su Litvanci bili na pragu pobede.

A onda se desio Uroš Trifunović! Nakon što je trojku promašio Luka Cerovina, ofanzivni skok pokupio je Marko Pecarski koji je dodao do Trifunovića. Ovaj se izvukao na šut za tri i pogodio i na osam sekundi pred kraj bilo je nerešeno. Litvanci rezultujući napad nisu iskoristili i otišlo se u dodatnih pet minuta!

Jako se krenulo i u produžetku. Paunović je pogodio iz prodora, ali je Vilis uzvratio trojkom. Naši su realizovali i naredni napad, pošto je sa linije za slobodna bacanja bio precizan Uroš Trifunović. Litvanci su ipak od tada preuzeli prednost i minimalno vodili. Na minut i po pred kraj bilo je 84:83 i bilo je jasno da nas ponovo očekuje velika drama. Litvanci su u poslednjem minutu ipak bili nešto skoncentrisaniji, pa su nakon penal završnice uspeli da dođu do trijumfa i ići će na boljeg iz duela između SAD-a i Rusije.

Najefikasniji u redovima naše reprezentacije bio je Marko Pecarski sa 25 poena. On je na ovom susretu došao do dabl-dabl učinka, pošto je uhvatio 11 skokova. Dabl-dabl je ostvario i Filip Petrušev, koji je sakupio 16 poena i 15 uhvaćenih lopti. Uroš Trifunović je takođe bio odličan sa 16 poena. Kod Litvanaca, prednjačili su Rokas Jokubaitis sa 21 poenom, Erikas Venskus sa 19 poena i Klaidas Metrikis sa 15 poena.

LITVANIJA - SRBIJA 92:85
Arena: "Dio Aorakia", Heraklion, Grčka
Sudije: Johan Roso (Francuska), Ferdinand Paskval (Filipini), Georgijos Pursanidis (Grčka)
Gledalaca: 250

Litvanija: Bergaudas, Giedraitis 6, Jokubaitis 21, Venskus 19, Vilis 11, Arlauskas 8, Jarumbauskas 9, Metrikis 15, Mineikis, Ramanauskas, Urbonavičijus 3, Vaitkus 0

Srbija: Cerovina 10, Ćubić, Islamović, Pecarski 25, Trifunović 16, Grbović, Ilić 7, Kuzmanović, Mićović, Paunović 11, Petrušev 16, Vasiljević

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Foto: FIBA World Cup - U19

Komentari / 0

Ostavite komentar